Spiritualiteit werkt in je huis; praktische tips voor een weldadige woonomgeving | 5 – Laat je hart spreken

‘Investeer al je aandacht in je eigen weg, imiteer niemand anders.

Je leven is uniek, je karma strikt het jouwe

Probeer niet Boeddha na te volgen of Christus, volg alleen wat ze onderrichten,

puur er de essentie, de diepgang en de draagwijdte uit,

ontwerp dan je eigen ware weg met het ogen op je eigen leven.’

Zen-meester Taisen Deshimaru – Uit: Wijsheid uit het verre oosten – 365 dagen

Hart                                                                                                                                               Laat je hart spreken Als je zo om je heen kijkt in je huis en je geleidelijk aan bewust bent geworden van dat je het eigenlijk niet zó wilt, is het moment aangebroken om het beeld te laten ontstaan van hoe je het dan wél wilt. Droom over je huis en je interieur en fantaseer er maar lustig op los, niemand die je een strobreed in de weg legt, behalve misschien jij zelf. Je kunt hierover heel gedisciplineerd gaan mediteren, maar gewoon dagdromen kan ook heel fijn zijn… dan kunnen ook herinneringen boven komen drijven die je doen denken aan heel prettige momenten uit je kindertijd of je jeugd. De manier waarop de gordijnen in het vakantiehuisje aan zee zachtjes bewogen door de wind, het zonlicht dat de kristalverzameling van je oma liet flonkeren en het heilige domein van de lerarenkamer waar je je niet in de buurt waagde. Elk beeld en elke herinnering is gekoppeld aan een bepaalde emotie en deze is heel persoonlijk! Misschien had je klasgenootje wel helemaal niet zo’n heilig ontzag voor die lerarenkamer als jij. Al die beelden kunnen je helpen om duidelijk te krijgen waar jij je fijn bij voelt, waar jij waarde aan hecht en affiniteit mee hebt en hoe de omgeving eruit zou moeten zien waarin jij je fijn voelt. Het romantische beeld van de gordijnen roept namelijk een heel andere sfeer op dan de zakelijke luxaflex die nu voor je raam hangt. Je reactie is misschien: ‘Maar die is zo lekker strak en modern’. Jaha, maar bén jij wel strak en modern? Of heb je toch echt een veel romantischer inborst en heb je die luxaflex alleen gekocht als snelle, goedkope of misschien trendy oplossing?

Stel je jezelf eens voor in een woonomgeving die helemaal aan jouw smaak voldoet, sluit je ogen en zie jezelf echt omringd door de sfeer die je voor ogen hebt. Laat het beeld ontstaan wat je graag wilt zien en ervaren zodra je je huis binnenkomt, wat je ziet wanneer je de woonkamer betreedt en in welke omgeving je graag in slaap wilt vallen. Neem vervolgens waar welke sensatie dat teweegbrengt in je lichaam en hoe dat voelt. Zodra je het juiste beeld te pakken hebt voel je, als het goed is, je hart opengaan en groter worden, je wordt warm, je ontspant en misschien voel je je wel helemaal blij en gelukkig worden of raak je op een andere manier geëmotioneerd. Dit is hoe jij bent, hoe je wilt dat je woonomgeving eruitziet. Misschien is dit een verrassing voor je en zie je een beeld van jezelf dat je niet verwacht had. Misschien is het een beeld dat er al lang was, maar in een verdrongen hoekje van je geest opgeslagen heeft gelegen tot het opnieuw ontdekt zou worden? Let nu goed op details als kleuren en vormen, de lichtinval en de meubels die je in je verbeelding ziet staan. Laat ook duidelijk worden hoe je woonomgeving gebruikt wordt. Misschien zie je je huis als een sociaal verzamelpunt, als een zoete inval waar altijd tijd is voor een kopje thee, een goed gesprek, een lekker maal. Of misschien zie je je huis juist als een oase van rust en stilte. Leeg en sereen.

Voel de weldadigheid van een woonomgeving die aansluit bij jouw idealen.

Ga niet denken wat een ander daar wel niet van zal vinden… Het is jouw huis, jouw plek, de zichtbaar geworden uitdrukking van wie jij bent, of althans, dat moet het worden. De een houdt nu eenmaal van stapels boeken om zich heen en de ander wil liever alles vol zetten met planten. Wanneer je dat beeld zelf eenmaal hebt omarmd, zal het voor de buitenwereld ook gemakkelijker zijn om dat te accepteren, omdat hoe je jezelf in je huis tot uitdrukking brengt meer overeen zal gaan stemmen met hoe mensen ervaren dat je bent. Daardoor ontstaat er meer harmonie in je leven; je kunt immers je ware aard te allen tijde om je heen zien en ervaren, en dat kost veel minder energie dan je te gedragen zoals het past bij het beeld dat je van jezelf, ook naar buiten, gecreëerd hebt. Dat het vervolgens niet meer nodig is om het beeld op te houden van de rol van ‘pater familias’ die je hebt aangenomen terwijl je eigenlijk het liefst met rust gelaten wilt worden, zorgt overigens voor enorme ontspanning. Hè, hè, niet meer opgeprikt op de design bank, maar heerlijk onderuit in de zitzak. Hmm. Je zult versteld staan van de ruimte die dat geeft in je leven en hoe veel aangenamer en meer ontspannen je wordt in de omgang! Ook fijn voor anderen.

Eigen stijl                                                                                                                                     Het zo onderzoeken van de wensen die er bij je leven over hoe je graag wilt dat je woonomgeving eruitziet, kan erg confronterend zijn. In het proces van bewustworden kan pijnlijk duidelijk worden hoezeer je je hebt aangepast, de mening van een ander hebt gevolgd, zelf keuzes uit de weg bent gegaan, het allemaal hebt laten gebeuren of maar wat aangerommeld hebt. Gelukkig hoef je dat allemaal niet aan een ander te vertellen… Maar dat mag natuurlijk wel. Zo je hart laten spreken en gehoor geven aan je gevoelens is eigenlijk ook een ontdekkingstocht naar jezelf. Dat klinkt heel eenvoudig, maar kent soms heel wat haken en ogen, vooral wanneer er ook sprake is van een partner die ook zo zijn of haar eigen wensen en dromen heeft. Nog ingewikkelder wordt het wanneer een heel gezin mee wil praten. Wanneer je eenmaal zelf helder hebt wat je wel of niet wilt, is het makkelijker om dit met je gezinsleden te communiceren en om hier en daar noodzakelijke compromissen te sluiten – want of je het nu leuk vindt of niet, ook dat hoort erbij. Geen paniek, laat je hierdoor niet afschrikken; het begint nu eerst even bij jou, bij het helder krijgen van wat jij wilt. De volgende stap is om dit in te passen in je sociale omgeving, hoe groot of hoe klein die omgeving ook is. Vanuit de gedachte dat je huis een weergave is van wie je bent, kun je deze invalshoek ook doortrekken naar de grotere omgeving zodat je je wellicht kunt voorstellen dat je alle mensen in je omgeving ook zelf hebt gecreëerd. Dat betekent dat je je niet moet aanpassen aan je sociale omgeving, dat is iets anders, maar dat je jouw houding, jouw levenswijze neerzet en concreet maakt en deze implementeert in die sociale omgeving. Het kan misschien confronterend zijn om onafhankelijk van anderen te bedenken wat je wilt, maar ook een ultieme uitdaging die veel energie kan geven! De grootste valkuil is dat we ons huis graag zo inrichten dat anderen zich er prettig zullen voelen of je misschien zullen complimenteren met de prachtige, bijzondere, stijlvolle, aparte, goed vormgegeven inrichting. Wanneer je op deze wijze de inrichting van je huis benadert, ben je misschien meer bezig om een toonkamer in te richten die het goed doet op een foto of bij anderen, dan met het tot uitdrukking laten komen van je eigen identiteit. Maar ja, daar heb je dan ook weer moed en durf voor nodig!

De laatste jaren is er in Nederland gelukkig veel veranderd ten aanzien van het inrichten van huizen en zijn we ons meer bewust geworden van onze eigenheid, zodat we ons niet per se hoeven te richten op ‘hoe of het bankstel staat bij Mien. En d’r dressoir met plastic rozen’ zoals Wim Sonneveld al treffend in zijn lied Het Dorp zong. Dankzij Ikea, de woonboulevards en tal van glossy magazines, zijn er veel meer mogelijkheden ontstaan om ideeën op te doen en eigen wensen tot uitvoer te brengen. Als je daar je inspiratie niet kunt vinden, zijn er op de televisie tal van woonprogramma’s te vinden die vooral laten zien hoe het niet moet. De uitdaging is om tussen al dat woongekrakeel je eigen koers te bepalen. Dat is geen eenvoudige opgave. Het helpt wanneer je teruggaat naar de essentie: het wezenlijk tot uitdrukking brengen van jezelf. Geef jezelf ook de mogelijkheid om je juist door je eigen omgeving op ideeën te laten brengen. Als je overigens al te snel over wilt stappen van de fase van dromen en fantaseren naar concretiseren en implementeren, kan dat heel verlammend werken. Je ideaalbeeld moet eerst een beetje stevig worden, je moet er zelf ook vertrouwd mee raken, zodat het deel van jezelf kan worden. Dat is eigenlijk in tegenspraak met elkaar, want het is natuurlijk al een deel van jezelf, alleen nu word je het je bewust en daar moet je misschien even aan wennen. Hoe vertrouwder dit beeld voor je is, hoe gemakkelijker het zal zijn om het er met anderen over te hebben.

  • Tip                                                                                                                                                 In welke huizen van familie en vrienden voel je je thuis en in welke minder? Is het mogelijk om voor jezelf te herkennen en te definiëren hoe dat komt, waar het aan ligt? Zo’n ontdekkingsreis door de huizen van anderen kan je veel inzicht in je eigen wensen en voorkeuren opleveren.
  • Tip                                                                                                                                                  De sfeer in huis kan snel aangepast worden door de wat grotere lampen en ook de tv uit te doen. Hier en daar een kaars neerzetten en aansteken en ook wat prettige muziek opzetten, laat je je huis heel anders beleven. Alle scherpe kantjes vallen weg, het huis wordt ‘zachter’ en jij daardoor ook. Kaarsen kunnen echt wonderen verrichten. Zij zijn waarlijke vervangers voor een haardvuur. Vuur wordt van oudsher gezien als een sterk transformatieve kracht die in staat is om een ruimte warm en behaaglijk te maken. Daarnaast wordt het element vuur gezien als de metafoor voor licht dat we nodig hebben om te kunnen leven en letterlijk licht in duisternis te brengen.
  • Boekentip
  • Uitgeverij Taschen heeft veel boeken uitgegeven over huizen waarin vooral veel beeldmateriaal is opgenomen. Titels als Mexicaans Wonen, Strandhuizen, Kleine Huizen en Mediterraans Wonen kunnen je helpen bij het helder krijgen van de sferen die je aanspreken.
  • Uitgeverij Librero heeft ook een groot aanbod aan woonsfeerboeken, zoals Seaside Style, van Angelika Taschen en Mini Huizen, van Alejandro Bahamón.
  • Je Eigen Woonstijl, Diane Love, Terra 2000. Living in the Countryside, Barbara en René Stoeltie, Taschen 2003.
  • Wijsheid uit het verre oosten – 365 dagen, Danielle en Olivier Föllmi, Lannoo 2007.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *