Ruimte in je huis maakt je leven lichter

Als er licht is in de ziel,

zal er schoonheid zijn in de mens.

Als er schoonheid is in de mens,

zal er harmonie zijn in het huis.

Als er harmonie is in het huis,

zal er rust zijn in het land.

Als er rust is in het land,

zal er vrede zijn op aarde.

Lichtheid

‘Zoals jij bent, zo is je huis. En zoals je huis is, zo ben jij’, zo zeggen de Chinezen. Dat kan nogal confronterend zijn als je struikelt over stapels papieren, rondslingerende kledingstukken, uitpuilende boekenkasten en stoffige snuisterijen. Wat zegt dat over jou? Een woning is niet gewoon een plek met vier muren en een dak maar de meest ultieme plek om je identiteit tot uitdrukking te brengen. Het omgekeerde is echter ook waar: het is tevens de belangrijkste factor die je welzijn, je geluk en de lichtheid waarmee je leeft beïnvloedt. Je huis en de spullen die je er in hebt verzameld, zeggen veel over wie je bent en waar je staat in je leven. En ook hoe je omgaat met jezelf. Stel je voor dat er veel wanorde in je huis is, dan zorgt dat voor chaotische chi. Die chaotische chi creëert op zijn beurt weer wanorde, chaos en verwarring in jezelf en in je leven. Hoe meer spullen, hoe groter de kans dat je je leven als onnodig zwaar ervaart.

Minimalistisch

Dat betekent niet dat Feng Shui een minimalistische leefwijze nastreeft. In tegenstelling. Want we voelen ons rijker en meer vervuld als we omringd worden door spullen die zorgvuldig en van mooie materialen zijn gemaakt. We worden blij van voorwerpen die een liefdevolle herinnering oproepen en ons dierbaar zijn. Ze helpen ons om onze identiteit te bepalen. In een heel minimalistisch interieur is er geen gezond emotioneel referentiekader aanwezig. Dat kan een negatief effect hebben op je bewustzijn over jezelf.

Voorwerpen overigens die in de weg staan of kapot of versleten zijn, zenden voortdurend negatieve signalen uit en benemen je de ruimte om in vrijheid te leven. Want elke keer als je ze ziet triggeren ze onbewust een negatieve emotie. Daarmee belasten ze onnodig je leven. Die kun je dus beter uit je huis en uit je leven bannen.

Chi

Voor een gezonde energie in huis adviseert Feng Shui om ruimte over te houden om te kunnen bewegen. Zodat de chi, de levensenergie, vrolijk en ongehinderd je hele huis en daarmee je hele leven van nieuwe levenslust kan voorzien. Zo hou je niet alleen je huis, maar ook je lichaam en leven in een gezonde conditie.

 

Zo maak je ruimte in je huis en je leven:

 

1 Je huis is je persoonlijke koninkrijk

Maak je wel je eigen, bewuste keuzes over hoe je omgaat met je huis? Wie je binnen laat; welke spullen je huis binnen komen; waar je ze neerzet. Of volg je blindelings trends, adviezen van anderen of de mening van je partner? Als je je bewust wordt van de zeggenschap die je hebt over je eigen domein, sta je krachtiger en onafhankelijker in het leven. Door je huis te eren als het persoonlijke koninkrijk dat het is, kun je jezelf makkelijker zien als de koningin of koning die er de scepter zwaait.

2 Kies voor kwaliteit

Omdat we het moeilijk vinden om afscheid te nemen van een bepaalde periode in het leven; van de persoon die we waren; of van degene waarmee we het leven hebben gedeeld, verzinnen we smoezen om beslissingen uit te stellen. Zo kun je jezelf voorhouden dat je die oude deken misschien nog wel ergens voor kunt gebruiken, maar de werkelijke reden dat je deze niet weg doet, is dat hij je herinnert aan je overleden poes die daar altijd op sliep.

Bekende smoezen:

‘Ik ga het binnenkort maken’

‘Ik bewaar het voor mijn kinderen’

‘Misschien wordt het nog eens veel waard’

‘Het wordt vast weer mode’

‘Misschien heb ik het nog nodig’

Daarmee bezwaar je je leven met bagage die bij een ander of in een andere tijd thuishoort en geen waardevolle kwalitatieve bijdrage levert aan je leven.

3 Kies voor kwaliteit 2

Koop liever een enkel item dat zorgvuldig en van mooie materialen is gemaakt. En waarvan je ook weet waar het vandaan komt, in plaats van een goedkoop massaproduct van slechte kwaliteit. Dergelijke producten devalueren de energie in je huis en daarmee devalueren ze jezelf.

4 Ontdek een diepe wens

Zolang je niet weet waar je het voor doet, blijft opruimen iets wat ‘zou moeten’ en niet iets waar je van binnenuit gemotiveerd voor bent.

Als je werkkamer troepvrij is, zou er eindelijk ruimte komen voor je lang gekoesterde wens om er te gaan schilderen. Onderzoek bij jezelf waar je van droomt om te gaan doen of ervaren. Hoe concreter en helderder je wens, hoe groter je motivatie om ruimte te maken voor die wens en de kwaliteit van de inrichting van bijvoorbeeld je werkkamer te verbeteren.

5 Eer wat gelukkig maakt

Als het er op aan komt, zijn de spullen waar je echt gelukkig van wordt misschien wel op de vingers van één hand te tellen. Meer spullen zorgen niet voor meer geluk: dat vindt je veel meer in de kleine dingen. De zachtheid van een wollen trui. De glans van een houten tafel. De wijze waarop de stralen van de zon patronen op je muur tekenen. Die ene foto van je kindje. Als je eert wat je gelukkig maakt, verlies je veel minder aandacht aan spullen die dat niet verdienen. Geef die ene foto een ere-plek en verstop hem niet tussen een veelheid aan afbeeldingen.

6 Creëer regelmaat en rituelen

Verwaarlozing maakt dof en onverschillig. Het onttrekt ook levenskracht aan een ruimte of voorwerp. Kies daarom vaste momenten om op te ruimen en schoon te maken. Verwelkom het licht in je huis als je de gordijnen open doet. En bedank je huis als je ze weer sluit. Regelmatig momenten inbouwen voor zorg en aandacht voor je huis brengen de frequentie van de energie in je huis al snel op een hoger pijl. Ook een klein ritueel als een begroeting van je huis telkens als je weer binnen komt, verbetert al snel je relatie met je huis. Je huis verandert daarmee van gebruiksvoorwerp naar heilige plek.

7 Reinig de ruimte en beloon jezelf

Als je klaar bent met het opruimen en overzichtelijk maken van een ruimte, is het altijd goed om de energie in die ruimte te verfrissen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open en laat het goed doorwaaien, en neem met een sopje alles af. Op een dieper niveau reinigen doe je met behulp van een goede kwaliteit wierook of klanken van helende muziek. De bekroning kan een mooie, verse bos bloemen zijn.

Vergeet niet om jezelf na afloop van een opruim-uurtje te belonen met een lekker kopje thee, een wandelingetje in het bos of iets anders waar jij blij van wordt. Zet een tijdslimiet variërend van 15 minuten tot een uur, stop dan met opruimen, en vier de overwinning op jezelf. Adem diep in en bewonder het behaalde resultaat – ook al is het maar één laatje. Dit geeft energie en moed om ook de volgende klus aan te pakken.

8 Maak levenskracht zichtbaar

Vaak staat een huis vol met spullen die niet leven, die niet tot leven gebracht zijn. Mooie, groene planten of huisdieren herinneren er ons met hun aanwezigheid aan dat we levende wezens zijn en graag omringd worden door leven en levenskracht. Dat levert niet alleen een positieve bijdrage aan de kwaliteit van energie op, maar houdt je bewustzijn veel meer in het hier en nu. Meer geaard.

 

Wil je meer lezen? In het boek Huis & Ziel neemt Nina Elshof je mee door je huis en de diepere beleving van de kamers en spullen waarmee jij je omringt.

 

 

 

 

 

Mis nooit meer iets! Schrijf je in voor onze mails en ontvang wekelijks praktische Feng Shui tips en Nine Star Ki inspiratie direct in je mailbox.

 

 

5 gedachten over “Ruimte in je huis maakt je leven lichter”

 1. Zo fijn om te lezen.
  Ik vind mijn huis ook mijn heilige plek, en vanmorgen heb ik besloten dat er voorlopig niemand meer mag komen logeren !!!!
  Dat aftappenvan mijn energie ben ik even klaar mee;)
  Ik reis veel en als ik binnenkom begroet inmijn huis altijd, en bedank het ook voor de heerlijke tijd die ik erin doorbreng……..
  Zoals ik kan lezen ben ik goed opweg met mijn huis.
  Dank je voor het mij laten zien

  1. Hoi Rebekka,
   Fijn om te lezen dat je je huis begroet als je binnenkomt en bedankt voor wat het voor je doet! Dat zorgt er alleen al voor dat je zo’n andere relatie met je huis opbouwt!
   Mensen die op bezoek komen, zijn bij je te gast. Ze zouden jouw plek en jouw energie ook moeten eren en er dankbaar voor moeten zijn. Als je ervaart dat mensen energie komen halen, in je huis of bij jou, is het misschien goed je af te vragen welke rol deze mensen in je leven spelen. Geven ze jou net zo veel als jij aan hen? Een relatie met mensen dient altijd in balans te zijn. Zodra een van twee meer komt halen dan brengen ontstaat er disbalans en een tekort, een leegte of een gebrek. Als een relatie niet langer in balans is, kun je je afvragen waarom je deze nog langer laat bestaan.
   Het is goed om, zoals Feng Shui dat ook adviseert, bij je voordeur regie te voeren over wie er wel of niet je huis binnenkomt EN onder welke voorwaarden. Misschien is de oplossing dus niet dat er niemand meer mag komen logeren, maar dat er juist andere mensen moeten komen logeren. Mensen waarmee je gelijkwaardig kunt zijn en die respectvol zijn naar jou en je huis.
   Veel succes en dank je wel voor je reactie!
   Hartelijke groet,
   Nina

 2. alle oude papieren die vasthangen aan het verleden aan het opruimen, ook mijn oude ik een warme plaats geven , zodat het niet meer een impact heeft op mijn huidige toestand,maar vrijelijk en open zich kan bewegen naar de toekomst toe

  1. Ja Francoise, het gaat hem om dat vrijelijk en open kunnen bewegen naar de toekomst toe. Soms houdt het verleden ons gevangen, vastgeplakt, in een situatie die we niet meer willen. Die we zijn ontgroeid. Die ons niet meer past. Maar door dat vastgeplakt zijn kun je ervaren dat je toch niet verder komt. Dan kan het helpen om de fysieke herinneringen aan dat verleden op te ruimen zodat er letterlijk ruimte ontstaat voor de toekomst. Mooi! Veel succes Francoise!
   Hartelijke groet, Nina Elshof

 3. Pingback: Wat je wilt weten over de energie van vintage - Feng Shui by Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *