Paradijs in Huis

Paradijs in Huis

Paradijs in Huis

 

Een plek waar het leven heerlijk is, hoezeer zijn we daar niet naar op zoek?

We hebben er een flinke investering, urenlange vliegreis en dito jetlag voor over om ons veertien dagen te kunnen wentelen in wat in onze ogen als paradijselijke omgeving beschouwd kan worden. Helaas zijn deze ervaringen eindig of in de huidige wereldse situatie misschien wel eens geen beginnen aan. Wat we hebben is onze eigen woonstee die, als het goed is, ons bij thuiskomst van een verre reis of enkel een blokje om weer vol liefde ontvangt en een veilig heenkomen biedt.

Met de belofte van nieuwe mogelijkheden in het vooruitzicht, keren de verleidingen terug om het dagelijkse bestaan te ontvluchten en het paradijs elders te zoeken.

Maar als we de afgelopen periode iets hebben mogen ervaren is het wel hoe waardevol het is om een eigen plek te hebben om je terug te trekken. Een huis, een flat, een appartement waar het goed toeven is. Waar je zelf bepaalt hoe de ruimte ingericht en gebruikt wordt en waar je je prettig en op je gemak voelt. Zo’n plek heet thuis.

We laten ons met regelmaat nogal schamperig naar anderen uit over de plek waar we wonen.

Het is klein of oud en tochtig of lastig toegankelijk of heeft te weinig bergruimte. Het mist een tuin of de tuin is juist te groot zodat het onderhoud erbij in schiet. Het heeft teveel karakter of juist te weinig. Kortom we hebben sterk de neiging ons kritisch uit te laten over ons huis altijd in het achterhoofd houdend dat het beter kan. Veel beter zoals de niet aflatende stroom woontijdschriften en woonprogramma’s ons wil doen geloven. Waardoor we voortdurend op zoek zijn naar die paradijselijke plek elders.

Hoe anders zou het zijn als we met andere ogen naar ons huis keken?

Door de ogen van Conceptual Feng Shui te kijken bijvoorbeeld. Feng Shui hanteert het volgende adagium: ‘Zoals jij bent, is je huis en zoals je huis is, zo ben jij’. Dat geeft te denken. Een huis is de plek waarnaar je terugkeert van weggeweest zijn. Waar je samen bent met dierbaren, met familie en vrienden. Waar je lief hebt en leed deelt. Waar je, als je geluk hebt, geboren wordt en overlijdt. Waar het grootste deel van je leven zich afspeelt, waardoor je kunt ervaren dat je huis meer is dan alleen maar een bescherming tegen de elementen en een parkeerplek voor je spullen; het overstijgt het materiële.

Een huis wordt pas een thuis wanneer er liefde en warmte is, wanneer het huis bezield is en er ruimte is voor liefdevolle aandacht; voor elkaar en voor jezelf.

Het creëren van het paradijs op aarde begint daarom in ons eigen huis.

Om te beginnen door er zorg en aandacht voor te hebben. Door er liefdevol mee om te gaan en door de aanwezigheid ervan niet als vanzelfsprekend te beschouwen maar dankbaarheid te betuigen. Dit opent de mogelijkheid om vanuit verwondering naar ons huis te kijken en te beseffen dat het eigenlijk een plek is waar het leven heerlijk is.

 

Ik ben heel benieuwd hoe je deze blog ervaren hebt en wat het in je los maakt. Laat je het hieronder weten?

Nina

 

Meld je nu aan

 

 

 

 

 

 


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar mijn blog op de website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

15 gedachten over “Paradijs in Huis”

 1. Hi Nina
  Fijn om je blogs te lezen en ik ben het helemaal met deze blog eens:-)
  Mijn huis (appartement met tuin) voelt al sinds ik er ben gaan wonen als een fijn vakantiehuisje. Mijn tuin is een paradijs voor alles wat er in leeft.
  Ik ben een gezegend mens in dat opzicht!

  1. Hi Hilde, Dank je! Heerlijk dat je zo’n fijne plek hebt om te wonen! Als je elke dag thuis kunt komen in een huis dat voelt als een vakantiehuisje, ga je elke dag op vakantie! Hoe tof is dat! Dat je huis voelt als een vakantiehuis, zegt ook iets over de mate van ontspanning die je kunt voelen als je thuis bent. Het lijkt me dat je daardoor ook echt kunt ervaren dat je thuis kunt komen bij jezelf. Klopt dat? Harte groet, Nina

 2. Een mooie kijk erop , en een nieuw inzicht, we vinden het “normaal “ dat we naar huis gaan en is het een thuis ? Ja dat wordt steeds duidelijker en ik ben druk bezig om het helemaal af te krijgen na de ingrijpende ingrepen de laatste jaren : een zonnewarmte ondersteunde verwarming , zonnepanelen , en vloerverwarming beneden in de hele kamer ( vloer er helemaal uit) nu alles afbouwen en het is een thuis … ben er blij mee

  1. Hi Wim, Goede vraag: is je huis een thuis? Lees ook mijn antwoord op Hilde’s reactie op deze blog. Ik denk dat de ecologie van het bouwen ons de laatste decennia dichter bij de vraag heeft gebracht hoe een huis op meer natuurlijke wijze kan aansluiten bij onze persoonlijke en ook menselijke behoeften. Als je de moeite neemt om je huis aan te passen aan die behoeften, krijg je de kans je om naar een eigen, innerlijk beeld, je eigen uiterlijke werkelijkheid te scheppen. Mooie kans! Prachtig proces. Niet zonder uitdagingen ook lijkt me. Klopt dat? Harte groet, Nina

   1. Wim Verhoeven

    Mooi proces , met redelijk veel uitdagingen. Waarin veel keuzes kunnen worden gemaakt en nu ook bijna allemaal gemaakt zijn . En dat voelt fijn, zeker nu ik me kan gaan richten op andere creatieve dingen maken en van mijn thuis gaan genieten

    1. Hi Wim, klopt. Uitdagingen, keuzes, het is de opmaat voor het ontdekken van de creativiteit in jezelf! Ik hoop dat je er in je thuis-huis van kunt genieten! Harte groet, Nina

 3. Prachtig beschreven, Nina.
  Je roerde me hart nadat ik klaar was met lezen.
  Hoe BLIJ ben ik met “mijn huis”!
  Ik voel zoveel dankbaarheid en Liefde waarmee ik omringt wordt, elke dag weer.
  En ja, ik kan beamen dat je huis een afspiegeling is van jezelf.
  Mijn huis: Licht, opgeruimd, geen ballast, weinig berging, dus opslaan van “oud”.
  Just like me. 😉

  DANK voor het roeren ban mijn hart, voor mijn Thuis.

  Liefs, Jacqueline

  1. Lieve Jacqueline, Dank je wel! Wat ontzettend fijn dat je zo blij bent met je huis!! Mooi ook dat je kunt herkennen hoe je huis een reflectie vormt van en voor jezelf. Dank voor het delen! Harte groet, Nina

 4. Ik ben heel graag thuis! Een huismus! Het is niet netjes maar ik kan alles vinden, lp’s draaien, schilderen, lezen, zitten en kijken naar mijn mooie vondsten bij de kringloop! Het is kleurig en fijn om thuis te zijn! Ik schuif met mijn meubels dan voelt het of ik weer een nieuw begin start! Zonder dure kosten en Is ook vaak een goed gevoel! Kortom ik leef in ons paradijsje! Heerlijk alles is er en denk ook ik ben op reis in ons eigen huis! Ons paradijsje!

  1. Hi Charlotte, Het klinkt alsof je huis een mooie en levende weergave is van wat er zich in je binnenwereld afspeelt. Dat is naar mijn idee waar een ‘goed’ huis ook aan zou moeten voldoen. En dat het niet netjes is is alleen maar fijn. Albert Einstein zei: “If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?” Daar moet ik altijd vreselijk om lachen. Alleen maar alles leeg en opgeruimd hebben representeert ook een staat van innerlijke leegte. Je huis vullen met beleving creëert dan een andere waarde. Mooi! Harte groet, Nina

   1. Hoi Nina , dat is een mooie uitspraak van Einstein! Kijken en genieten van leuke hoekjes in ons huis! En dan vooral goede imperfectie! ik heb destijds ook een boekje gekocht van Maria Condo maar dat staat zo ver van mij af! En dat zegt misschien meer over een karakter ( gevoelig) ben ik van aard! Wat voor mij ontzettend belangrijk is kleur en sfeer! Het boekje Spiritualiteit werkt bij het opruimen geschreven door jou is top! Ik sorteer vaak mijn vele spulletjes en weet echt alles te vinden ! Door de (rommel) heen!

 5. willem van de Kamp

  Hai Nina en Team,

  Mooi bericht.
  Waarom je spullen inpakken, uren gaan vliegen, dan een paar weken ergens zitten, en dan weer terug naar huis en alles weer uitpakken. En een paar duizend Euro armer. Thuis heb je je koelkast om de hoek, als je zonlicht hebt en een park of bos of strand in de buurt, helemaal goed. Gewoon thuis even paar dagen helemaal niets doen en chillen. Het kan natuurlijk anders zijn voor gezinnen met jonge kinderen want die willen eruit maar alles kun je ook gewoon thuis organiseren.
  Plus wat natuurlijk het eerste huis is ben jezelf, gezondheid , lichaam etc. Dus voor de vakantie gewoon een weekje training of dieet of zoiets.
  Hoi,hoi, Willem

  1. Hi Willem, Haha, ja, waarom piekeren wat je mee moet nemen als je thuis alles onder handbereik hebt? Ben het wel met je eens hoor dat als je thuis kunt komen in je eigen huis, er waarschijnlijk minder behoefte is om dat huis te ontvluchten. Alhoewel ik alles begrijp van gezinnen met kinderen die graag elders de zinnen willen verzetten. Ook nodig. Mensen kunnen kennelijk verschillende stadia van tevredenheid ervaren in hun huis. De vraag is dan wat doe je daar mee? Of doe je er überhaupt iets mee? De grote vraag blijft altijd waar eventueel gevoelde onvrede vandaan komt en welke boodschap deze heeft. Kan een interessant onderzoek opleveren. Harte groet, Nina

 6. Ja , dank je Nina. Als je weinig kunt doen , mopper ik wel eens even . Maar je beseft pas als je weg
  geweest bent hoe heerlijk het is om weer thuis te zijn in je ‘,veilige omgeving. Maar ik besefte ook dat
  het wel een verfje mocht hebben. Ik zag het voorheen wel , maar ik deed er niets aan . Nu denk ik laat
  ik nu de witters kwast maar eens ter hand nemen en mijn stoel laten repareren. En de bloemen water
  geven. Of in de zon gaan zitten met een lekker bakkie thee. Dan wordt alles weer vrolijker . En je bekijkt
  al je spulletjes met andere ogen . leuk !! Dank je wel voor deze vrolijke inzicht.. Een lieve groet van
  Ettje de Vries-Dekker

  1. Hi Ettje,
   Ik ben wat laat met mijn reactie, maar dat komt omdat ik druk aan het schrijven ben aan mijn nieuwe boek.
   Het is zo gezond om af en toe je huis te verlaten, terug te komen en je te realiseren wat je hebt! Wat in de ogen van Conceptual Feng Shui belangrijk is, is dat aandacht voor je huis eigenlijk aandacht is voor jezelf. Als het huis vrolijker wordt, word je zelf ook weer vrolijker. Heerlijk bericht hoor, fijn dat de blog je blij maakt.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *