Over Daglicht, Kasten en een Leeg Hart

Tweede Paasdag was ik in het Bonnefanten Museum in Maastricht, een prachtig museum in een al even prachtige stad. Ik waan me in Maastricht altijd in een zonnig, zuidelijk buitenland waar je je dagelijkse beslommeringen even achter je kunt laten.

David Lynch

Zo niet de tentoonstelling die ik bezocht met werk van David Lynch, die overvalt je juist met allerlei beslommeringen. Zijn onheilspellendheid en met name de filmografische uitingen van een getordeerde geest, zijn boeiend en roepen de vraag op waarom hij zich zo uitdrukt. De meeste kennen Lynch als filmmaker en regisseur van Twin Peaks. De tentoonstelling ‘Someone is in my house’ laat er echter geen onduidelijkheid over bestaan dat hij als beeldend kunstenaar werk aflevert dat onder je huid kruipt, net als zijn films. Dat fascineert me.

Verhalen

Als Feng Shui master zie ik veel huizen, hoor ik veel verhalen van mensen over die huizen en over hun levens, en vertelt de Ba Gua van die huizen evenzoveel verhalen die de bewoners zelf niet vertellen. Lynch zegt: “I learned that beneath the surface there’s another world, and still different worlds if you dig deeper.” en “I’d get a feeling from these houses of stuff going on that wasn’t happy.”.

Daglicht

Het is zo waar. We leven graag in het licht waar het prettig toeven is, terwijl in de schaduw van ons bestaan het echte leven zich afspeelt. In huizen zie ik dat gereflecteerd in de hoekjes die nauwelijks gebruikt worden, in zolders en kelders die een eigen leven schijnen te leiden en in kasten die onthullen wat het daglicht niet kan verdragen.

We leven graag in het licht waar het prettig toeven is, terwijl in de schaduw van ons bestaan het echte leven zich afspeelt.

Leeg Hart

Meestal schrijf ik over spullen die teveel zijn. Waarvan de aanwezigheid vragen oproept over wat je eigenlijk bezig houdt. Over wat losgelaten en weggedaan kan worden. Een heel boek heb ik zelfs over geschreven. Onlangs was ik echter in een huis waar de kasten nagenoeg leeg waren. Een mooi huis, een mooie buitenkant zo je wilt, maar bij nadere inspectie een lege huls waar geen echte aanwezigheid tot uitdrukking is gekomen.

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?” is een bekende quote van Albert Einstein. In je huis echter, breng je niet alleen je ‘mind’, je geest, tot uitdrukking maar vooral en bovenal wie je bent en wat er leeft in je hart. Analoog aan de quote van Einstein is de vraag gerechtvaardigd of lege kasten in een huis duiden op een leeg hart.

picture perfect, leeg, Feng Shui, quote, Nina Elshof

Wie ben je als je alleen aan de buitenkant van het leven leeft? Wie ben je als je huis een picture perfect laat zien maar waaraan een invulling van de binnenkant ontbreekt?

Lichtzoekers

We zijn lichtzoekers , daar vinden we het comfort van de afwezigheid van wat donker en ongemakkelijk is. Maar om echt in vrijheid in het licht te kunnen leven, is kennis van het duister noodzakelijk. Daar begint namelijk alles, inclusief het leven zelf.

Leonardo da Vinci maakte ons er al op attent: “…because all things in nature are dark except where exposed by the light.” Dat is hoe je jezelf en dat wat je onbewust bezig houdt, transformeert: door het duister bloot te stellen aan het licht. Want transformatie vindt plaats door wat onbewust is naar het licht van het bewustzijn te brengen. Het is een thema van de volle maan van deze maand, dit spel tussen licht en donker. En het zal altijd een thema blijven als je als mens het pad van bewustwording wilt bewandelen. Het is een thema dat alleen bij tijden wat meer op de achtergrond zal zijn dan nu.

Kasten

Er ligt (licht :D) dus een kans om je eigen kasten eens aan een onderzoek te onderwerpen. Nu eens niet om te inspecteren wat er allemaal teveel en overbodig is. Maar juist om eens te kijken wat er NIET ligt. Wat ontbreekt er? Is er iets wat je eigenlijk mist? Wat zou je in je kast aan willen treffen? Of wat verlang je te zien als je je kast open doet?

Misschien droom je van een prachtig servies zonder barstjes en scherfjes eraf, maar zie je als je je kast open doet iets heel anders. Wellicht verlang je naar zwierige jurken en rokken, terwijl je kast zwoegende trainingsbroeken laat zien. Of hunker je naar de spullen van een ander, die bereid is jouw kast met je te delen en de rest van je leven ook.

Wat er is vertelt niet alleen een verhaal, ook wat er niet is schittert door afwezigheid. Als je bereid bent te luisteren tenminste.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *