Open brief aan de Koning

Beste Koning Willem-Alexander,

Ik wil u graag bedanken, en via u ook uw moeder en grootmoeder die u voorgingen, dat we in Nederland zo vol overtuiging en doordrenkt van feestvreugde en overgoten met bier, uw verjaardag mogen vieren. Het is een waarlijk, vooral oranje, orgastisch gebeuren.

Bovenal prijs ik dat u op deze wijze ieder jaar weer ons de gelegenheid biedt om ons op verantwoorde wijze van onze overtollige speelgoederen, kinderkledij en andere rommelarij te ontdoen. Niet alleen het feest is verheugend. Vooral het proces voorafgaand en het resultaat stemmen zeer vreugdevol!
Ik neem u graag even mee in wat uw verjaardag in het leven van mij en mijn gezin teweeg brengt. Al enkele weken voor de heuglijke dag bespeur ik een vreemde onrust bij mijn kleinkinderkroost. Er worden dozen verzameld. Speelgoed wordt gesorteerd. Oma’s en opa’s worden bevraagd over de boventalligheid van goederen die elders een bestemming mogen krijgen. En er wordt Opgeruimd! Met een hoofdletter inderdaad.

Waar normaliter discussie en tranendal eerder regel dan uitzondering zijn. En waar besef van de noodzakelijkheid van ordening als iets buitenaards wordt beschouwd. Ontstaan nu keurige hoopjes geordend op kleur, grootte en toepassing.

Ondertussen worden complotten gesmeed tussen vriendjes en vriendinnetjes en taken verdeeld. Wie er voor het geldkistje zorgt. En wie de broodjes en limonade meeneemt.

Tezamen met een al dan niet waterbestendig kleedje, een klapstoeltje en de dozen met gesorteerde verkoopwaar, wordt al voor dag en dauw de tocht naar de binnenstad ondernomen. Het haar oranje geverfd. Het rood, wit, blauw op de wang gekrijt. En met ontegenzeggelijk vreugdevolle verwachtingen worden de kostbare waren uitgestald en aan de man gebracht.

Met glimmende oogjes vol eurotekentjes, staat het grut het kleedje leeg te kijken. Als volleerde koopmannen en -vrouwen wordt gehandeld, afgedingd, omgeprijsd en herschikt om toch vooral de aantrekkelijkheid van het aangebodene te benadrukken. Wat overblijft na een dag vol economisch handelsverkeer, vindt zijn weg via de nu bijna lege dozen, naar de kringloopwinkel of de gemeentewerf.

De lege plekken in de slaapkamers van de kinderen, in de boekenkast en de berging die uw verjaardag opleveren, stemmen intens gelukkig! Minder gelukkig ben ik met het gegeven dat de ontvangen inkomsten via gretige kinderhandjes al snel zijn bestemming naar nieuw speelgoed vindt. Wellicht dat u daar nog eens een oplossing voor kunt bedenken?

Kortom, beste koninklijke hoogheid, het is ieder jaar weer een waar genoegen om uw feestje te vieren.

Onlangs bleek dat u en uw vrouw ware handelsvertegenwoordigers zijn van onze nationale economie. Geen moeite is u teveel om in den vreemde onze Nederlandse koopwaren onder de aandacht en aan de man te brengen. En deze handelsgeest maakt waarlijk, zoals ik ook bij het kleinkinderkroost bespeur, deel uit van ons Nederlandse culturele DNA.

Echter meen ik eveneens te bespeuren dat uw aandacht voor kringloop-economie en vernieuwend hergebruik hierin wat onderbelicht blijft. Om deze verder te stimuleren, zou ik u willen vragen in overweging te nemen om ook de verjaardagen van uw vrouw en uw drie dochters aan ons assortiment van nationale feestdagen toe te voegen. Neem me niet kwalijk, maar vijf opruim-feestdagen per jaar, klinken mij als muziek in de oren!

Met hartelijke groet,
Nina Elshof

…..

We zijn benieuwd; hoe ervaar jij het om op te ruimen en weg te doen? En heb je met je (klein-)kinderen nog spulletjes verkocht op de vrijmarkt? Doe mee aan het gesprek en deel je reactie hieronder het blog.

 

 

 

 

 

Mis nooit meer iets! Schrijf je in voor onze mails en ontvang wekelijks praktische Feng Shui tips en Nine Star Ki inspiratie direct in je mailbox.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *