Heb je het al ervaren? De ontmoeting tussen de yin en de yang kanten van 5-aarde?

Ik heb er zelf al wel kennis mee gemaakt…

De afgelopen maanden heb ik zo met mijn hele wezen in de voorbereidingen voor het Nine Star Ki event gezeten dat er, vanuit de verbinding die ik maakte met de energie van 2022, aan een stuk door ontmoetingen tussen yin en yang in mijzelf plaatsvonden. Dat voelt een beetje alsof je de hele tijd in strijd bent met delen van jezelf. Nu is ‘strijd’ misschien een groot woord, maar ‘worsteling’ is zeker passend.

Want dat is wat de energetische tendens van het 5-aarde jaar inhoudt; een worsteling.

Het wordt een jaar van worstelen met de twee kanten die elke medaille nu eenmaal bezit. Het licht en het donker, het wit en het zwart, de kansen en de uitdagingen; ze ontmoeten elkaar dit jaar.

5-Aarde is een element dat gaat over hoe de basis van het leven, van jouw leven, vorm en inhoud heeft gekregen.

Dat zorgt dit jaar voor een focus op inderdaad die basis. Dus hoe je woont, hoe je je werk vorm en inhoud geeft, op welke basis je relatie is gegrondvest, de fundamentele waardes waaraan je houvast ontleent, etc.

Nu is het jaar nog jong.

Het komt, energetisch gezien, nog maar net kijken. Dat betekent dat de volle omvang van de impact op energetisch niveau, zich nog moet ontvouwen. Desalniettemin zijn de voorbodes van die yin en yang ontmoeting in de fundamenten van het leven al wel voelbaar en zichtbaar.

Daarvoor wil ik graag je aandacht even richten op wat er momenteel in Canada gebeurt.

Helaas heeft de mainstream media (msm) er geen aandacht voor en als ze het hebben, hebben ze er enkel een vertekend woordbeeld voor over.

In Canada is er een groot protest gaande.

Het is geïnitieerd door truckers die een konvooi zijn gestart dat van west naar oost Canada, dwars door het land is getrokken en op 29 januari in de regeringshoofdstad Ottawa is gearriveerd. Het Freedom Convoy 2022 (check Instagram) is een vriendelijk, vredelievend en sympathiek protest dat door duizenden truckers en supporters wordt gesteund.

Het is hét voorbeeld van een ontmoeting van yin en yang.

Twee werelden die met elkaar in botsing komen. De wereld van de regelgeving, de overheid en hun corona-beleid enerzijds en de wereld van de echte mensen die lijden onder die regelgeving van een gedissocieerde overheid en de onvrijheid van het corona-beleid, anderzijds. Ik ga hier nu niet in op inhoud van het protest. Wel is het belangrijk te zien dat dit protest exemplarisch is voor wat 2022 ons op energetisch niveau biedt. De twee zijdes van een medaille worden in stelling gebracht en dat zal niet altijd even soepel verlopen. Het is daarom goed om je te realiseren dat elke vorm van ontmoeting van tegenstellingen, de uitdaging in zich draagt van het overwinnen van de provocatie die die tegenstelling zonder uitzondering zal aanraken.

Het 5-aarde jaar 2022 is een grote oefening in het meester worden over jezelf.

En dan vooral over die kanten van jezelf waar je het minst trots op bent, waar je de meeste moeite mee hebt, of die je onvoldoende op waarde weet te schatten. 5-Aarde neemt dit jaar zijn plek in in het centrum van de Ba Gua. De vraag is of jij je plek in het centrum van je leven in kunt nemen.

Ik ben benieuwd wat dit schrijven bij je losmaakt. Deel je het met mij in een reactie onder dit bericht?

Harte groet,

Nina

12 gedachten over “Heb je het al ervaren? De ontmoeting tussen de yin en de yang kanten van 5-aarde?”

 1. Hoi Nina, nou mijn 5-aarde jaar begint roerig. Zeker na “de Voice” perikelen en nu weer Ajax. Het triggert oude traumas. Ik ben boos, verdrietig, opstandig en weet niet wat nog meer. Er wil een hoop gezien en gehoord worden. Nadat ik alles belicht heb, hoop ik weer in mijn centrum terug te keren. Ik heb behoefte aan rust en gewoon “zijn”. Dat maakte jouw artikel bij mij los.

  1. Hi lieve Tonny, deze tijd brengt dingen boven die verhinderen om verder te gaan. Veel, heel veel oude trauma’s; of dat nu is wat de indigenous people in Canada is aangedaan, of ons eigen Nederlands-Indië verleden, het wordt aangeraakt zodat het geheeld en uit de weg geruimd kan worden. Alleen het aangaan van dat proces is van belang. Niet de inhoud of de aanleiding. Opruimen wat verhindert om verder te gaan. Opruimen wat verhindert om meer heel te worden. Dat is in een notendop de innerlijke confrontatie waar 5-aarde dit jaar ons mee in contact brengt. Misschien helpt het om het woord ‘confrontatie’ te vervangen door ‘ontmoeting’. Een jaar van ontmoeting van tegendelen, van ontmoeting tussen het persoonlijke yin en yang. En van daaruit het eigen centrum (terug)vinden. Het is nog maar februari… we hebben nog ruim tien maanden te gaan om vertrouwt te raken met deze energie en er mee te werken.
   Veel liefs! Nina

 2. Nagel op de kop! Zo voelt het althans voor mij. Dit is het jaar waarin het leven me uitnodigt om ten volle alle aspecten van mezelf te (h)erkennen, lees vooral de schaduw kant… boeiend op zijn minst. Het is de 1e post die ik ontvang van jou (na het lezen van je boek) en het maaakt mijn honger naar je opleidingen alleen maar sterker heerlijk… warme groet, Nathalie

  1. Hi Nathalie, wat fijn dat je dit blog gevonden hebt. Welkom! En ja, zoals ik in mijn reactie op @Tonny bij deze blog al heb geschreven: het is een jaar van ultieme ontmoeting tussen yin en yang, nacht en dag. Prachtig jaar om jezelf van alle kanten beter te leren kennen.:-)
   Wie weet tot ziens!
   Harte groet, Nina

 3. Debora van Mameren

  Beste Nina,
  Weer thuiskomen bij mezelf en ontdekken wat echt bij mij past is zeker ook voor mij van toepassing dit jaar. En in de aanloop er naartoe ook heel herkenbaar.
  Binnenkort ga ik verhuizen en samenwonen binnen een woonvereniging waar ook mijn bonuszoon bij in zal trekken. Hierin mijn eigen grenzen aangeven, maar tegelijkertijd rekening houden met alle anderen om me heen, is zeker een uitdaging en kans tegelijk.
  Daarnaast een kleinzoon op komst en mantelzorg over m’n vader die mentaal minder wordt, maakt dat mijn 8 aarde element soms op volle toeren draait.
  Fijn om dan door jouw kennis wat meer helderheid te krijgen en te snappen waarom dingen gaan zoals ze gaan.
  Heel veel dank daarvoor en alle goeds voor het nieuwe jaar!
  Hartegroet,
  Debora

  1. Hi Debora, dank je wel voor het delen van een (stukje) van je proces van dit moment. Binnen – buiten, zelf – anderen, ja – nee, zorg – zelfzorg, het zijn wat begrippen die 5-aarde aanraakt dit jaar. Ik ben erg blij te lezen dat wat ik schrijf je helpt om te begrijpen in welk proces we ons collectief, en daarmee ook iedereen individueel, bevinden. Veel dank voor je lieve woorden en sterkte met de verhuizing, het mantelzorgen en alle andere dingen die nog aandacht vragen.
   Harte groet, Nina

 4. Ha Nina,

  Och wat een herkenning, ik voel me al weken lang alsof ik er niets van snap, het ene moment voelt het sky high de andere keer down under en dan alsof de extremen groter dan ooit zijn, alsof er van alle kanten aan me getrokken wordt, echt de worsteling waar je het over hebt! Dank voor je schrijven en je energie!
  In zachtheid, warme groet Marlies

  1. Hi Marlies, wow, ja, dat heen en weer geslingerd worden tussen up en down, fijn en niet fijn, hoog en laag is een uiting van de 5-aarde energie die in alles de ontmoeting of confrontatie van de tegendelen teweeg brengt. Het is niet vreemd dat dit ook duizeligheid en letterlijk een wankelen teweeg kan brengen. De paradox is dat als er van alles aan je trekt, dat de kans is om je plek in je eigen centrum in te nemen waarin zoveel stevigheid ervaren kan worden, dat de tegengestelde krachten die aan je trekken daardoor opgeheven worden.
   Harte groet, Nina

 5. Waarde Nina; voor het eerst sinds het intervieuw bij cafeweltschmerz beluister ik al je opname´s terwijl ik zit te handwerken; een mooie combinatie. Wat ik zo inspirerend vindt is, dat je alles wat nu gaande is in de wereld kan duiden vanuit de Nine Star Ki; het geeft zoveel duidelijkheid in alle chaos en dat geeft rust en vertrouwen. Na een aantal dagen van luisteren ben ik bij donderdag 18 maart #11 aangekomen; “Als de angst regeert”, waarin je zegt; “Sigrid Kaag is natuurlijk een geweldig mens en dat zij op die tafel gaat dansen”….enz. en
  “nederland heeft een waanzinnige ruk naar rechts gemaakt”….enz.
  Lieve Nina; meen je dat echt wat je zei over Sigrid Kaag? (lees in “Gezond Verstand”; nummer 33;
  Rutte 4, Kaag 1, of volledig Schwab?), en zo is er al zoveel over Mw.Kaag bekend en geschreven.
  De zin werkte zo sterk op mij in dat ik me duizelig en misselijk begon te voelen; ben gestopt met luisteren en eerst maar een frisse neus gehaald. Het betekent veel voor mij dat ik gelijkgestemde mensen vindt en bij alles wat je zei ervaarde ik bevestiging van eigen inzicht en daarom was ik totaal van de wijs na het horen van zo´n uitspraak over Kaag. Woorden doen ertoe en soms is de impact ervan heel groot zoals in dit geval.
  En….zijn de begrippen “rechts” en “links” in de politiek geen achterhaalde begrippen?
  Dit wilde ik je toch even laten weten. Hartelijke groet; Ina Gerritsen.

  1. Hi Ina, dank je wel voor je reactie. Er spreekt veel respect uit en dat waardeer ik zeer. Wat Kaag betreft: uiteindelijk is zij, net als wij, een mens op weg. Niet minder, niet meer dan wijzelf zijn. Ja, Rutte en Kaag zijn gelieerd aan meneer Schwabstick. Net als veel andere wereldleiders. Helaas. Of toch niet helaas? We krijgen een kans om iets te leren dat we anders nooit zouden leren. Want het feit dat zij er zijn is niet ontstaan doordat wij het zo ‘goed’ gedaan hebben tot nu toe, maar omdat wij ‘gefaald’ hebben, of beter gezegd, nog wat te leren hebben. Xavier Dagba zegt: “Accepting people as they are does not mean that you have to start approving of their ways. It means becoming unattached to the expectation that they may change or show up different than as they are.”
   Ik ben een mens, ik ben onderweg en leer voortduren bij. Door mensen waar ik wat van vind, waar te nemen, leer ik wat er bij mijzelf nog te verbeteren valt. De oplossing ligt mijns inziens namelijk niet buiten ons, maar in onszelf.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: