Welkom bij de praktijkcursus ‘Omgaan met uitdagingen’

Welkom bij de praktijkcursus 'omgaan met uitdagingen'

Welkom bij de praktijkcursus ‘Omgaan met uitdagingen’

De kenmerken van het element 6-metaal omvatten heel veel kwaliteiten die we over het algemeen goed weten te waarderen.

6-Metaal is het element dat de energie beheerst van het jaar 2021.

Het toont zich nu echter in gedaantes waar we minder blij mee zijn en die ons uitdagen.

Hoe? Nou, 6-metaal laat zich zien in het opvoeren van druk; het creëren van stress; het aanscherpen van regels; het snijden in budgetten; het beperken van vrijheden; het verbreken van verbindingen; het uitsluiten van mensen; het hanteren van naalden en andere scherpe voorwerpen; en in het schermen met cijfers en statistieken.

Maar let op! Negatief metaal roept echter negatief water in het leven: angst.

En angst zorgt voor vernauwing van het bewustzijn, zodat je geen bewuste keuzes kunt maken. Angst zorgt voor het ontlopen van verantwoordelijkheden, zodat je je niet als onafhankelijk kunt opstellen.

Angst verlamt en ondermijnt elke vorm van (zelf)discipline en maakt lethargisch.

Angst laat je je toevlucht nemen tot bezit en het vergaren van spullen als slap surrogaat voor houvast en veiligheid.

Angst maakt onvrij en maakt je daarmee ontvankelijk voor schijnvrijheid.

Angst zoekt iets of iemand om op geprojecteerd te worden, bijvoorbeeld die medemens die andere keuzes maakt dan jij.

Angst laat je je toevlucht nemen tot middelen die veiligheid lijken te bieden.

En angst schept wantrouwen, te beginnen naar jezelf.

Waarom nu en waarom op deze wijze?

Het past allemaal in een veel grotere ontwikkeling in de evolutie van de mens.

We naderen het einde van een tijdperk. Tijd dus voor het zetten van een volgende stap in ontwikkeling; de tijd (metaal) is er rijp voor om dat wat we als negatief metaal ervaren, om te werken naar een positieve kant.

Zonder donker is er namelijk geen licht. Zonder angst is er geen overwinning te behalen.
Dus waarom nu en waarom op deze wijze?

Omdat hoe meer negatief metaal er is, hoe meer de positieve kant van metaal in potentie aanwezig is. En omdat die kant er op wacht om geactiveerd te worden.

Omdat het tijd is om bewuste keuzes te maken, maar we nu eenmaal niet graag onze comfortzone verlaten. Vandaar de druk.

Omdat het tijd is (weer) regie te nemen over je eigen leven. Maar dat is geen sinecure en vraagt om het aanvaarden van de verantwoordelijkheden die bij het leven van je echte leven horen en om te gaan staan voor wie je bent. Vandaar de stress.

Omdat het tijd is om enige mate van (zelf)discipline te ontwikkelen zodat je met je luie billen van de stoel komt en actief richting aan je leven gaat geven. Vandaar het aanscherpen van de regels.

Omdat het tijd is in te zien dat we geld uitgeven aan zaken die we niet nodig hebben maar die wel de aarde en de samenleving onevenredig zwaar belasten. Vandaar het snijden in budgetten.

Omdat het tijd is te accepteren dat werkelijke vrijheid niet schuilt in het maar doen van dingen waar je zin in hebt. Maar in het ervaren van een innerlijke vrijheid en onafhankelijkheid die onaantastbaar is. Vandaar het beperken van vrijheden.

Omdat het tijd is te ervaren dat echte verbinding tussen mensen door niets en niemand verbroken kan worden. Vandaar het doorsnijden van verbindingen.

Omdat het tijd wordt in te zien dat de ander is zoals jij. Vandaar het uitsluiten van mensen.

Omdat het tijd wordt te beseffen dat de integriteit en de soevereiniteit van je lichaam een hoog goed is dat ten allen tijden gerespecteerd en geëerd dient te worden. Te beginnen door jezelf. Vandaar de naalden, scalpels en andere scherpe voorwerpen die gehanteerd worden.

Omdat het tijd wordt het weten van je lichaam, je gevoel en je intuïtie serieus te nemen en er naar te luisteren. Zij laten zich nooit in cijfers uitdrukken maar vragen om ze te vertrouwen. Vandaar het schermen met (gemanipuleerde) cijfers en (onbetrouwbare) statistieken.

Daarom worden we voor deze uitdagingen gesteld.

Want dan kunnen we het tegendeel van dit negatieve metaal in onszelf wakker roepen en activeren. Het zijn juist die akeligheden van 6-metaal die de schop onder de spirituele kont vormen om te gaan staan voor wie je bent: een spiritueel en bewust mens, die verantwoording neemt voor het eigen leven en de wijze waarop dit geleefd wordt en dat concreet in de praktijk weet te brengen. Want zonder dat laatste verworden we tot fluffy bunny’s die een halve meter boven de grond zweven en dat is niet de bedoeling.

Het yang heeft ons te lang verblind, afgeleid en ons onze ziel laten verloochenen.
Het yin nu, nodigt uit naar binnen te keren en de verbinding met spirituele waarden weer te herstellen.

Yin, het archetypisch vrouwelijke, is namelijk bezig aan een terugkeer in de maatschappij.

En dat is nodig om een in disbalans geraakt wereld, weer in balans te brengen. Weet echter dat de ontstane scheefgroei niet van vandaag op morgen is recht gezet.

Dat heeft tijd nodig.

Tijd waarin er ruimte is om spiritueel volwassen te worden, door onze eigen balans tussen yang (het rationele) en yin (het irrationele) te herstellen. Tijd om archetypische vrouwelijke waarden weer een plek te geven in ons leven.

Vandaar dat we ons daarom kennelijk collectief ingeschreven hebben voor de praktijkcursus ‘Omgaan met uitdagingen’. De tijd (metaal) is er rijp voor om dat wat we als negatief metaal ervaren (het uit de bocht gevlogen rationele), om te werken naar een positieve kant (het irrationele dat op integratie wacht); hoe meer negatief metaal er is, hoe meer de positieve kant van metaal in potentie aanwezig is en er op wacht om geactiveerd te worden.

Ik ben heel benieuwd hoe je deze blog ervaren hebt en wat het in je los maakt. Laat je het hieronder weten?

Hartelijke groet, Nina

nieuwsbrief


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

15 gedachten over “Welkom bij de praktijkcursus ‘Omgaan met uitdagingen’”

 1. Goedenavond Nina
  Ik heb net je blog gelezen en wat het in mij oproept is het volgende.
  Door dit jaar heen heb ik ervaren dat er een zware druk op mijzelf lag en naarmate het jaar vorderde heb ik door anders te gaan denken minder druk voel.
  Wat ik ook moet zeggen is dat ik in mei corona heb gehad en op het moment dat ik het had ,had ik er niet zoveel last van maar na die tijd wel . Dat uitte zich in het snel moe zijn (alsof je een rotsblok op je rug gesmeten kreeg zo snel moe)
  Maar sinds een week of 3,4 heb ik het gewoon van mij af voelen glijden wat weer gepaard ging met snelle irritaties maar ook dat voel ik nu langzaam van mij af glijden door een andere (positieve ) denkwijze toe te passen.
  Dus door het positieve (licht) tegen over het negatieve (donker ) te zetten voel ik langzaam een evenwichtige realiteit komen.
  Jou blog vandaag heeft hiertoe wel bij gedragen in die zin dat een inzicht binnen kreeg over dit jaar.
  Bedankt

  Vriendelijke groet
  Jan Frans Idsinga

  1. Dag Jan Frans, wat fijn om een reactie van je hier te lezen! Mooi dat de blog je geholpen heeft het een en ander in perspectief te plaatsen. Ik ben in ieder geval blij te lezen dat je goed hersteld bent, ondanks de tijdelijke zwaarte en vermoeidheid.
   Het is mooi om te lezen hoe je schrijft dat door het positieve tegenover het negatieve te plaatsen er langzamerhand een evenwichtige realiteit ontstaat. Dat is naar mijn idee de spijker op de kop voor wat betreft de processen waar we nu in zitten. Juist door de onevenwichtige focus op licht en yang, zijn we de kwaliteiten van het donker en yin uit het oog verloren. Die omarmen, bijvoorbeeld door gewoon moe te durven zijn of gewoon stil te kunnen zijn, kan er gewerkt worden aan een herstel van de balans. Vandaar nu even een paar weken mijn focus op het donker. Het is zo nodig dat we leren lief te zijn voor het donker.
   Dank je wel voor je mooie reactie! En laat je het weten als je nog meer inzichten hebt gekregen?
   Harte groet, Nina

 2. Mijn directeur is 6 metaal als voertuig. Ik herken wat u schrijft. Het zet inderdaad aan tot spiritueel bewustzijn. Het is een uitdaging.

  1. Dag Ria, dank je wel voor je reactie. Mooi dat je het 6-metaal herkent. Over het algemeen is dat overigens eenvoudiger om dat bij een ander te herkennen dan bij jezelf, mocht dat element in je Nine Star Ki profiel voorkomen. En de uitdaging geeft schwung aan het leven. Zonder dat zou het toch maar een saaie bedoening zij (troost ik me mee wanneer het even niet zo loopt als ik graag zou willen).
   Harte groet, Nina

  1. Hi Roland! Dank je wel. Ik denk dat iedereen zich er wel een beetje in kan herkennen. En misschien sla ik de plank mis, maar dit is wat in me op kwam:

   “This is the end
   Hold your breath and count to ten
   Feel the earth move and then
   Hear my heart burst again

   For this is the end
   I’ve drowned and dreamt this moment
   So overdue I owe them
   Swept away, I’m stolen

   Let the sky fall
   When it crumbles
   We will stand tall
   Face it all together” Skyfall – Adele – https://youtu.be/q-gLRp5bSpw

   Harte groet, Nina

 3. Deze blog is zo sterk van toepassing op hoe ik het leven nu ervaar. Wat een wervelstorm aan de ene kant en wat een bewustzijn dat ik NU zelf kan kiezen voor de keuzes die innerlijke rust geven. Dankjewel!

 4. Alles wat in mij leeft, wordt altijd zo mooi onder woorden gebracht door jou. Het loopt ook telkens synchroon en het raakt me diep.

  De angst verblind en verzwakt velen inderdaad. Men heeft geen vertrouwen meer, niet in zichZelf, niet in de ander.

  Terwijl deze hele situatie er bij mij juist voor zorgt dat ik nu eindelijk durf te staan voor wat ik vind, wat ik denk en vooral wat mij beweegt. Zonder angst voor wat een ander daarvan vind of de angst om iets te verliezen. Eindelijk sta ik in mijn kracht, vertrouw ik op mijn innerlijk kompas en durf ik richting te geven aan wat er in mij leeft. Vooral het vervolgens ook in praktijk durven brengen en iets te gaan neerzetten heeft ervoor gezorgd dat ik in een stroomversnelling terecht ben gekomen, het gaat allemaal vanzelf. Dat wat ik moet aantrekken, trek ik aan, dat wat achtergelaten mag worden, laat ik achter. En het allermooiste is dat er nu door deze verwezenlijking ook iets in anderen geraakt wordt, net zoals jij in mij raakt. Alle mooie kleine lichtpuntjes samen, zullen straks prachtig gaan schijnen <3

 5. Heerlijk stuk deze keer.. Kan het allemaal zo plaatsen in dit jaar.
  Merk ook zelf door positief te blijven wordt het positiever hoe lastig de situatie soms ook lijkt.
  Met ups en downs blijven vertrouwen en positiviteit zoeken.

  1. Hi Jolanda, dank je wel voor je reactie. Het is, in mijn ogen, inderdaad heel belangrijk bij jezelf te blijven en te vertrouwen op je intuïtie, je gevoel, je ingevingen. Het is echter wel een uitdaging om bij jezelf te blijven als anderen ineens een heel andere koers varen. Houd moed zou ik zo zeggen!
   Harte groet, Nina

 6. Heel hartelijk dank voor het geven van context en perspectief!
  Ik word er helemaal blij van 🙂
  en voel steeds duidelijker waar ik in mee wil gaan en waar absoluut niet.

  Ik kijk altijd uit naar jouw blog!

  Lieve groet,
  Yvonne

  1. Lieve Yvonne, heel graag gedaan. Soms gaat het niet over het vergaren van kennis, maar om het verkrijgen van context zodat je aan de hand daarvan beter kunt bepalen waar je staat en welke kant je wel of niet op wilt. Fijn dat de blogs helpen, dank je wel.
   Harte groet, Nina

 7. Wauw, wat helder en krachtig verwoord. Het klinkt als een klok. Ik zelf merk dat ik in deze tijd ondanks of juist door de tegenwerkende yang krachten, innerlijk steeds sterker wordt. In stilte kan zijn met wat er is, waardoor ook weer ruimte ontstaat voor reflectie. En zoals je schrijft, ware vrijheid zit van binnen. Dank je wel Nina voor je inspirerende woorden.

  1. Lieve Ineke, wat fijn om je reactie te lezen. Dank daarvoor! Wat je beschrijft is eigenlijk een natuurlijk proces van het oproepen, of tot leven brengen, van de tegenkrachten. Dus als de druk van buiten groter wordt, wordt de tegenkracht van binnen vanzelf ook groter. Althans als je een gezond zelfbesef hebt ontwikkeld. En ja, ware vrijheid zit inderdaad van binnen en die is door niets en niemand te vangen, te controleren of te beperken anders dan door jezelf.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: