Nine Star Ki 2020: Van Spirituele Puber naar Adolescent

Reflectie Nine Star Ki 2020:
  1. waar staan we nu?
  2. waarom is dit nodig?
  3. leve de crisis!
  4. van spirituele puber naar adolescent
  5. de grote kosmische stuwing

Generatie

Het jaar 2020 zal voor altijd een plek in de geschiedenisboeken krijgen. Welke zal echter afhangen van de generatie die het boek schrijft en hoe zij de gebeurtenissen van nu in relatie kan brengen met de kennis van straks. Want elke generatie leert als het goed is de lessen van de vorige generatie(s) en stoot zich, net als de ezel, niet drie keer aan dezelfde steen. Dat betekent dat een gebeurtenis die op het moment zelf heel nuttig, belangrijk, waardevol, logisch of vanzelfsprekend is, in een volgende generatie in een heel ander daglicht geplaatst kan worden. Zo kon de doortastende handelsgeest van J.P. Coen eerst nog op waardering rekenen en werd zijn naam aan standbeelden, scholen en tunnels verbonden om te eren wat hij voor Nederland betekent en gedaan heeft.

2020

Anno de eenentwintigste eeuw echter, zien we de gewelddadigheid in zijn doortastendheid. Erkennen we zijn onderdrukking in zijn voortvarendheid. En worden eerder genoemde standbeelden, scholen en tunnels van een toelichting, danwel van een andere naam voorzien, of wordt de naam onder luid protest gehandhaafd en wordt de discussie over die naam als addendum aan het geschiedenisboek toegevoegd. 

Ontwikkeling

Kortom:  ‘Elke generatie bouwt voort op wat de vorige generatie tot ontwikkeling heeft gebracht. Telkens worden opnieuw keuzes gemaakt om te behouden wat goed is en om ruimte te maken voor wat beter en anders kan. Heel erg lang heeft dat enkel betrekking gehad eerst op materiële en vervolgens op rationele processen. Nu echter is het de tijd voor een belangrijke volgende stap: de stap voor het maken van keuzes om te behouden wat goed is op het gebied van psychische en spirituele processen. En om daarin ruimte te maken voor wat anders en beter kan. Beter gezegd, om ruimte te maken om door te groeien naar spirituele en psychische volwassenheid.’ zoals ik begin dit jaar schreef. We zijn er aan toe om keuzes te maken op morele gronden.

Ziel

We groeien, we ontwikkelen. Alleen nu, in deze tijd ligt de focus niet meer op fysieke en geestelijke groei, maar op die van onze psyche: de ziel. Dat namelijk, hebben we al lange tijd er een beetje bij laten hangen. Al het andere ging voor. Dat dat ons veel gebracht heeft is duidelijk. Alleen nu worden we, doordat al dat andere zoals materiële welvaart voor ging, met problemen geconfronteerd die niet een-twee-drie opgelost kunnen worden. En zeker niet met het denken dat we gebruikt hebben om die problemen te creëren. Dat vraagt om een nieuwe aanpak, een nieuwe benadering, een nieuwe manier van denken. 

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.” – Albert Einstein

Groeispurt

Vooral spiritueel gezien wordt er een groeispurt verlangt. Vooral spiritueel gezien, bevinden we ons als het ware in een puberteit en wordt nu van ons gevraagd de stap naar adolescentie te zetten. Dus heb ik eens opgezocht hoe dat nu zit met die verschillende ontwikkelfasen van kind naar volwassenheid. Op de website van de gemeente Hoeksche Waard heeft het JeugdTeam een prachtig document geplaatst waarin in één oogopslag duidelijk te zien is wat er in welke fase gebeurt. Het is zo toepasselijk dat ik het graag met jullie deel. Hier een greep van wat er staat en een interpretatie door mij op onze huidige staat van ontwikkeling:

Puberteit

Groeispurt, grote eetlust, slaapritme verandert. 

  • We zijn sinds de tweede wereldoorlog enorm gegroeid, in alles! De huizen werden groter, de auto’s werden groter, wijzelf zijn groter geworden. Zelfs de bedden zijn groter geworden.
  • Onze (eet)lust bleek onverzadigbaar; nog nooit was het aantal te dikke mensen zo groot als nu.
  • Maar ook anderszins zijn we onverzadigbaar gebleken; alles moet meer, vaker en groter. 
  • En ook het slaapritme is in de 24-uurs economie totaal verandert en voor velen geheel ontregeld geraakt. 

Bewegingen zijn tijdelijk ontregeld (slungelig). 

  • Absoluut! We weten niet meer hoe we met elkaar om moeten gaan. Sociale etiquette is door het internet naar het rijk der ‘historische handelingen’ verdreven en de corona-crisis zet daarin het laatste puntje op de i. Het normale bewegen door te lopen naar de winkel en te fietsen naar je werk zijn vervangen door het fietsen op een home-trainer voor een tv of het sjorren aan een apparaat in een sportschool (als die open is) omdat de natuurlijke beweging gedeeltelijk of misschien wel geheel verdwenen is. 

Onvoldoende in staat te plannen en organiseren (geen oog voor consequenties van gedrag).

  • We hebben totaal geen oog gehad voor de consequenties van ons gedrag! Twintig keer per jaar in het vliegtuig was gewoon leuk en normaal. Niemand die wakker lag over de uitstoot of de gevolgen voor het milieu. 
  • Ook heeft het ons lang geen snars geïnteresseerd waar een kledingstuk vandaan kwam, als het maar goedkoop was zodat wij ons er mee konden flatteren. 
  • En natuurlijk is onze planning een ramp waardoor alle online winkels zich genoodzaakt zien om binnen 24 uur te leveren, wat weer een hele andere industrie in het leven heeft geroepen, met de nodige bijbehorende problematieken: de pakjesbezorgdiensten. 

Grote leerpotentie. 

  • Absoluut! Er is een groep mensen die de verleidingen hebben kunnen weerstaan en de middelbareschoollessen van het leven serieus hebben genomen. Er is waanzinnig veel geleerd. Maar er is ook sprake van een eenzijdigheid in ontwikkeling: nu moet er nog geleerd worden dat alles óók een spirituele dimensie heeft.

Fantasie over seksualiteit.

  • Helaas ook waar. De seksindustrie bloeit als nooit tevoren. Evenals de misstanden die bij deze industrie horen. Het woordje ‘industrie’ impliceert het al: de vrouwen, de meisjes en jongetjes die nodig zijn om deze industrie te laten floreren, worden gezien als gebruiksvoorwerpen. Hun status als mens zijn ze ergens in het proces kwijtgeraakt. Dat is iets dat ons niet raakt, want ‘geen oog voor consequenties van gedrag’.
  • Maar ook de ‘gewone’ mensen gaan los op seksualiteit. Reden waarom apps als Second Love en Tinder in een behoefte voorzien.
  • Let wel: ik ben vóór seks. Het is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van het leven en van een relatie. Maar ook hierin mag wat meer volwassenheid zijn intrede doen. Gewoon door het te integreren in het leven, je behoeften bespreekbaar te maken en er niet enkel en alleen over te fantaseren zoals inderdaad een puber dat doet en dan je lusten bevredigen achter een scherm. 

Drang naar intense ervaringen en risico’s nemen.

  • Oh boy, wat een risico’s hebben we niet genomen de laatste jaren! Risico’s met het kopen van huizen, met het aangaan van beleggingen, met het vertrouwen van fondsen, met het geloven in de bankenjongens en -meisjes. 
  • En die intense ervaringen hebben we ook opgezocht: bungee jumpen in Verweggistan. Diepzeeduiken rond Antartica, dineren in het donker, blind dates, you name it. Het kan niet intens genoeg zijn. Alleen komen we er maar niet aan toe om het leven intens te beleven.

Aardig gevonden willen worden door leeftijdsgenoten.

  • Yep, we doen alles, maar dan ook alles voor likes, thumbs up en smileys. We wringen ons in allerlei bochten voor de leukste Insta-foto’s en typen onze duimen blauw voor de meeste Twitter volgers. 

Kortom, we zijn zo puberaal als ik weet niet wat en we hebben het niet in de gaten!

Maar wat komt er daarna? Juist, adolescentie. Hier weer een greep van wat het JeugdTeam van de gemeente Hoeksche Waard daarvan maakt:

Adolescentie

Definitieve lengte bereikt, hersenen rijpen verder uit.

  • Ik mag het hopen! In ieder geval bereiken we dus nu, of beter gezegd, zijn we onderweg naar deze fase. Wat betekent dat we onze hersencapaciteit ten volle gaan benutten, inclusief de onderdelen die je als puber niet of nauwelijks inzet, zoals het vermogen wijze afwegingen te maken. 

Zorgdragen voor eigen leefstijl, gezondheid en uiterlijk.

  • Dat betekent concreet dat je zelf kiest wat voor jou werkt en niet langer een ideaal van een ander volgt of je best doet de stijl van een ander te kopiëren. Je lichaam liegt nooit zoals een van mijn favoriete kunstenaars Marina Abramović zegt. Jouw lichaam en wat voor jouw lichaam het beste is, moet leidend zijn in de keuzes die je maakt ten aanzien van je voeding, je kleding, je leefwijze, je slaapritme en alle andere zaken die je lichaam aangaan.

Abstract denken neemt toe, beter in staat beredeneerde keuzes te maken, toenemende concentratie en focus.

  • We voegen een dimensie toe aan ons denken. Alsof je in je ontwikkeling als vanzelf leert mediteren. Of die vaardigheid ook echt kan landen en geïntegreerd kan worden, is afhankelijk van het volgende aspect.

Bewustzijn eigen identiteit. Vorming waardensysteem.

  • Daar komt iets interessants om de hoek kijken. Want die eigen identiteit ontwikkel je enerzijds door je te spiegelen aan maatschappelijke en culturele normen en waarden. Anderzijds is er een aspect in je dat puur en authentiek is en alleen jezelf toebehoort. Als je dit tweede aspect niet ontwikkelt, volgt en integreert blijft alleen dat eerste aspect van identiteitsontwikkeling actief. En dat betekent weer dat je dus sociaal gewenst en geaccepteerd gedrag vertoont. Oftewel dat je blind volgt wat bijvoorbeeld een meerdere of de overheid van je vraagt. 
  • De hele corona-crisis is niet voor niets een crisis; het brengt gevestigde afspraken, gevestigde normen en waarden aan het wankelen. Als er dan veel onduidelijkheid is over wat wel of niet ‘goed’ of ‘fout’ is, kun je niet anders dan toetsen aan jezelf en je eigen waardensysteem.
  • Zo’n crisis is dus een uitgelezen periode om te ontdekken in hoeverre je een identiteit van jezelf ontwikkeld hebt. 

Empathie, verantwoordelijkheid nemen, gevoelige periode van het ontwikkelen positief zelfbeeld.

  • Zonder bewuste eigen identiteit, is het moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen en van daaruit ook empathie op te brengen. En dat heeft weer een directe impact op je vermogen een positief zelfbeeld te ontwikkelen of niet. 
  • Want als je weet wie je bent, empathie op kunt brengen voor anderen en verantwoording kunt nemen over je keuzes en daden (ook die uit het verleden), dan kun je steviger in je schoenen staan als de wereld om je heen in duigen valt. 
  • Waardoor je vervolgens in staat bent op zelf problemen op te lossen en daarin niet (langer) afhankelijk te zijn van anderen. 

Kortom, dit hele jaar, deze hele energetische tendens is er niet zomaar een; het universum doet immers nooit iets zomaar. Er is een (energetische) beweging gaande die uitnodigt om volgende stappen te zetten op het pad van onze ontwikkeling. Net als een bezorgde ouder een onwillig kind soms aanmoedigt om een ontwikkelstap te zetten, of soms een duwtje geeft als het te lang blijft dralen, zo moedigt de energie van het universum ons nu ook aan.  

Aan het begin van het jaar schreef ik over het spiritueel volwassen worden. Aan de hand van deze nieuwsbrief hoop ik dat je kunt zien dat we echt in die ontwikkeling zitten en dat sommigen zich al in het stadium van adolescentie bevinden en anderen nog (net) niet. 

Met dit in je achterhoofd is het goed te weten dat dit proces zich volgend jaar nog een keer herhaalt. Alleen is de aanmoediging dan minder bemoedigend maar meer dwingend. Zet de stappen die je nu nog kunt zetten. Dat voorkomt dat je volgend jaar in een klassieke puberale strijd terechtkomt die alleen maar verliezers kent en schade berokkent.  

8 gedachten over “Nine Star Ki 2020: Van Spirituele Puber naar Adolescent”

    1. Hi Joke,
      Wat fijn dat je dat schrijft, dank je wel. Volgens mij maakt het in dit soort processen niet uit hoe oud je lichaam is, maar komt het veel meer aan op hoe oud je geest is. En natuurlijk hoe je dat inzet in het leven. Dank je wel voor je reactie!
      Harte groet, Nina

  1. Práchtig geschreven, Nina. Hier haal ik heel veel energie uit, net als je wekelijkse uitleg op Donderdag. Op naar mijn spirituele volwassenheid!!!

    Graag ontvang ik de nieuwsbrieven op onderstaan e-mailadres:
    els@smeenkies.com

    Lieve groeten, Els

  2. Marga van den Boom

    Beste Nina, wat een goede en heldere uitleg. Dank je eel. Het mooie is nu dat meer mensen door veranderende omstandigheden bewust worden dat de ratrace waar we in waren beland niet meer van deze tijd is. Een bewustwordingsproces die iedereen op zijn eigen manier beleeft. Meer tijd om je eigen leven te leiden is louterend en besef dat genoeg genoeg is. Ik werkte van 2017 tot 2019 op Schiphol, de hele wereld kwam voorbij en ik vond het opvallend dat veel mensen zo verwend en vasthoudend aan structuur enorm boos of van slag waren als wegens de drukte of calamiteiten het even niet ging zoals ze gedacht hadden. Ben blij dat veel jongeren vooral aan yoga en meditatie doen en genieten van iedere dag. Hebben wordt Zijn. Geld, tijd en energie zijn alledrie ruilmiddelen en iedereen kan zelf bepalen wat de voorkeur is, dat is de grootste verandering en als je jezelf blijft en leeft in het NU kun je alles aan.

    1. Hi Marga,
      Dank je wel voor je reactie! Het is echt heel mooi dat deze hele crisis mensen tot inkeer brengt. Als je op Schiphol hebt gewerkt, kan ik goed begrijpen dat je daar interessante situaties hebt meegemaakt. Ik ben het helemaal met je eens dat geld, tijd en energie ruilmiddelen zijn. Maar ook dat deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn! Dat plaatst het hebben van veel geld op de bank ineens gelijk aan het blokkeren van veel energie. 🙂
      Mooie jaarwisseling!
      Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *