Met welk nieuw symbool wil jij je verbinden?

Relatie

Feng Shui werkt met de relatie die er bestaat tussen de mens en zijn omgeving. Waar je ook bent als mens, er is altijd een omgeving waarmee je in relatie bent en die invloed op je uitoefent. Soms is die omgeving groot. Zoals een voetbalstadion waar een spannende wedstrijd wordt gespeeld en je je longen uit het lijf schreeuwt bij het eerste (en enige) doelpunt. Soms is die omgeving klein. Zoals de slaapkamer waar je droomt over een betere wereld en een mooiere toekomst voor jezelf. Maar altijd gaat er een invloed van die omgeving uit die effect heeft op hoe je je voelt, hoe je je gedraagt, zelfs op wat je denkt en wat je zegt.

Voetbalstadion

In zo’n voetbalstadion bijvoorbeeld, krijg je het echt niet voor elkaar om in stilte te dromen over een betere wereld en een mooiere toekomst voor jezelf. Daar wordt je aandacht naar een veld, een bal en een stel heen en weer sprintende mannen geleid. En in de intimiteit van je slaapkamer kun je wel proberen je voor te stellen dat je in een stadion bent en je je longen uit je lijf schreeuwt bij een doelpunt, maar de euforie zoals je die in een stadion kunt voelen, zal de stilte van je slaapkamer niet overleven. En stel je toch eens voor dat je bed midden in zo’n stadion zou staan; je zou waarschijnlijk geen oog dicht doen.

DNA

Elke plek, elke ruimte, elke functie heeft een eigen energetisch DNA die door herhaaldelijk gebruik als het ware ingesleten raakt. Daarnaast werden -met name in het verleden- locaties van bijzondere en belangrijke gebouwen altijd gekozen met oog en aandacht voor de energie van de aarde op die plek.

Het maakt zich kenbaar in het sacrale dat je voelt als je een kerk betreedt, waar de heiligheid van in stilte gemompelde gebeden zich in de voegen van de muren heeft genesteld. Waar de pilaren en spitsbogen de energie uit de aarde omhoog geleiden en de constructie zodanig versterken dat beperkingen van de materie worden overstegen zodat er ruimte en leegte gecreëerd wordt. Je voelt het in de stille beladenheid van een begraafplaats waar de vitaliteit van het leven plaats heeft gemaakt voor een genaderd einde. En waar de energie van kosmos en aarde elkaar vinden in een hereniging, een terugvloeien naar de bron zoals in de restanten van de oude kapel op Oud Eik en Duinen in Den Haag voelbaar is. Het is bijna tastbaar aanwezig in het bruisende komen en gaan op een vliegveld. Voor velen een moderne kathedraal van verering van vrijheid en individualiteit.

Onze Dame

Met andere woorden, huizen en gebouwen vertellen een verhaal. Niet alleen door hun vorm, maar ook door hun gebruik en door de plek waar ze gebouwd zijn. Je huis ankert je identiteit en biedt je veiligheid en houvast. Een huis doet dat op individueel niveau. En een kathedraal bijvoorbeeld doet hetzelfde maar dan op collectief niveau.

Onlangs is een belangrijk en iconisch gebouw afgebrand: de Notre Dame. Niet alleen betekent de naam ‘Onze Dame’, deze kathedraal staat bovendien in een stad die gewijd is aan krachtige verpersoonlijking van vrouwelijke energie: Par Isis. Isis wist als Egyptische godin het in stukken gehakte lichaam van haar man Osiris weer bij elkaar te brengen en zodanig te helen dat uit hun samenzijn alsnog een zoon geboren kon worden: Horus. Isis staat daarmee symbool voor een belangrijke archetypische vrouwelijke kwaliteit: het bijeenbrengen en helen van wat uiteengevallen is. Oftewel, het bijeen brengen en helen van het archetypische mannelijke. Het is het archetypische vrouwelijke (dat kan zich ook in een man openbaren!) dat het gezin bijeen houdt, de kinderen hoedt en wat uiteen dreigt te vallen weer kan verenigen.

Notre Dame

Het afbranden van een kathedraal in de orde van energetische grootte zoals de Notre Dame, is in deze tijd van een 8-aarde jaar dan ook van significante betekenis. Dit jaar wordt namelijk de boel op zijn kop gezet en het binnenste naar buiten gekeerd (en omgekeerd). Wordt verwerkt en geleerd van ervaringen uit het verleden. En krijgt wat tot nu toe het onderspit heeft gedolven, een meer prominente en zichtbare positie toebedeeld omdat het naar voren wordt gehaald.

Het afbranden van de Notre Dame is als symbool markant, omdat het archetypische vrouwelijke, de kracht van Isis, al heel lang niet meer onvoorwaardelijk in de maatschappij tot uitdrukking heeft kunnen komen. Door het afbranden is daar nu onbewust de aandacht op gevestigd en dat is ook de reden waarom veel mensen er zo door geraakt zijn. Collectief ervaren we het gemis van het samenbindende, verenigende archetypische vrouwelijke principe. Zo’n kathedraal die je kon bezoeken zodat je nog een beetje met die kwaliteiten in contact kon komen, heeft nu ook het loodje gelegd en is bezweken onder de yang kracht van het vuur.

Phoenix

Dat betekent overigens niet dat het nu allemaal hopeloos verloren is. Integendeel! Juist doordat een symbool dat buiten ons als een verwijzing naar wat ooit was, weg is gevallen kan -als een phoenix uit de as- een innerlijk symbool daarvan de plek in gaan nemen. Het is juist nu, in een 8-aarde jaar waarin de 8 dingen op zijn kop zet of binnenste buiten keert, dat je de kans krijgt om het archetypische vrouwelijke niet meer buiten je te zoeken in symboliek uit het verleden, maar om het in je innerlijke tempel nieuw leven in te blazen.

Nieuwe Vrouwelijkheid

Overal op de wereld is voelbaar dat er een nieuwe vrouwelijkheid zich aandient. Een nieuwe kracht van bijeen houden, hoeden en verenigen wat uit elkaar dreigt te vallen. Belangrijke aarde-energie punten, zoals bijvoorbeeld de Sint Jan in Den Bosch, verspreiden een nieuwe, krachtige en vrouwelijke energie die je verwarmt en optilt en die je bovendien met je mee kunt nemen zodat het op andere plekken ook opgeroepen kan worden.

Als het oude uiteen valt, biedt dat kansen voor iets nieuws. Zodra je verwerkt, verteerd en geïntegreerd hebt wat je voor je kiezen kreeg en er op je bordje lag, kun je weer in iets nieuws je tanden zetten. Juist in verbinding met de afbraak van een oud symbool dat zo verwijst naar het archetypische vrouwelijke, ontstaat er ruimte voor een nieuw symbool van archetypische vrouwelijkheid.

Wat kies jij?

Jij, vrouw, kiest zelf met welk symbool jij je wilt verbinden. Welke archetypische vrouwelijkheid je wilt omarmen, wedergeboren wilt laten worden, wilt eren en wilt leven. En welke archetypische vrouwelijkheid, net als de Notre Dame, geofferd mag worden aan de vlammen van transformatie.

En jij, man, kiest of je ruimte wilt geven aan deze nieuwe archetypische vrouwelijkheid, of dat je deze te vuur en te zwaard wilt bestrijden. Vast wilt blijven houden aan je oude zekerheden, aan je oude huis dat symbool staat voor je oude zelf en dat gecreëerd is op basis van oude denkbeelden over archetypische vrouwelijkheid.

phoenix, vernieuwing, symbool, Nina Elshof, quoteThuis

Hoe je ook kiest, wat je ook doet, dit proces begint thuis. In je eigen huis. Nu, juist in deze tijd krijg je de mogelijkheid om op basis van nieuwe kennis en nieuwe energie, een heiligdom te creëren waar jij en je gezinsleden gedijen en kunnen groeien in een nieuw te openbaren potentieel. Renoveer je huis op energetisch niveau en je zult zien dat alle veranderingen in de wereld om je heen, je makkelijker zullen vallen. Wees niet bang voor het afbranden van dat wat zijn langste tijd gehad heeft; de essentiële waarde zal als een phoenix uit de as herrijzen. De essentiële waarde van Onze Dame zal uit de as herrijzen.

4 gedachten over “Met welk nieuw symbool wil jij je verbinden?”

 1. Dank voor dit mooie artikel, ik verbaasde me een beetje over hoeveel de brand van de Notre Dame me deed.
  Dit gevoel kan ik nu ook in dit daglicht plaatsen.

  1. Ik denk dat meer mensen dieper geraakt werden dan verwacht toen ze deze Dame zagen branden Margot. Vanuit de achtergronden van Feng Shui en Nine Star Ki helpt het om te begrijpen waarom dat is. Dat is de reden waarom ik daar zo graag over schrijf. Groetjes, Nina

 2. De Nieuwe Vrouwelijkheid raakt me.
  Het is een onderdeel waar ik dit jaar mee aan het werken ben; loslaten van oude zaken, en nieuwe paden in durven gaan.
  Ik ben een verbinder die het belangrijk vind dat iedereen het fijn heeft; ik verspreid graag liefde. Dit leven vanuit liefde heb ik altijd als een soft iets gezien, maar in het pad wat ik aan het belopen ben ben ik erachter gekomen dat ik mag leven in liefde. Dat het me veel geeft om dat lieven in liefde juist veel brengt en ‘besmettelijk’ is; wanneer je anderen met liefde benaderd mag je vaak ook liefde ontvangen.
  Onze maatschappij is voor een heel groot deel hier nog niet op ingericht, dus vaak blijft het toch nog ‘soft’ voelen, maar het sterkt me dan ik ook veel mooie ervaringen hierdoor meemaak.
  Het lezen van de tekst onder Nieuwe Vrouwelijkheid sterkt me in het gevoel dat onlangs over me heen is gekomen om heel erg het eigen pad te kiezen en te gaan waar mijn innerlijk en intuitie heenvoert.

  1. Hi Frederiek,
   Mooi wat je schrijft. Juist in deze tijd is het zo belangrijk om je eigen pad te kiezen EN te bewandelen! Het is een uitdaging, maar een die beslist de moeite loont. Uiteindelijk ben je niet meer de enige roepende in de woestijn, maar hebben er zich velen om je heen geschaard. Probeer je ook al in eigen kring wat meer verbinding te zoeken met mensen die denken zoals jij?
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: