Meesterschap over de creatie energie

Rust

In een tijd waarin er in mijn leven een stapeling van intense gebeurtenissen plaatsvond -en nog plaatsvindt- die elk op zichzelf al goed zouden zijn voor de aanduiding ‘een van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven’, voel ik vooral veel rust.

Verandering

Het afgelopen jaar stond in het teken van veel verandering, precies zoals het een 8-aarde jaar betaamt. Onder meer het definitief afronden van een scheiding die eigenlijk al veel eerder in gang was gezet. Het verkopen van mijn ‘nieuwe’ oude huis, dat ik met veel liefde en vol hoop had ingericht. Het transformeren van de opleiding Conceptual Feng Shui Professional tot een hybride vorm. Een vorm die beter past in een tijd waarin je als academie een medeverantwoordelijkheid draagt in het de weg op sturen van je studenten, en vooral in het voorkomen daarvan.

Het moeten verlaten van een fijne plek op de Zaadmarkt waar ik de afgelopen vijf jaar met heel erg veel plezier gewoond en gewerkt hebt. Een oudste kind dat met heel haar hebben en houden, inclusief man en kind, naar Canada is geëmigreerd. Een jongste kind dat, ondanks hevige Hyperemesis Gravidarum, toch een derde kindje krijgt (inmiddels geboren en alles is gezond en wel) Een voorzichtige verkenning van een nieuwe liefde. En een huisbaas waarmee op de valreep toch overeenstemming bereikt is zodat ik nog een jaar aan de Zaadmarkt kan blijven wonen en werken.

Pffff. Oh ja, en dat allemaal tegelijk.

Wachten

Het gekke is dat ik vooral het hele jaar veel heb zitten wachten. Niets heb gedaan. Heb waargenomen wat er nou eigenlijk allemaal aan het gebeuren was. Wat ook meteen teveel was om er iets mee te doen eigenlijk. Dus heb ik gewacht en even niets gedaan. Vooral mijn normale patroon van reageren, van íets doen, losgelaten en niets gedaan. Want wat duidelijk was, was dat het universum ergens mee bezig was. Iets wat zich buiten het gebruikelijke bevond. Buiten mijn ‘normale’ bereik van begrip. Dat is ook een kwaliteit van 8-aarde: de acht wacht.

En toen las ik dit:

“Woorden zijn hooguit een middel om je leven in een overdraagbare vorm te gieten en vormen tegelijk een begrenzing die ten koste gaat van het wezenlijk aandachtig zijn. De mens bestaat in een tijdelijke illusie van versnipperde beelden van een hooguit intuïtief voelbare naamloze, woordloze werkelijkheid, die niet gebonden is aan plaats en tijd, noch aan oorzaak en gevolg. Dat Wat Is, is een niet te vangen, niet te meten waarheid en spreken erover lijkt een zinloze poging, waar het pure functioneren los dient te zijn van alle oordelen, van alle op een persoonlijk en intentie-gebonden Zelf-georiënteerd waarnemen. Niets geloven, niets zijn, absoluut afwezig aanwezig zijn.”

Dit zijn de samengevatte kernbegrippen uit het werk van de rijke Ierse edelman en cultfiguur Terence Gray (1895-1987), die schreef onder het pseudoniem Wei Wu Wei.

Aanwezig

Absoluut afwezig aanwezig zijn. Dát is wat ik gedaan heb het afgelopen jaar. Ik was aanwezig tijdens alle processen, bij de intensiteit ervan, de provocaties, de vragen, de onduidelijkheden, de onzekerheden, bij de afwezigheid van houvast. En gelijktijdig was ik afwezig. Geen van die processen heeft me kunnen verleiden om me erin te verliezen, er in (of eraan) ten onder te gaan.

Het afwezig aanwezig zijn is een prachtig mooie samenvatting van een contradictio in terminis, net zoals yin en yang dat zijn. Ze spreken elkaar volledig tegen, maar zonder elkaar verliezen ze recht van bestaan omdat ze dan slechts opgaan in zichzelf.

Creatie

Maar juist samen creëren ze ook iets nieuws: het spanningsveld van zijn en tegelijkertijd niet zijn, van toekomst en verleden die samenvallen en ontstaan in het nu. Dat is wat ware creatie-kracht inhoudt en waar alchemie over gaat. Beseffen dat water en vuur vijanden zijn, maar in een samengaan een nieuwe kracht scheppen: stoom. Het vraagt om het je bewust worden van de eigen kwaliteiten en krachten en er vervolgens bewust voor kiezen om deze niet geïsoleerd in te zetten, maar ze los te laten zodat ze op kunnen gaan in deze nieuwe kracht, deze nieuwe vorm.

Meesterschap

Het meester worden over de tegenstellingen die je in je draagt, is het meester worden over je scheppende kwaliteiten. Dat is wat Feng Shui mij gebracht heeft in de bijna 25 jaar dat ik er nu mee werk. Dat is wat ik zo ontzettend graag deel met anderen. Zodat deze kennis, dit weten ook in hen aangeraakt en wakker gemaakt wordt. Dat is -uiteindelijk- waar de opleiding Conceptual Feng Shui Professional over gaat. Niet meer en niet minder: het meesterschap verkrijgen over de energie om te creëren.

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

14 gedachten over “Meesterschap over de creatie energie”

 1. Weer een inspirerende tekst, Nina. En mijn intense wens bevat jouw laatste zin: ‘het meesterschap verkrijgen over de energie om te creëren’. Ik loop al zo lang met het gevoel te willen creëeren, maar weet steeds niet hoe. Het is een brandend vuur, een oerkracht van binnen wat er maar niet uit wil komen. Ik hoop dan ook van harte dat de FengShui opleiding mij de weg wijst en handvatten geeft. Een duwtje in de rug, een eye opener, wat meer lef.

  1. Ha Inez! Dank je voor je compliment. En ja, je bent eigenlijk pas net begonnen met de opleiding, ook al was het dan september dat deze van start ging. Er is nog zoveel meer boeiends te vertellen en te ontdekken! Mijn intentie, bij elke start van elke nieuwe opleiding, is altijd om een toegang te creëren voor studenten om in contact te komen met een wereld van energie, creatie en scheppingskracht. Het is een vrouwelijke, zachte en ontvankelijke wereld waarin ook het duister en het verborgene woont. De weg naar de schat voert langs de monsters die willen voorkomen dat je je doel bereikt. Maar zoals Inanna afdaalde in de onderwereld en daar haar weg vond en in staat was weer terug te keren naar de bovenwereld, zo voert de opleiding je ook langs uitdagingen die een appél doen op je vermogen om deze bewust te willen begrijpen om ze zo te kunnen ‘overwinnen’ en er ‘meester’ over te worden. Dus heb geduld, volhard en zie hoe de transformatie zich voltrekt.
   Harte groet, Nina

   1. Dank voor je uitgebreide antwoord Nina. Ik zal volharden en geduld betrachten. Een uitdaging 😉 En dan mede onder jouw bezielende leiding heb ik er alle vertrouwen in dat de transformatie zich uiteindelijk zal voltrekken. Het wordt een inspirerende studie periode!

 2. https://benediktvdw.wordpress.com/2019/03/04/staat-het-in-de-sterren-geschreven-123-321-2012-wsef/

  STER–K Bezig zou IK ( wie ben IK? ) zeggen… Hou Uw kern ( energie ) gezond…

  We zitten energetisch op een kantelpunt in de geschiedenis… We moeten ‘het geloof – religie’ loslaten en op zoek gaan WIE DE ECHTE BIOLOGISCHE PAPA is van elk mens … Alle oude steunpunten gaan langzaam verplicht worden van los te laten… Maar … zacht ( acht is getal van verlossing … net eentje meer dan ZEVEN ) … Veel succes alvast… en BLIJVEN ADEMEN 🙂 B #wsef ( https://benediktvdw.wordpress.com/2011/10/20/1526/ )

  Nota BENE : ( http://www.wsef.be/2018/12/religie-zich-verbonden-voelen-met-loslaten/ )

 3. U schreef:

  “Beseffen dat water en vuur vijanden zijn, maar in een samengaan een nieuwe kracht scheppen: stoom. Het vraagt om het je bewust worden van de eigen kwaliteiten en krachten en er vervolgens bewust voor kiezen om deze niet geïsoleerd in te zetten, maar ze los te laten zodat ze op kunnen gaan in deze nieuwe kracht, deze nieuwe vorm.
  Het meester worden over de tegenstellingen die je in je draagt, is het meester worden over je scheppende kwaliteiten”

  Mooi! En dit intrigeert me wel, ben ik heel benieuwd naar, hoe ik dit bij mezelf zou kunnen toepassen. De volgende keer dat ik een tegenstrijdigheid in mezelf tegenkom, zal ik hier misschien wel eens over nadenken. 🙂

  1. Hi Stefanie,
   Ja, tegenstrijdigheden dragen altijd een oplossing in zich die je pas ontdekt als je de tegenstrijdigheden meester wordt. “Je ziet het pas als je het doorhebt” om met Cruijff te spreken. Maar als dat gebeurt, zie je het ook echt!
   Harte groet,
   Nina

 4. Prachtig, dat afwezig aanwezig zijn. En verder “de afwezigheid van houvast”. Wat heb je dat duidelijk gemaakt in dit artikel. En verder de begrippen vuur en water, en dat wordt dan stoom. Ik kan het niet goed verwoorden, maar ik kan VOELEN wat je bedoelt. Wat byzonder dat je er zo mee omgaat, het is nogal wat. Mijn enige zoon (dat klinkt zo zielig) gaat emigreren naar Frankrijk (neen niet naar Canada) met zijn vriendin. Dat zet mijn wereld al op zijn kop. Ik begrijp ontzettend goed waarom. Ik heb zelf ook de halve wereld rond gereisd en een aantal jaren in de VS gewoond, maar het doet wel pijn. En ik realiseer mij verder dat het “oude pijn” is. Nou die mag dus weer geheeld worden.

  Ik word volgende maand 76 jaar en ben dus ook niet meer piepjong. Aan de andere kant voel ik dat het tijd wordt om in mijn leven
  weer nieuwe kontakten op te doen, of beter gezegd “toe te laten”. Er voor open te staan. Als ik onrustig word, ga ik meestal zitten met mijn “aarde” steen. Een Hessoniet die helpt mij goed. Ik ga dan diep naar binnen om te voelen, niet om er aan ten onder te gaan. Maar voelen is voor mij HELEND, zodat ik weer compassie kan voelen voor wat er is.

 5. Dag Joke,
  Voelen is verbinding maken met wat er in je lichaam leeft. En je lichaam liegt nooit. Dus soms leeft daar nog pijn of verdriet die vergeten in een hoekje liggen te wachten tot ze gezien en omarmd worden. Als dat gebeurt is er weer ruimte vrij gekomen voor iets anders. Bijvoorbeeld nieuwe contacten, nieuwe inspiratie, nieuwe gevoelens en gedachten. Een on-going process dat nooit stopt.
  Alvast gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er een mooie dag van.
  Harte groet, Nina

 6. Hallo Joke,

  Alvast gefeliciteerdmet je 76ste verjaardag! Een mooi levensjaar toegewenst! Ik kan me wel voorstellen dat het ‘pijn’ doet dat je enige zoon wat verder weg verhuisd. Ik heb ook maar 1 zoon en ook al is hij nu pas 9, ik vermoed dat wanneer hij later het huis verlaat en zelfs verder weg zou verhuizen dit toch ook wat met mij zal doen…Menselijk, niet?
  Maar hoe we er mee omgaan is dan aan ons en voor wat betreft ik lees doe jij dit zeer voortreffelijk! Dank om uw kwetsbaarheid te delen en goeie moed en veel geluk verder!

 7. willem van de Kamp

  Rust
  Herfst is een verandering, je hebt waarschijnlijk moeilijke beslissingen moeten nemen en een stuk verleden moeten afstoten.
  Verandering
  Alles verandert. Ik ken het; In 2003/2004/2005 had ik een zwaar ontslag, rechtszaken, echt-scheiding met advocaten, huis in de brand. Alles nog rondom de kerst van 2003/2004. Terwijl je meer dan 30 jaar in die situatie hebt geleefd.
  Alles leuk tezamen, in een periode van een paar jaren een totale verandering.
  Hoe bedoel je een nieuwe relatie?
  Pffff. Oh ja, en dat allemaal tegelijk. Helemaal mee eens.
   
  Wachten
  De 8 wacht en is in principe oneindig.
  De moeilijkheid is altijd om los te kunnen laten. De vraag die altijd bij mij loopt is?, is het nieuwe beter dan het oude. Of gaat het om de verandering om van te leren.
  Men zegt wel eens;
  The only constant thing in Life is change.

  En toen las ik dit:
  Mooie tekst maar wel heel veel woorden.
  Dit zijn de samengevatte kernbegrippen uit het werk van de rijke Ierse edelman en cultfiguur Terence Gray (1895-1987), die schreef onder het pseudoniem Wei Wu Wei.
  Wei Wu Wei is een Reiki begrip: Handelen zonder te Handelen.
  In North West Airlines zei de piloot altijd;
  Sit back Relax and Enjoy the flight.

   
  Aanwezig
  Absoluut afwezig aanwezig zijn. Dát is wat ik gedaan heb het afgelopen jaar. Ik was aanwezig tijdens alle processen, bij de intensiteit ervan, de provocaties, de vragen, de onduidelijkheden, de onzekerheden, bij de afwezigheid van houvast. En gelijktijdig was ik afwezig. Geen van die processen heeft me kunnen verleiden om me erin te verliezen, er in (of eraan) ten onder te gaan.
  De een reageert meteen, de ander kijkt het aan. Wel is het zo dat er meestal ook een factor angst in zit.

  Het afwezig aanwezig zijn is een prachtig mooie samenvatting van een contradictio in terminis, net zoals yin en yang dat zijn. Ze spreken elkaar volledig tegen, maar zonder elkaar verliezen ze recht van bestaan omdat ze dan slechts opgaan in zichzelf.
  Klopt zonder elkaar bestaan ze niet
   
  Creatie
  Gewoon gaan doen wat je leuk vind en waar je talenten liggen.
   
  Meesterschap
  Mijn meditaie is altijd , Everything is connected; Dat is hetzelfde als Ying en Yang. Zonder duisternis geen licht, zonder licht geen duisternis.
  Wat je uitstraalt komt terug, dus positief uitstralen
  Feng Shui is het vormen van je omgeving naar je doelstelling, voor zover ik het begrijp.
  Er zijn de elementen, de richtingen, de vliegende sterren. Maar waar is de basis want vaak speken ze elkaar tegen.

 8. Lisette Rommens

  Beste Nina,

  jouw mooie blog met treffende woorden, met tegenstellingen, kwetsbaarheden en onzekerheden roepen bij mij uiteindelijk vooral vertrouwen op. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in het universum.
  En dat vertrouwen is o, zo belangrijk!
  Alles komt goed!

  Vriendelijke groet, Lisette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *