crisis, zelfinzicht, reflectie,
Reflectie Nine Star Ki 2020:
 1. waar staan we nu?
 2. waarom is dit nodig?
 3. leve de crisis!
 4. van spirituele puber naar adolescent
 5. de grote kosmische stuwing

 


De Nine Star Ki tendensen voor 2020 hebben zoveel in beweging gebracht, er is zoveel onrust ontstaan, dat we snakken naar inzicht.

In aansluiting op de vraag waarom is dit nodig? van vorige week is het goed om die onrust eens onder de loep te nemen. Want natuurlijk kun je de Corona crisis en minister de Jonge de schuld geven van het ongemak van het thuiszitten en het beperken van je vrijheden, maar is dat wel terecht? Is dat wel de oorzaak van de onrust die het in en om je heen teweeg brengt? Of speelt er nog iets anders? Want, laten we wel wezen, vóór de Corona zou menigeen er ik weet-niet-wat voor over hebben gehad om lekker thuis te kunnen blijven.

Begin van dit jaar schreef ik het volgende:

“Nu keert de beweging van de levensenergie zich om en richt zich naar binnen, weg van alles buiten je. […] Die beweging van naar binnen keren lijkt eenvoudig. Je trekt je terug, je stopt met Facebooken en Twitteren, gaat je eigen truien breien en klaar is Kees. Niet dus. Want naar binnen keren betekent dat je tegenkomt wat je lange tijd genegeerd en over het hoofd gezien hebt. Dat wat niet leuk en wat ongemakkelijk is. Dat waar je toch geen tijd voor had om je mee bezig te houden, omdat je Insta-vrienden even al je aandacht vroegen. Dat wat je onder het vloerkleed van je onbewuste hebt geveegd onder het motto: ‘uit het oog, uit het hart’, hopend dat door je problemen te negeren ze vanzelf zouden verdwijnen.

Dat naar binnen keren is als het openbreken van het leven zodat daaruit een ruimere werkelijkheid kan ontstaan. Dat kan bedreigend en angstaanjagend zijn. Maar ook bevrijdend! Want niet alleen wat je verdrongen hebt ligt onder het vloerkleed van het onbewuste, ook kwaliteiten en talenten die je (nog) niet tot ontwikkeling hebt gebracht, kunnen wachten op ontdekking. In alle gevallen is het echter ook een confrontatie met wie je bent en met de vraag of je wel echt een eigen persoonlijkheidsstructuur hebt ontwikkeld, of dat je iets gekopieerd hebt wat daar op lijkt.”

Kortom, de onrust wordt niet zozeer veroorzaakt door de crisis buiten jezelf, maar doordat je nu niet meer kunt ontsnappen aan wat er IN jezelf gebeurt.

En dat blijkt dus veel meer te zijn dan je dacht. Wat dus ook invloed heeft op je innerlijke stabiliteit en houvast. In alles wordt je door het thuiszitten, door het niet weg kunnen lopen voor wat onder je neus ligt, uitgenodigd om toch vooral en in de eerste plaats goede maatjes te worden met jezelf en om niet langer om de hete brij heen te draaien. ‘Vluchten kan niet meer’, Frans Halsema en Jenny Arean zongen het al in 1971.

De Volle Maan bied ons een herkansing

In combinatie met de energie van de volle maan van 30 november, is er ruimte, bestaat er de mogelijkheid om zelf tot het inzicht te komen dat je eerder zo eenvoudig van buitenaf werd aangereikt. Want ten aanzien van de energie van deze volle maan, die nog zeker een week voelbaar is, “[…] draait (het) allemaal om de 8 deze maand, de 8 van 8-aarde. De volle maan van november geeft je nog één kans, één grote herkansing, om voor het einde van dit jaar aan de slag te gaan met processen van verwerking en integratie.” Zelfs die volle maan helpt om de beweging naar binnen te maken!

Maar goed ook, want de inzichten die ons van buitenaf aangereikt worden zijn hilarisch tegenstrijdig en verontrustend destabiliserend.

Met andere woorden, als je buiten je het antwoord niet meer kunt vinden, of je vindt daar een antwoord dat nergens op slaat, dan zit er niks anders op dan toch echt bij jezelf te rade te gaan. Het is dus prachtig hoe die hele Corona crisis, en ook wat die crisis teweeg brengt, je helpt om weer tot jezelf te komen. Dichter bij huis sowieso, dichter bij je partner en nu ook nog dichter bij jezelf!

Leve de crisis, leve Corona; het is het kosmische medicijn dat geneest van afgrijselijke afgescheidenheid.

Doe mee aan het gesprek!

Ik ben heel benieuwd wat deze reflectie bij je oproept en losmaakt. Deel je het in de reacties hieronder? Ik vind het leuk om van je te horen en samen leren we van elkaar!

Nina

 

 


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

12 gedachten over “Nine Star Ki 2020: leve de crisis”

 1. Corona brengt naar boven wat miss is, wat gezien mag worden en wat verbeterd moet/mag en wat weg kan, zowel binnen jezelf als buiten in het systeem. Corona doet met de wereld wat Trump in zijn eentje doet in Amerika – alles aan het licht brengen wat niet deugd en goed verstopt lag onder geloof, uiterlijk vertoon, werk, geld, machtsvertoon.

  1. Hi Gertrud, precies dat is wat er gebeurd inderdaad. Er komt boven, wordt zichtbaar wat niet deugd en verborgen was. Maar nu wordt dus ook de vraag gesteld hoe we daarmee omgaan, wat we er mee doen. Dat op zich vormt een persoonlijke uitdaging. Hoe ga jij daar mee om?
   Harte groet, Nina

 2. Bijzonder, ik lag vanochtend in bed te bezinnen en ik kreeg alle cadeaus in beeld die Corona me schonk. Zoveel inzichten, kansen om het leven anders te bekijken, zoveel momenten om die wijsheden te mogen delen. Inside-Out stond er op mijn moodboard begin 2020, dat is het zeker en vast geworden. Het mooiste cadeau is dat ik mijn plek meer en meer mag innemen en dat ik hierdoor meer mag zijn dan doen. Dank je voor de wekelijkse updates waardoor alles op schema blijkt te zijn.

  1. Hi Christel,
   Mooi al die inzichten! Het is wel goed om ook te onderzoeken hoe je die inzichten kunt laten landen in de praktijk. Met andere woorden, hoe ga je ze toepassen? Heb je al een idee?
   Harte groet, Nina

 3. Wat een geweldige blog weer! Ik voel me zo ‘in sync’ met deze energie en wij je schrijft. Zelfs het nummer ‘vluchten kan niet meer’ heb ik een paar dagen geleden geluisterd toen die zin door mijn hoofd ‘spookte’. Love it!

  1. Hi Bianca,
   Wat fijn om te lezen dat je in sync bent met de energie om ons heen. Dat betekent dat je optimaal gebruik kunt maken van dat wat het universum ons aanbiedt. Het is goed om je daar bewust van te zijn… dan is het namelijk makkelijker om in sync te blijven als dat wat het universum biedt minder prettig is. Hoe ervaar jij dat?
   Harte groet, Nina

 4. Hoi Nina, ja, dat ervaar ik ook, de minder prettige patronen die zichtbaar worden. Voorheen rende ik weg voor deze signalen of verstopte ik ze onder een diepe deken. Nu probeer ik zo goed en zo kwaad als ik kan om ze er te laten zijn. Ook niet te snel erop te reageren. Maar wel om ze te zien, te voelen en bespreekbaar te maken waar mogelijk en in de tussentijd op mijn plek te blijven staan. Dus niet wegrennen, maar ook niet meteen een oplossing te proberen te bedenken. Ik geloof dat de oplossing zich vanzelf aandient als de tijd daarvoor rijp is en dat ik dan ook heel duidelijk zal voelen wat deze oplossing dan is. Zolang ik die duidelijkheid niet voel probeer ik op mijn plek te blijven staan en te observeren.

  1. Hi Bianca,
   Het is een heel natuurlijke reactie om weg te lopen voor wat niet leuk is. Dat we graag in onze comfort zone willen blijven is biologisch bepaald namelijk. Het is het instinct dat beseft dat we zo de minste energie verspillen en dus de grootste kans hebben om fysiek te overleven. Het is namelijk een andere impuls die op zoek gaat naar ontwikkeling van het bewustzijn. Die impuls gaat eigenlijk tegen het instinct in omdat het energie kost. Omdat je, als je dat doet, je comfortzone verlaat. Zit het reptiel in je brein niet op te wachten. Al met al vraagt het dus om een bewuste keuze om je eigen Freek Vonk te worden en je reptiel in z’n hokje te houden, zodat je ziel op onderzoek uit kan. En ja, soms betekent dat even niets doen. Maar met dat reptiel opgeborgen in z’n hokje, hoef je ook niet meer te gaan rennen! Goed bezig dus!
   Harte groet, Nina

 5. Ja, dat reptielenbrein Nina, heel herkenbaar. Ik schreef er laatst over voor het boek dat ik aan het schrijven ben, over de angst van dat reptielenbrein. En ik hou van je metafoor van Freek Vonk…haha. Ook schreef ik laatst nl een stuk over de donkere stukken die gezien mogen worden. Met een lucifer steek ik deze bommetjes aan die in de lucht als siervuurwerk uit elkaar mogen knallen; de donkere nacht verlichtend. Laat het maar vonken….er zit niets anders op…

  1. Hi Bianca, Mooi dat je je donkere-stukken-bommetjes de lucht in schiet! Haha, bij gebrek aan echt vuurwerk is dit een mooi alternatief.
   Goede jaarwisseling!
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *