Kraai en raaf; boodschappers van de goden – deel 3

Dit is nog niet zo’n eenvoudige situatie waar Kraai me in brengt. Zijn niet aflatende pogingen om mijn aandacht te trekken -ja, hij is terug!- creëren onrust. Zijn boodschap tracht hij steeds indringender over te brengen. Hij pulkt en peutert aan de kluwen van mijn levensloop, op zoek naar het begin van de rode draad in mijn leven. Of het einde?  Inmiddels heeft hij nog een plekje gevonden waar zijn aanwezigheid me niet kan ontgaan; voor een van onze ramen staat een grote mand in een nis. Kraai heeft ontdekt dat als hij daar op gaat zitten, hij meer zicht heeft op de bewegingen binnenshuis. Bovendien kan hij vanaf de mand nog beter tegen het raam tikken. Kraa, tik tik tik, kraa…. klinkt als het Latijnse cras, wat morgen betekent. Morgen? Wat gebeurt er morgen? Kraai staat symbool voor de donkere chaos die vooraf gaat aan het licht van creatie, lees ik in The Secret Teachings of All Ages. Hmm, zou er toch wat te gebeuren staan op 21 december? Het zou te gek zijn als iemand het lichtknopje vond en we vanaf die 21ste allemaal verlicht zijn. Volgens Tijn Touber is dat trouwens al zo, we beseffen het alleen nog niet helemaal en ook nog niet allemaal.

Enfin, ik vroeg me van de week af wat Kraai zoal zou eten, waarop mijn jongste dochter het wel een goed idee vond om buiten voor het raam een placemat neer te leggen met een snee brood op een bordje en een appel er naast. ‘Tja’, zegt zij, ‘als Kraai echt een boodschapper van de goden is, kun je hem maar beter te vriend houden.’ Helemaal waar. De maaltijd wordt door Kraai met belangstelling onderzocht. De appel kan hem niet bekoren, het brood deelt hij minzaam met Muis en Koolmees, maar de placemat vind hij pas echt interessant. De hele middag staat hij aan het ding te sjorren, net zolang tot hij hem naar de rand van de vijver gesleept heeft. Het bordje is er onderweg vanaf gegleden. Elke vogel tart de wetten van de zwaartekracht en laat daarmee zien dat zij deels aan de wet van de spirituele wereld gehoorzamen; die van de levitatie. Zwaartekracht is de wet van de materiële wereld die je naar het centrum van de materie trekt. Levitatie is de wet van de spirituele wereld die je naar het centrum van spiritualiteit trekt. Zou Kraai, die volgens mij niet alleen de wetten van de zwaartekracht tart, maar ook die van de Algemene Gedragscode voor Kraaien, mijn aandacht willen richten op het centrum van spiritualiteit? Had ik maar een tomtom die die routebeschrijving op kon hoesten… Het doet me denken aan de uitspraak ‘God’s wegen zijn ondoorgrondelijk’. Precies, je wordt ergens naartoe gestuurd maar de wegen die je moet bewandelen zijn er niet of herken je niet als zodanig. Of kijk ik niet goed? Paulo Coelho zegt daarover: ‘Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.’ Alsof het nog niet duidelijk genoeg is, sleept Kraai de volgende dag het ontbijtbordje naar de andere kant van de vijver!

Twintig jaar geleden, toen ik met al die muizenissen in mijn hoofd in contact kwam met dat dierencircus in het Montferlandse bos (zie deel 2), realiseerde ik me dat de ontmoetingen met Eekhoorn, Ree, Buizerd, Vlinder en Vos niet bedoeld waren om me bijzonder te laten voelen- alhoewel dat natuurlijk wel gebeurde-, maar om duidelijk te maken dat je alert moet zijn op signalen die op je pad komen en die je iets te vertellen hebben, als je maar kijkt en ziet, en hoort en luistert. Kijken kan iedereen maar zien is iets anders, evenals dat iedereen wel hoort maar luisteren een andere kwaliteit is. Goed, die boodschap heb ik begrepen, ik moet niet kijken, ik moet zien. Dus ik zie Kraai te placemat verplaatsen….. het plaats-matje! De oplossing tot het mysterie is dus niet op deze plek te vinden, maar elders. Zou Kraai ook onbedoeld impliceren dat het om een andere plaats en tijd gaat? Mijn zoektocht naar de betekenis van Kraai’s aanwezigheid bracht me al bij het Boek der Wetten, het vermogen van Kraai om te shape-shiften en via Henoch bij Hermes, Mercurius en natuurlijk Thoth. Deze laatste drie jongens worden beschouwd als een en dezelfde: Hermes Trismegistus; Hermes de driewerf grootste. En dat is de figuur, in de vorm van Thoth, die mijn leven op zijn kop heeft gezet…

Het is 1996. Na een depressie, een periode van transformatie en een bijzondere zwerftocht langs allerlei opleidingen heb ik een jaar geleden mijn bedrijf opgericht en houd ik me bezig met Feng Shui en allerlei energetisch aanverwante zaken. Mijn man verklaart me, ten overstaan van onze drie dochters, regelmatig voor knettergek en de relatie met hem verslechterd met de dag. Uiteindelijk zal dit achteraf de opmaat voor het einde van mijn huwelijk blijken te zijn. Mijn vader is afgelopen voorjaar overleden en het lijkt er op dat het leven momenteel alleen maar niet leuke dingen voor me in petto heeft. Zittend op de bank dagdroom ik over verre reizen naar warme oorden waar het beter toeven is, als de post op de deurmat valt. Tussen de reclame en de rekeningen vind ik een brief van een man die ik tijdens de Feng Shui opleiding heb ontmoet. Alhoewel een van zijn ouders Chinees is, is hij zelf groot, rond, goedlachs en heel zachtmoedig. Daarmee bedoel ik niet dat andere Chinezen dat niet zijn, maar zijn postuur en karakter kwamen niet overeen met het stereotype beeld dat ik van Chinezen had. Sorry. Ik noem hem liefkozend oliebol, hij mij appelflap. Ik moet hem nog altijd eens vragen of dat te maken heeft met de grootte en vorm van mijn borsten…. Oliebol laat me weten dat hij en zijn vrouw na een bijzondere reis naar Amerika, in Engeland terecht zijn gekomen. In Glastonbury notabene. Een goddelijke New-Age hemel voor zwevers en andere spiri-adepten. Vorig jaar heb ik kennis mogen maken met dit wonderlijke stadje en ben er, na het eerste bezoek, een maand later meteen nog een keer naartoe gegaan en voel me er helemaal thuis. Misschien heeft mijn man toch gelijk?

Enfin, Oliebol en zijn vrouw kondigen in hun brief aan dat ze hebben besloten het natte, koude Nederland te verruilen voor het nog nattere Engeland en dat ze zich gaan vestigen in een prachtig pand in de New-Age hemel. Wauw, denk ik, dat moet je maar durven. Ook hebben ze in het Engelse verwante zielen ontmoet waarmee ze een reis naar Egypte gaan organiseren. En.. of ik mee wil. Of ik mee wil?? Wat is dat nou voor vraag aan iemand die zuchtend op de bank zit te smachten naar verre reizen naar warme oorden. Tuurlijk wil ik mee!! En naar Egypte helemaal. Dat staat al sinds mijn geboorte bovenaan mijn verlanglijstje om te bezoeken. Enthousiast bel ik Oliebol en meld me spontaan aan, voor het gemak even vergetend dat mijn bankrekening zo’n reis helemaal niet aan kan. Maar het voelt alsof het moet. Op dat moment kan ik er verder ook niks zinnigs over zeggen. Mijn euforie verdwijnt als mijn echtgenoot thuiskomt. Hoe vertel ik hem in godsnaam van mijn -inderdaad misschien toch wat krankzinnige- voornemen? Het maakt niet uit hoe ik het vertel, denk ik, een probleem wordt het toch. Dus zeg ik recht voor zijn raap dat ik besloten heb deel te nemen aan een reis naar het magische Egypte. Nu moet je weten dat ik, tot voor een jaar terug, weinig reizen heb ondernomen. Ik ben nooit verder gekomen dan Frankrijk en dan alleen nog maar in gezelschap van veel familie. Vorig jaar is daar een kentering in gekomen en ben ik zowaar naar Ierland afgereisd, met op de terugweg een bezoek aan Glastonbury dat ik een maand later nog eens dunnetjes heb overgedaan. Dat bezoek aan Glastonbury bedoel ik. Dus ja, mijn man weet niet wat hem overkomt. Het ene jaar hopt ze van Ierland naar Engeland en nu moet het ineens richting Egypte? Ik houd moedig stand in zijn niet aflatende stroom bezwaren, ridiculiseringen, verwensingen en wanhopig gezucht en geef dapper weerwoord als hij zich afvraagt wie dat dan wel niet moet betalen. Ik vertrouw er op dat dat goed komt, zeg ik hem. Hij kijkt me wezenloos aan en ik zie in zijn ogen dat hij er nu echt van overtuigd is dat ik gek geworden ben. Het doet verdriet, het voelt onmogelijk en toch is er diep van binnen een overtuiging dat het ècht goed komt. Als de volgende dag de post weer op de mat ploft, vind ik een brief van de belastingdienst. Schrik slaat me om het hart; als we nu ook nog een extra aanslag moeten betalen dan kan ik het schudden met mijn reis. Maar ik krijg zowat echt een hartverzakking als ik de envelop openmaak. De belastingdienst heeft het behaagd mij, inderdaad mij niet mijn man, een teruggaaf te doen toekomen van exact het bedrag dat de reis me gaat kosten. Nu kan ik niet meer terug en pak mijn koffers….

Nina

Lees hier deel 1 van Kraai en Raaf
Lees hier deel 2 van Kraai en Raaf

22 gedachten over “Kraai en raaf; boodschappers van de goden – deel 3”

 1. Hey Nina

  Ter verfrissing(geheugen) was ik online nog eens informatie en afbeeldingen aan het opzoeken ivm ‘mijn’ totemdier, Kraai.en kwam ik op dit artikel terrecht.
  Vanwege de onnodige rommel die men veel op het net vind, ga ik dit verder lezen
  Ik vind het heel kenmerkend jou verhaal,…Het is een spiegelverhaal 🙂

  Mag ik je alvast vele inzichten toewensen, dat ‘juiste’ keuzes mogen gemaakt worden, en indien je vertrekt,…maak er een zeer mooie reis van.

  Liefs
  Marie

 2. Nina Elshof Feng Shui

  Dag Marie,
  Dank voor je reactie… Wat mooi dat je het als een spiegelverhaal beschouwt, dat vind ik heel bijzonder. Is er een specifiek bijbelverhaal die je in mijn verhaal gespiegeld ziet? Ik ben niet zo bijbelvast namelijk :-)).
  Harte groet,
  Nina

 3. Gets, wat ben je eerlijk….respect daarvoor….makes me wonder, ik heb onlangs gedoe met mijn auto; achterlicht kapot gereden, aandrijfketting moet vervangen. (duuuuur)…lak bladdert van de portieren…hoe spiegel ik dat?
  Vandaar dat ik mijn schoonmaak akties heerlijk vind, ruimt zo lekker op, in je hoofd ook.
  De kraai/Raaf als symbool…http://www.heiligen.net/wb/symboolraaf.php

  1. Hoi wat ik mee maak is bizar , sta buiten te praten met een vriend zie een kraai ik denk niet na maar ik roep hem en hij komt op me hand zitten me vriend kijkt raar ik laat hem weer vliegen en vliegt weg op rand van een geluidswandt daarna roep ik hem weer en komt op me schouder zitten of dat hij is wilde vertellen nu zijn we on her schijdelijk ,

 4. Mij lijkt het dat kraai toont wat je kunt doen, ver-leggen. Kraai spoort aan tot doen. Kraai laat iets weten uit het verborgene. Het is gelijk een spiegel. Heel bijzonder.

 5. Wilma van der Plaats

  De laatste tijd tikt er een kraai heel vaak tegen m’n schuine dakraam (van de keuken). Terwijl ik het diertje nooit eten heb gegeven. Tegenover dat raam staat een boom waar hij vaak zit en kijkt vanuit daar bij me naar binnen. Het gebeurt regelmatig. Nou heb ik de laatste tijd veel diepgaande gesprekken met een vriendin die esoterisch goed onderricht is en ik wil meer boeken daarover lezen. Ook ga ik 29 maart naar een lezing van Martijn van Staveren over “Buitenaards contact is werkelijkheid”. Heb al eerdere lezingen van hem gevolgd. De laatste tijd denk ik ook vaak aan het hebben van een relatie en zou het heel fijn vinden met een maatje voor het leven m’n leven te delen. Ben al een hele tijd alleen. Wat zou die kraai mij willen laten weten? Trouwens de kraai zie ik altijd met een metgezel, dus echtpaar kraai neem ik aan. Het tikken begint ’s ochtends al en gaat regelmatig de hele dag door. Ik vind het wel bizar hoor 🙂

 6. Dag Wilma,
  Bijzonder inderdaad dat ook bij jou een kraai tegen het raam tikt. Zoals ik al schreef in mijn blog was het voor mij een appèl om een deel van mezelf dat ik wat vergeten was, weer nieuw leven in te blazen. Kraai bracht me terug naar een periode in mijn leven waarin ik bijzondere dingen heb meegemaakt, maar die door de sleur van het gewone leven wat naar de achtergrond waren gedrongen. Het was een wake-up-call om meer van die kwaliteiten ook nu in te zetten en toe te passen.
  Zou dat voor jou ook kunnen gelden? Is er een tijd of een ervaring in je leven waar kraai je aan wil herinneren? Is er een belangrijk talent dat je hebt weggestopt of een beetje vergeten bent?
  Kraaien houden van gezelligheid, maar het feit dat je er twee ziet hoeft nog niet te betekenen dat het verwijst naar een relatie. Wellicht wel naar het meer in contact treden met anderen.
  Hartelijke groet, Nina

 7. erik van der helm

  ik heb al een week last van een aantal kraaien die tegen alle schoorsteenpijpen aan tikken en kraa kraa kraa roepen
  wanneer de ene kraai dat doet zitten de andere verderop in een boom en dan wisselen ze elkaar af
  heel vreemd dat dit al een week duurt nu
  tien jaar ervoor nooit gebeurt

 8. Dag Erik,
  Het aandacht trekken van de kraai in mijn verhaal kwam ook onverwacht. Ik heb het wel opgevat als een uitnodiging om te gaan onderzoeken wat het voor bij zou kunnen betekenen. En dat leidde vervolgens tot de Kraai en Raaf blog-teksten.
  Het kan wellicht helpen om heel stil te gaan waarnemen hoe die kraaien dat doen, zo dat tikken tegen die schoorsteenpijpen. Neem dan waar wat je voelt, welk woord of welk beeld het bij je oproept. Kraaien willen nog wel eens de boodschappers zijn van zowel de goden- als de onderwereld, oftewel je onderbewuste.
  Misschien vind je het leuk om je hierdoor opgedane ervaringen te delen?
  Hartelijke groet,
  Nina

 9. Twee kraaien zitten in mijn openhaard vast wat moet ik doen… ik krijg ze er niet uit en vrees dat ze zullen sterven…
  Wat is de betekenis hiervan aub

  1. Dag Leen, voor zo’n vraag zou je de schoorsteenveger moeten bellen lijkt me. Wat de betekenis is, kan ik je niet zeggen natuurlijk omdat dit voorval in jouw huis plaatsvindt en dus alleen voor jou relevant is. Het is goed om bij jezelf eens te onderzoeken wat dit in je oproept. Wat het jou vertelt. Misschien dat je zo voor jezelf een vinger achter de betekenis voor jou kunt krijgen.
   Hartelijke groet, Nina Elshof

 10. In de badkamer vanochtend hoorde ik luid gekraakt, alsof er een kraai binnen was, in de schoorsteen misschien? In de dakgoot? Het wilde kraaien gedoe was me al opgevallen vanuit mijn tuin, ongewoon vond ik. Toen ik beneden kwam zag ik een kraai in mijn keuken, voor het horgordijn. Van schrik vond hij snel de weg naar buiten, raar dat hij het half uur dat ik in de badkamer was, die weg niet vond. Enfin, opgelucht haastte ik me naar de kerk, ik was al laat. Het voorval bleef in mn hoofd hangen. Thuisgekomen nog steeds wilde kraaienbewegingen boven mijn tuin, geprobeerd het te fotograferen toen te filmen, maar dat lukte niet. Een bezoek aan mn broer gebracht en hem het kraaiverhaal verteld. Thuis weer de tuin in, nog steeds een groep kraaien boven, af en toe ín mn tuin. Dan maar aan de slag binnen; na wat bezigheden loop ik naar de keuken, zit tot mijn verrassing meneer kraai voor de nu gesloten keuken deur. Ik kijk er verbaasd naar, hij vliegt ook niet weg, schrikt niet van mij. Opgewonden bij de gedachte dit op beeld vast te leggen loop ik rustigjes naar binnen om mijn camera te pakken. Helaas, bij terugkomst is hij weg. Het is nog uren onrustig gebleven boven mijn tuin. Het houdt me erg bezig,. Maar vind niet echt een verklaring voor dit vreemde vogel gedrag. Dank voor het delen van jouw ervaring.

  1. Dag Bianca,

   Wat een wonderlijke ontmoeting met het wezen “Kraai”. Je geeft aan er geen echte verklaring voor te vinden. Kun je wel benoemen wat dat wat je beschrijft in jouw reactie, bij jou oproept?

   Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

 11. Ik weet het niet zo goed../ angst? Maar misschien ook een soort van einde aan een oude leven en dat ik nu pas begin met me leven…

  1. Hi Amina,
   Een kraai kan een boodschapper zijn. Een kraai is ook een vertegenwoordiger van een beeld, een idee, een instelling die je kunt hebben. Is het mogelijk dat je leven misschien een andere wending aan het nemen is? Heb je nieuwe boodschappen of boodschappers nodig of ben je daar naar op zoek? Of is er een oud beeld van hoe je moet zijn of wat je wilt doen of hoe het leven er uit zou moeten zien, dat je aan het loslaten bent?
   Harte groet, Nina

 12. Hoi ,
  Ik heb eergisteren een kraai- veer gevonden op de tram, ik heb me moeten haasten om de tram nog te kunnen halen want deze stond klaar om te vetrekken …eenmaal op de tram zag ik een grote zwarte met blauwe veer liggen ? Ik vond het zo mooi en heb hem meegenomen. Kan iemand me vetellen of het wel een kraaien veer was (heb gezocht op internet, maar was me niet echt duidelijk) en wat de betekenis hier van is. dankjewel en groetjes

  1. Hi Rose, een zwart met blauwe veer klinkt als van een ekster. Die heeft zo’n spannende kleurcombinatie. Wat het betekent is persoonlijk: met andere woorden, wat voelde of dacht jij er bij toen je de veer zag en opraapte?
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *