Klokken, tijd en de afbraak van het leven deel 2

In het eerste deel van het blog ‘Klokken, tijd en de afbraak van het leven’ beschrijf ik hoe Feng Shui omgaat met het begrip tijd en welk element daarbij hoort. In deel 2 behandel ik een vraag van een nieuwsbrief lezeres, met betrekking tot de klokken in haar huis. Lees maar mee:

Hoe geef je plek aan sentiment en tijd?

“Hallo Nina,

Hopelijk kan je me met het volgende helpen: In mijn woonkamer staat een oude en ouderwetse (tafel)klok die elke week opgewonden moet worden. De klank van de klok wanneer deze de uren slaat vind ik prachtig, maar het haastige getik begint me steeds meer te irriteren. Nu zou ik de klok kunnen verplaatsen naar een plateautje vrijwel bovenaan de onderste trap naar de 1e verdieping (de bovenste trap leidt naar zolder). De trap is in mijn huis de carrièreplek. Beneden, onderaan de trap, hangt een grotere 100-jaar oude klok, ook met een prachtige klank en rustiger getik.

Vanwege de klank en de sentimentele waarde zou ik beide klokken graag ‘levend’ willen houden. Maar is het raadzaam de tafelklok met het zenuwachtige getik op het plateautje bij de trap te plaatsen? Welke invloed kan dit op mijn loopbaan hebben? Nu staat daar een Boeddhabeeld (Boeddha met vrouw op de schoot) en een palmplant (die het daar goed doet) en nog wat andere frutsels. Dan kan ik toch van de klank genieten, maar heb dan (hopelijk) geen last van het getik. Op de plaats waar nu de tafelklok staat (vensterbank bij de bank) zou ik dan een klokje op batterijen plaatsen, die ik 30 jaar geleden van mijn inmiddels overleden moeder cadeau heb gekregen. Zou je me hierin advies kunnen en willen geven?

Alvast dank voor je reactie!

Met vriendelijke groet,

C.”

Waar volg je teveel de regels en te weinig je innerlijke geluid?

“Dag C.,

Dank je wel voor je berichtje en je vraag. Het is interessant om te lezen dat klokken kennelijk een belangrijke rol spelen in je leven. Is één klok niet genoeg om bij de tijd te blijven?

Vanuit de Feng Shui horen klokken bij het element metaal. Metaal staat voor precisie, rationaliteit, alles volgens regels willen doen. Het element metaal benadert het leven een beetje afstandelijk, het is de koele kikker onder de elementen. Je verhaal roept bij mij de vraag op waar je (teveel) regels wilt volgen en te weinig naar je innerlijke beweegredenen luistert. De irritatie die je ervaart over het getik van de klok, kan te maken hebben met de irritatie die je naar jezelf toe ervaart omdat je misschien te weinig naar je intuïtie luistert waardoor je stress ervaart.

Je vraag over waar je welke klok het beste neer kunt zetten, kan ik helaas zonder plattegrond niet beantwoorden.

Hartelijke groet,

Nina Elshof”

Wake up call

“Dank je Nina. Inmiddels begin ik me te realiseren dat de ‘regels’ misschien ook wel sommige gewoontes kunnen zijn, die knellen. Grappig dat zo’n klok, die geen wekker is, toch een wake up call kan zijn. Dank voor jouw uitleg, dat was net het zetje wat nodig was om het te begrijpen. C.”

“Mooi C., je reflectie op mijn mail. Een mensenleven is voortdurend in beweging, dus verandert onze verhouding tot objecten ook voortdurend. We hebben het alleen niet altijd meteen op tijd in de gaten.”

Dat is wat Feng Shui doet, het geeft inzicht in de diepere betekenis van de spullen om je heen.

Doe mee aan het gesprek!

Heb jij ook een vraag over je huis of de inrichting van je huis die je bezighoudt? Mail je vraag naar yinfo@fengshuiacademie.com Wellicht kunnen we er aandacht aan besteden in een volgend bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *