Jij bent meer dan je functie. Feng Shui laat je weer mens zijn

Mens Zijn

De wereld waarin we leven ziet ons niet meer als mens. Of althans, het wordt je als mens steeds moeilijker gemaakt om jezelf als mens te laten zien in deze wereld. We zijn erg goed geworden in het anonimiseren van de mens, van onszelf als mens.

In het nieuws gaat het over IS-vrouwen die met hun kinderen, IS-kinderen dus kennelijk, terug willen keren. In plaats van dat het gaat over vrouwen, die zich ooit aangesloten hebben bij IS, en hun kinderen. We hebben het over bouwvakkers die zwaar werk doen. In plaats van over mensen die in de bouw werken en lijden onder het zware werk. We hebben het over verpleegkundigen die staken, sterker nog, we hebben het over dé zorg. In plaats van over mensen die in de zorg werken en daar het werk niet meer gedaan krijgen. De mens wordt gereduceerd tot het beroep of de functie die hij vervult.

Etiket

Het is het beroep, de functie, de maatschappelijke positie die als etiket opgeplakt wordt op de mens die dat beroep vervult of die functie inneemt. De mens verdwijnt daarmee achter dat etiket. Want wie ben je nog als méns als de maatschappij je alleen nog ziet als IS-vrouw? Het etiket veroordeelt je tot iets waar eigenlijk niet meer aan te ontsnappen valt. Als mens mag je fouten maken en je beroepen op het gegeven dat je misschien ooit een stomme beslissing hebt genomen. Een etiket beperkt je tot een status die je niet meer kunt ontgroeien.

Leren

De ruimte krijgen en nemen om fouten te maken, om terug te kijken op beslissingen die dom of regelrecht stom waren, geeft de ruimte en de mogelijkheid om er verantwoording voor te nemen. Om er van te leren. Om het besluit te kunnen nemen om het nooit meer zo te doen, om het de volgende keer echt anders aan te pakken. Dat creëert de opening, de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen aan je stommiteiten, in plaats van dat ze een etiket vormen dat je vastplakt en je bewegingsvrijheid inperkt. Dat jou inperkt.

Mens

Maar wie ben je nog als mens? Ontdaan van etiketten, protocollen en trends kun je je naakt, eenzaam en verloren voelen. Als alles wegvalt dat je enerzijds beperkt heeft, maar waar je je anderzijds ook veilig achter hebt kunnen verschuilen(‘Ja maar ík ben de minister!’), ontstaat de ruimte om (weer) in contact te komen met de mens achter het etiket. Met dat wat ook voor jou misschien niet meer zo zichtbaar was.

Feng Shui

Maar hoe doe je dat? Hoe kom je in contact met dat wat uit je blikveld is verdwenen? Dat wat misschien ondergronds is gegaan. Of bij gebrek aan aandacht, in een hoekje van je geest stiekem zit te mokken over zoveel verwaarlozing.

In mijn boek Huis&Ziel help ik de lezer om, op basis van Feng Shui en aan de hand van de spullen die in een huis verzameld zijn, te onderzoeken wat je nu écht wilt. Want dat is waar Feng Shui bij kan helpen, bij de zoektocht naar jezelf, het zoeken naar het mens-zijn van je zelf. Feng Shui doet dat door jouw relatie met je omgeving waar te nemen, te analyseren en te duiden. Feng Shui wijst de weg naar het herkennen van wie je bent als mens, door te kijken naar de wijze waarop je je omgeving hebt vormgeven. Het helpt daarmee jezelf ook weer te zien als mens.

mens zijn, feng shuiVrouwelijk

Conceptual Feng Shui is een vrouwelijke benadering van het zoeken naar de mens achter het etiket, door de eigen relatie met de omgeving te onderzoeken en waar te nemen. Dit in tegenstelling tot de rationele, mannelijke benadering die bijvoorbeeld de klassieke Feng Shui hanteert, die deze relatie juist wil controleren. Dit onderzoek van die relatie kan een beetje beschouwd worden als en ontdekkingsreis naar jezelf, naar wie je bent achter het etiket dat je opgeplakt hebt gekregen.

Yin

Conceptual Feng Shui is daardoor een vorm die heel yin is; het benadert het probleem vanuit de archetypische vrouwelijke waarden die gericht zijn op heelheid, verbinding en harmonie. Waarden die oog hebben voor de mens in plaats van enkel voor het intellect, het beroep, de status of het etiket. Maar ook waarden die de diepte in willen gaan en willen onderzoeken welk verhaal het onbewuste hierin vertelt, om vervolgens te luisteren naar dat verhaal. Conceptual Feng Shui verbindt zich vanuit deze houding meer met de natuurlijke processen en cycli die het leven dragen en je weer verbinden met de grote natuur. Binnen de Conceptual Feng Shui is er ruimte en aandacht voor mogelijkheden, is er geen zwart-wit denken en staat de mens centraal. De omgeving moet daar dienstbaar aan zijn en de mens in zijn authenticiteit herstellen en ondersteunen.

“One of the great, but often unmentioned, causes of both happiness and misery is the quality of our environment: the kind of walls, chairs, buildings and streets we’re surrounded by.”

~ Alain de Botton

Opleiding Conceptual Feng Shui Professional

Op de Feng Shui Academie leer je om de filosofie van Conceptual Feng Shui toe te passen in je eigen leven. Vanuit het letterlijk eigen maken van deze kennis, bereik je de staat waarin je ook eventueel anderen kunt begeleiden in het hervinden van de balans, harmonie en hun authentieke zelf in het leven. Meer informatie over deze erkende opleiding en de actuele startdata vind je op www.FengShuiAcademie.com

 

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

2 gedachten over “Jij bent meer dan je functie. Feng Shui laat je weer mens zijn”

 1. JIJ BENT MEER DAN DE FUNCTIE DIE JE VERVULT!

  Dit kwam precies op het juiste moment binnen. Ik heb vanmiddag met 31 collega’s mijn gekregen.
  Wat een prachtige tekst, wat een pracht opsteker!

  1. Hi Sylvia,
   Wat een timing! Mooi dat het samenvalt met een moment dat voor jou belangrijk is.
   Groetjes, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: