Is het in jouw woonkamer ook altijd lente?

Een grote misvatting over Feng Shui is dat het een tool is die ervoor zorgt dat je rijk wordt en beroemd, en enkel nog succes hebt in je leven. Vooral de Amerikaanse Feng Shui ‘guru’s’ laten een bovenmatige belangstelling voor geld zien; alsof dat het enige is dat bepaalt of je een gelukkig en succesvol leven leidt.

Rijkdom

Wat Feng Shui wel doet, is je een filosofische kijk op het leven bieden die zijn weerga niet kent. Niet financiële rijkdom is het hoogste goed, maar het ontwikkelen van jezelf naar een hoger niveau van (zelf)bewustzijn. Kijk, dat is pas echte rijkdom, rijkdom die je ook niet meer afgenomen kan worden of kan devalueren. Dat is rijkdom die je meeneemt door je leven heen -naar andere levens zelfs- als het grootste goed dat je überhaupt ooit kunt verwerven.

Patronen

Feng Shui brengt je op dat pad van ontwikkeling door te helpen ritmes en patronen te herkennen. Door herhalingen van gebeurtenissen te zien als kansen om nog een keer met een thema te oefenen. En door in je omgeving te herkennen wat onbewust zijn invloed op je leven uitoefent en in je keuze van inrichting van je huis, tot uitdrukking is gekomen.

Seizoenen

Een belangrijk ritme dat voor iedereen herkenbaar is en dat houvast biedt, is het ritme van de seizoenen. Elk jaar weer maken we, na de koude en teruggetrokkenheid van de winter, weer kennis met het enthousiasme van het voorjaar. Vooral nu, nu we een paar dagen mooi weer hebben gehad, barst niet alleen de natuur uit zijn knoppen, maar mensen zelf ook. Iedereen laat het warme winterslaap-holletje even voor wat het is en trekt naar buiten, het veld in of de zon in op het terras. Het voorjaar maakt blij en enthousiast en geeft je weer frisse moed om elkaar op te zoeken en samen dingen te ondernemen.

Voorjaar

Het voorjaar brengt mensen naar buiten en daarmee weer in contact met elkaar. Het element dat met deze vroege periode in het voorjaar verbonden is, is het element 3-hout. De ruimte in huis waar mensen naartoe komen om samen te zijn en met elkaar in contact te zijn, is de woonkamer. Het is dan ook deze specifieke functie die verbonden is met het element 3-hout. En vergelijkbaar met wat het voorjaar oproept, roept ook de woonkamer op tot het elkaar ontmoeten en dingen met elkaar ondernemen. Net als het voorjaar, nodigt de woonkamer uit tot ontmoeten, samenzijn en het even verlaten van het persoonlijke slaap-holletje. Althans, als het goed is.

Net als het voorjaar, nodigt de woonkamer uit tot ontmoeten, samenzijn en het even verlaten van het persoonlijke slaap-holletje. Althans, als het goed is.

Woonkamer

Juist in de woonkamer ben je niet alleen en ontmoet je de andere gezinsleden of huisgenoten. Het is een plek van openheid, eerlijkheid en gelijkwaardigheid; belangrijke kenmerken die ook bij het element 3-hout horen. Altijd is er beweging, verandering en vernieuwing in een woonkamer. De ene keer zit je er samen thee te drinken, het volgende moment wordt er een verjaardag gevierd en even later een ruzie uitgevochten. Geen enkele andere ruimte in huis is zo dynamisch als de woonkamer. Naast het kind dat met lego speelt, zit de moeder de krant te lezen en de vader een appel te schillen.

Natuurlijke Behoefte

Zo’n grote verscheidenheid aan functies, die ook nog vaak tegelijk plaatsvinden, vraagt iets van een ruimte. Grote vraag is dan wat je moet doen om die woonkamer een beetje goed te laten functioneren. Een grote, natuurlijke behoefte van 3-hout -en daarmee ook van de functie van de woonkamer- is de behoefte aan ruimte en vrijheid. Ruimte om te bewegen en vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Dat brengt me terug bij de andere thema’s die belangrijk zijn voor 3-hout en daarmee ook voor de woonkamer: openheid, eerlijkheid en gelijkwaardigheid.

Gelijkwaardig

Om met die laatste te beginnen: gelijkwaardigheid breng je tot uitdrukking in een woonkamer door ervoor te zorgen dat elk gezinslid of huisgenoot een volwaardige zitplek heeft die qua comfort overeenstemt met de andere zitplekken. Als je een gezin hebt dat bestaat uit zes mensen en er is zitplek voor vijf, dan is er altijd één de sjaak die met stoelen moet slepen of zich moet behelpen op de grond.

Openheid

Openheid bereik je door bij de inrichting ook alle leden van het gezin te betrekken en juist hier de hiërarchie van het ouderschap te laten varen. Je wilt immers dat iedereen, dus ook (en misschien wel vooral) je kinderen zich hier fijn voelen. Vraag naar wat zij fijn vinden en wat hun behoefte is. Het is een goede manier om te voorkomen dat kinderen zich terugtrekken op hun kamer omdat de woonkamer hen niet biedt wat ze nodig hebben.

Eerlijkheid

Eerlijkheid zie je terug doordat de woonkamer alles aankan zonder uit balans te raken. Alles mag er zijn, van kranten die gelezen worden, tot mandjes met speelgoed, of stapeltjes kaarten die geschreven moeten worden. Alleen! Als die kranten, dat speelgoed of die kaarten in verhouding teveel ruimte in beslag nemen en er langer liggen dan alleen voor het moment, dan verliest de woonkamer zijn eerlijkheid. Dan neemt iemand de ruimte over met de dominante aanwezigheid van zijn of haar voorkeuren en/of gebruiken en/of werkzaamheden. Ongemerkt zullen andere gezinsleden of huisgenoten dit ervaren als een oneerlijkheid omdat de ruimte die voor iedereen gelijkwaardig beschikbaar zou moeten zijn, geclaimd wordt door één persoon. Dit gedrag overigens is vaak een teken van ongelijkwaardigheid door een dominante aanwezigheid die zich ook op andere terreinen in het leven en in huis laat zien.

Lente

De lente is dan ook een goed moment om eens te onderzoeken hoe het in jouw woonkamer gesteld is met de thema’s ruimte & vrijheid en gelijkwaardigheid, openheid & eerlijkheid. Help jezelf en je gezinsleden of huisgenoten verder in hun ontwikkeling door juist nu en juist in de woonkamer iets nieuws te beginnen. Om er gelijkwaardigheid, openheid en eerlijkheid te laten wonen, ook in de gesprekken die er plaatsvinden. En een hele goede onderzoeksvraag daarin is welke rol de tv en andere schermen daarin spelen.

Het Gevoel van Thuis -kaarten set

Het gevoel van Thuis

 

Het Gevoel van Thuis is een set van 8 kaartjes met zinnige startersvragen om een zinvol gesprek te beginnen over het thema ‘thuis’.

Je kunt kaartjes gebruiken voor een gesprek met je huisgenoten, een vriendinnen avond en je kunt ze mooi verpakt cadeau geven voor een housewarming party of als welkom aan je nieuwe buren.

Download hier de kaartjes gratis, print ze dubbelzijdig af of plak de twee A4tjes op elkaar voor meer stevigheid, knip ze uit en je bent klaar voor een zinnig gesprek!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *