Huis kopen? Tips bij het kiezen van je nieuwe huis.

Iedereen is bekend met het feit dat een ruimte goed of slecht kan aanvoelen. Plaats en grootte van de ramen, kleuren, verlichting, meubels en planten bepalen in hoge mate het karakter van een ruimte en beïnvloeden de gevoelens van de mensen die er wonen of werken. Door middel van Feng Shui wordt de invloed van de omgeving op de mens uitgelegd in termen van spiritualiteit. Door middel van aanpassingen in je omgeving is het mogelijk je algemene welzijn te beïnvloeden en je woning of werkplek te harmoniseren. Feng Shui begint meer en meer een serieuze plek in te nemen in ons land. Werd het nog niet zo lang geleden nog als apart en soms ook zweverig beoordeeld, langzamerhand is een kentering merkbaar. En terecht.

Wij merken dat steeds meer mensen voordat ze een woning gaan kopen of huren willen weten of het een woning is die ook echt bij hen past; een woning waarin ze zich thuis gaan voelen en die goed is voor hen. Speciaal voor mensen zoals jij, die heel bewust hun woning willen kiezen, hebben wij een overzicht gemaakt met Feng Shui aandachtspunten. Naast de standaardzaken die iedereen wel weet, zoals ligging van de tuin, wie zijn mijn buren, wat is de algemene indruk van de wijk en de straat, waar kan ik straks mijn boodschappen doen, waar kunnen de kinderen naar school, is er namelijk nog zoveel meer om op te letten en rekening mee te houden. Hier volgt een opsomming van Feng Shui tips voor het kiezen van een fijne woning:

Plattegrond
Heeft de woning een evenwichtige plattegrond? Is de indeling logisch? Hoe toets je dat zul je je afvragen. Bij de eerste blik op de plattegrond van de woning zou zichtbaar moeten zijn dat de verschillende ruimtes in verhouding zijn met elkaar. Een piepklein keukentje van 2 bij 2 meter en een woonkamer van 10 bij 6 meter, zijn bijvoorbeeld niet in verhouding met elkaar. Dat zorgt voor spanning tussen de verschillende functies in de woning. Let er ook op of de verkeersruimtes van de woning logisch zijn ingedeeld en niet teveel ruimte in beslag nemen. Moet je 20 meter lopen van de keuken naar de eettafel? De eetlust zal je erdoor vergaan en de sociale interactie aan tafel zal moeizaam verlopen.

Voordeur
Is de voordeur vanaf de straatkant makkelijk te vinden en goed toegankelijk? De Chi (energie) komt de woning binnen via de voordeur. De voordeur heeft daarmee een heel belangrijke functie. Je kunt je voorstellen dat wanneer de voordeur niet of nauwelijks te zien en te bereiken is, hierdoor de energietoevoer naar de woning behoorlijk stagneert.

Hal
Hoe kom je de woning binnen? Dit is de plaats waar je ook je bezoek gaat ontvangen. Is het een ruime hal, die gastvrijheid uitstraalt? Is er voldoende ruimte om een kapstok op te hangen? Of gaan straks alle jassen en schoenen de ingang en daarmee de doorstroom van de energie blokkeren? De hal is de eerste kennismaking met het huis en daarmee met zijn bewoners. Welke ruimte kom je daarna als eerste binnen. Uitzicht op slaapkamers maakt moe. Meteen de keuken zien, wil zeggen dat bewoners bijzonder veel met eten bezig zullen zijn en als eerste de werkkamer zien maakt dat bewoners niet in staat zullen zijn om het werk los te laten.

Woonkamer
Hoe kom je de woonkamer binnen? Zijn er ramen en deuren recht tegenover de ingang van de woonkamer? Energie die binnenkomt kan hierdoor meteen naar buiten gaan. Heeft de woning veel donkere hoeken? Hoeken waarin de energie blijft hangen? Heeft de woonkamer een prettige maat, zodat je op gelijkwaardige wijze met je gezinsleden en je bezoek in een zithoek plaats kunt nemen? De woonkamer is de meest sociale plek van een huis. Daar ontmoet ieder elkaar op gelijkwaardig niveau. De vorm van de woonkamer en de mogelijkheden die deze woonkamer biedt om voldoende zitplaatsen te creëren voor iedereen, is daarmee bepalend voor de sociale omgang tussen gezinsleden en bezoekers.

Toilet
Waar bevindt zich het toilet in de woning? Wanneer het toilet zich recht tegenover de voordeur bevindt, dan kan dit kwalijk zijn omdat alle inkomsten gelijk weer ‘weggespoeld’ worden. Het is ook niet echt uitnodigend binnenkomen. Het toilet is de plek waar alle afval-energie het huis weer verlaat. Je kunt het toilet dan ook vergelijken met een afvalcontainer. En zoiets wil je liever niet als eerste zien als je een huis binnenkomt.

Keuken
Bevindt de keuken zich op een goede plek in de woning? Vuur en water zouden ver van elkaar gescheiden moeten zijn. Dus aanrecht (water) niet tegen het gasfornuis (vuur) als het even kan, maar bij voorkeur wat ruimte ertussen laten. De plaats van de keuken zou achterin het huis gesitueerd moeten zijn, rechts achterin de hoek, vanuit de voordeur gezien. Een hele open keuken zorgt vaak voor gebrek aan privacy in de keuken, wat zorgt voor verlies van aandacht bij het koken. Een semi-open keuken, met voldoende privacy voor de kok, is daarentegen prima. Bij voorkeur staat de kok niet met de rug naar de deur of een open ruimte, maar juist in een positie van waaruit de hele keuken te overzien is. Erg belangrijk om daar op te letten. De kok bepaalt immers de kwaliteit van het voedsel dat gegeten wordt.

Slaapkamer
Zijn er voldoende slaapkamers? Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar wel een van belang. Slapen doe je immers vele uren per etmaal. Tijdens de slaap regenereert je lichaam en geest, zodat je de volgende dag weer fit en vitaal het leven aankunt. Een goede slaapplek is dan ook van groot belang. Moeten er straks bedden onder zware balken of schuine daken neergezet worden? Zware balken zijn deprimerend en dreigend en zijn dus van invloed op je slaapkwaliteit. Ze zorgen voor een (be)drukkend effect. Ben je samen met je partner op zoek naar een huis, zorg er dan voor dat jullie beide een gelijkwaardige positie in bed kunnen innemen. Wanneer het bed bijvoorbeeld met een lange zijde tegen een muur geplaatst moet worden, moet een van de partners altijd over de ander heen klimmen om in bed te komen. Bovendien ligt die partner dan klem tussen muur en de andere partner. Dit zorgt voor onbalans in de relatie. Ook als een van de partners onder de schuine kant van een dak moet slapen en de andere niet, creëert dit onbalans.

Bergruimte
Ergernis nummer een voor veel mensen is gebrek aan bergruimte. Ook al ben je nu heel verliefd op een woning met erg weinig bergruimte, die verliefdheid gaat beslist over als je dag in dag uit geconfronteerd wordt met opberg problemen. Wees dus kritisch op de hoeveelheid bergruimte in de woning. Onderzoek ook of er wellicht extra bergruimte gecreëerd kan worden. Gebrek aan bergruimte zorgt voor rommel, chaos en irritatie en dat op dagelijks niveau. Dat zorgt voor stress en (onderlinge) spanning.

Hobbyruimtes
Is er in de woning een kamer over die ingericht kan worden als hobby- of computerruimte als dat gewenst is? Het is aan te raden om te voorkomen dat de computer noodgedwongen een plek in de slaapkamer moet krijgen. De slaapkamer is er voor de rust, niet om te werken. Een computer of hobby waar te weinig ruimte voor is, zorgt voor dezelfde irritatie en spanning als gebrek aan bergruimte.

Kantoor
Is er een mogelijkheid om een kantoor aan huis te beginnen? Zo ja, blijft dan de privacy in huis voldoende gewaarborgd? Een kantoor op zolder betekent dat eventueel bezoek op heel privé terrein komt, namelijk de slaapverdieping, alvorens de kantoorruimte te bereiken. Dat lijkt een futiliteit, tot het moment dat een van de gezinsleden ziek in bed ligt.

Badkamer
Waar in de woning bevindt zich de badkamer? Een badkamer in het midden van het huis kan een afmattend effect hebben op de bewoners. De badkamer is de plek waar je je reinigt. Een heel kleine badkamer biedt onvoldoende ruimte aan de rituelen en de producten die nodig zijn voor een optimale reiniging. Als de badkamer erg klein is, zijn er dan wellicht mogelijkheden om deze te vergroten?

Aansluitingen
Waar in de woning bevinden zich de aansluitingen voor de wasmachine, droger en tv? Je kunt je voorstellen dat een wasmachine in een kelder, die een heel laag plafond heeft en via een wankel trapje bereikbaar is, niet uitnodigt om daar je was te doen. Net als opbergen is de was doen een zeer regelmatig terugkerende handeling. Zeker voor een gezin met kleine kinderen is een fatsoenlijke, makkelijk toegankelijke ruimte waarin wasmachine, wasdroger, strijkplank, zeeppoeders en dergelijke staan, erg belangrijk! Let er ook op dat deze ruimte (de mogelijkheid tot) daglicht toetreding heeft.

Licht
Is er voldoende daglicht in de woning? Gebrek aan daglicht veroorzaakt gebrek aan energie, wat weer gecompenseerd moet worden met elektrisch licht. En dat kost geld. Gebrek aan energie komt onder meer tot uitdrukking doordat er geld ‘verloren’ gaat aan hoge kosten of omdat je zelf meer energie op moet brengen om iets tot stand te brengen.

8 gedachten over “Huis kopen? Tips bij het kiezen van je nieuwe huis.”

  1. Het lijkt zo logisch, maar alleen al het benoemen van de aandachtspunten maakt dat jouw keuze naast gevoelsmatig ook praktisch wordt ondersteund. En dat maakt het nou net “worthwhile living”.

  2. Top artikel. Iets langer dan een jaar geleden een andere woning gekocht. Een eerst blik puur intuïtief. Tweede blik met FengShui kennis. Conclusie: absoluut de juiste keuze!

  3. Een goede harmonie in huis vind ik ook erg belangrijk. Wanneer ik een huis bezichtig probeer ik mij ook altijd in te beelden hoe ik deze zelf zou inrichten. Je voelt snel genoeg of dit de geschikte woning voor jou is. Ook bekijk ik de plattegrond van de woning altijd even voordat ik deze ga bezichtigen.

  4. Ik heb altijd levendige belangstelling gehad voor Feng Shui en daarom dit artikel ook met veel belangstelling gelezen. Feng Shui heeft me een en ander meegegeven voor de inrichting van mijn huurwoning. Zo heb ik in mijn slaapkamer geen spiegelende oppervlakken en houd ik het deksel van het toilet gesloten wanneer het niet in gebruik is.

    1. Hoi Natalie, wat fijn om te lezen dat Feng Shui je inspireert om jouw (t)huis tot een plek te maken waar je tot rust komt en oplaadt. Wanneer je meer wilt lezen dan nodig ik je graag uit om eens op onze recent volledig vernieuwde website te kijken: http://www.ninaelshof.com. Daar kun je onder andere onze inspirerende woonhouding-ontdekkingsvragen downloaden.
      Veel plezier en inspiratie gewenst!
      Jorien, team Nina Elshof, Feng Shui Academie

  5. De keuken vind ik ook een belangrijke plek in mijn woning. Ik ben erg graag en breng hier veel tijd van mijn dag door. Wij gaan binnenkort een keuken op maat laten maken zodat we meer uit onze ruimtes in huis kunnen halen. Ik kijk erg uit naar het resultaat!

    1. Ha Vincent, mooi! Ja, de keuken is ook belangrijk. Daar vindt immers het mysterieuze, alchemistische proces plaats van het transformeren van iets oneetbaars in iets dat verrukkelijk en gezond is. Een ruimte die het verdient om goed over de inrichting na te denken. Het resultaat zal een blijvend effect op gezondheid en welbevinden hebben. Succes!! Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *