Deelbare Suggesties voor een Aandachtsvol Altaar

Deelbare Suggesties voor een Aandachtsvol Altaar

 

Wie mij kent weet dat ik graag deel.

Informatie, kennis, taarten, nieuwsbrieven, ervaringen, pompoen plantjes van eigen kweek, zelfs een groot deel van mijn leven deel ik met jou als lezer. Ik deel mijn huis met mijn team en studenten, en mijn familie met de mensen die ik in mijn hart sluit.

 

 “Delen staat in mijn ogen gelijk aan vermenigvuldigen, want hoe meer je deelt, hoe meer er ook weer kan aangroeien.”

Elke maand, met Volle Maan, deel ik in de Nine Star Ki community een aantal suggesties die je kunt gebruiken voor je altaar. Volgende week is het alweer zover. Bij wat ik deel hoort een affirmatie, een suggestie voor een bepaald type etherische olie die je kunt verdampen en soms ook een suggestie voor een magische kaars om te branden.

Maar ik realiseer me dat ik het nog niet heb gehad over wat nu de ‘juiste’ plek voor een altaar is, vanuit Conceptual Feng Shui gezien dan.

En hoe richt je eigenlijk een altaar precies in? Welke elementen horen er op, hoe zorg je dat het geen stoffige bende met takjes, skeletjes en oude ansichtkaarten wordt?

  Hoe houd je een altaar ‘licht’ en voorkom je dat er ‘duisternis’ op neerdaalt?

Allereerst: less is more, oftewel minder is meer. Vaak zie je iets ontstaan dat mensen een ‘altaar’ noemen maar dat uitgroeit tot een verzameling parafernalia waarvan van een groot deel de uiterste houdbaarheidsdatum al lang verstreken is. Zoiets is geen altaar maar een mini museum.

Verversing en vernieuwing

Een goed altaar vraagt om regelmatige verversing en vernieuwing. Richt een eenvoudig altaar in en gebruik het ritme en het thema van de Volle Maan om je altaar maandelijks op te ruimen en te verversen. Dat houdt de energie krachtig en levend. Een nieuwe kaars, een nieuwe bloem, een nieuwe geur olie en een nieuwe affirmatie. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Breng deze attributen samen op een klein tafeltje, een kastje of een leeg schap in een open kast.

 

Teveel gedoe en rommeltjes leiden af van waar het werkelijk om gaat: intentie en focus die je helpen de relatie met je energetische zelf te verbeteren. De maandelijkse affirmatie die ik deel, geeft focus en richt intentie passend bij de Nine Star Ki energie van dat moment.

 

Alle functies in huis hebben binnen Conceptual Feng Shui een ‘juiste’ plek.

Een ‘juiste’ plek is waar een functie optimaal tot zijn recht kan komen. Een altaar is persoonlijk, intiem feitelijk. Dat vraagt om een intieme plek. Een huiskamer is daarom niet geschikt. Die ruimte is te ‘openbaar’. Bovendien belemmert een altaar het vrije gebruik van de woonkamer. Om die reden is de keuken eveneens ongeschikt. Daar moet je je intentie en aandacht richten op koken en gezondheid.

Het beste plaats je een altaar in een ruimte of in een deel van het huis waar niet iedereen zomaar komt. Een studeerkamer, een privé-werkkamer, de ruimte waarin je mediteert of je yoga oefeningen doet, of in een hoekje van de overloop op de verdieping.

Een altaar in je slaapkamer?

Eventueel kan een altaar in een slaapkamer ingericht worden, mits je alleen bent en het niet erg vindt om ook alleen te blijven. Ben je alleen en wil je wel graag een relatie, dan staat de heiligheid van een altaar de geiligheid van een fijn seksleven in de weg.

Geen aparte ruimte ter beschikking? Klein behuisd?

Ook als je geen groot huis hebt is er altijd een plek te vinden voor een altaar. Plaats in dat geval een altaar in een gesloten kast in een willekeurige ruimte. Maak er een ritueel van om dagelijks aandacht te schenken aan je altaar door de kast te openen en tijd te besteden aan waar je altaar voor staat: intentie en focus. Tien minuten per dag is al voldoende! Na gebruik de kast weer sluiten zodat je altaar de functie van de ruimte waarin hij zich bevindt, niet belemmert.

Vond je deze ideeën fijn om te lezen? Heb je er iets aan gehad? Deel het dan met anderen!

Heb jij ideeën voor een altaar waar een ander iets aan kan hebben? Deel het hieronder!

 

Nina

lidmaatschap, Nine Star Ki community

 

 

 

 

 

 

© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar mijn blog op de website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

2 gedachten over “Deelbare Suggesties voor een Aandachtsvol Altaar”

  1. Hoi, fijn artikel. Wel heb ik nog niet helemaal duidelijk of het altaar het beste op een bepaalde plek in de kamer kan staan. Je hebt bepaalde gebieden in een ruimte (liefde, geld, enz). Is het raadzaam een altaar op een bepaald gebied te plaatsen of maakt dat niet uit?
    Liefs Charlotte

    1. Hi Charlotte, dank je! Zodra je een Ba Gua over de plattegrond van je huis legt (of kunt leggen), dan is het goed om meer de yinne kant van het huis te kiezen voor een altaar. Als je daar (nog) geen kennis van hebt, kun je het beste een ruimte kiezen met een wat rustiger functie zoals een studeerkamer, een werkkamer of misschien wel een meditatieruimte. Liever niet in de woonkamer of slaapkamer.
      Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *