Hout-Familie zonder voorwaarden: de echte kracht van het element hout zoekt de verbinding èn de vernieuwing ZONDER de voorwaarden van normen en waarden van het element aarde.

In de filosofie van Conceptual Feng Shui is het levensaspect ‘familie’ verbonden met het element hout, ik noem dat de hout-familie. 

3-Hout om precies te zijn. Mensen vragen zich wel eens af hoe dat nu precies zit, omdat alle sociale kwaliteiten aan het element aarde worden toegeschreven. Dat klopt. Aarde is het element dat je kunt raadplegen als het gaat om zorgzaamheid en het behouden van het goede. Het is ook het element dat over normen en waarden regeert en deze dicteert. 

Hoe anders is dat voor het element 3-hout!

Het levensaspect ‘familie’ heeft niets met deze aarde-kwaliteiten van doen. 

Maar juist alles met vernieuwing, groei en nieuw bloed. Die vernieuwing wordt via dat nieuwe bloed, en het DNA in dat bloed, doorgegeven aan volgende generaties. Dat is het belang van het element 3-hout en het levensaspect ‘familie’, van de hout-familie dus. Daar schuilt dus iets onverschilligs in ten aanzien van de aspecten zorgzaamheid en het behouden van het goede. En dat zie je ook terug in de aard van 3-hout. Het is een element dat op zichzelf staat, graag solitair opereert, net zoals een boom op zichzelf staat en zijn eigen wortels in de grond verankert. Of daar nu veel andere bomen omheen staan of niet. 

Het levensaspect ‘familie’ zorgt echter ook voor een band die nooit verbroken kan worden: de bloedband. 

Of je nu wilt of niet, met iedereen in je familie ben je onlosmakelijk via die bloedband verbonden. Ook de zwarte schapen, de outlaws, de vreemde ooms en tantes, ze zijn hout-familie van je en dat laat zich niet verloochenen.

Want het mooie van 3-hout en van het levensaspect ‘familie’ is, dat het, zonder dat het er erg in heeft, een enorm netwerk kan construeren. 

Een netwerk van bloedlijntjes en bloedverwantschap. Een netwerk van verbinding en verbondenheid. Die verbinding komt echter zo vanzelfsprekend tot stand, dat je het gewoon voor lief neemt en er verder niet bij stil staat. Het is er altijd en het is nooit een keuze. Het element 3-hout met zijn levensaspect ‘familie’, laat je voelen dat je nooit alleen bent, nooit echt alleen staat, hoe donker de wolken ook zijn die je boven het hoofd hangen.

Door een gemeenschap die door het element aarde wordt gevormd, kun je uitgestoten en buitengesloten worden. 

Een clan kan je verbannen en uit de gemeenschap stoten. Omdat je afwijkt, niet binnen de kaders past, of niet aan verwachtingen of normen voldoet. Of omdat iemand vindt dat je er niet meer bij hoort.

Hout daarentegen is het element dat iedereen waar het een vorm van (bloed)verwantschap mee ervaart, beschouwt als ‘familie’. Een bos is een soort van familie waarin iedere boom, klein of groot, dik of dun, beuk of eik, in opgenomen wordt en zijn aandeel heeft; de hout-familie.

Het element hout representeert dan ook een organisch gegroeid geheel van individuen. 

Daarmee is het de verbinder bij uitstek die nodig is om kloven te overbruggen en meningsverschillen te beslechten. Het is het element dat het anders zijn van de ander accepteert zonder langs een meetlat van normen en waarden te leggen. Het is daarmee het element dat, juist in tijden van crisis, oplossingen biedt die in het heersende normen en waarden pakket ontbreken.

Ik schreef er al eens (10 jaar geleden notabene) een blog over: ‘Het Vijfde Element Als Oplossing Uit De Crisis’. 

Daarbij schreef ik ook; “Yep, een wat verheven titel, maar wel een die de lading dekt. De lading dat we ons gedrag en ons leven noodzakelijk moeten vernieuwen en veranderen. We kunnen zo niet door blijven gaan.” Inmiddels zijn we 10 jaar verder. De maatschappij, wat zeg ik, de hele wereld komt knarsend en piepend tot stilstand. Wat werkte, werkt niet meer. Dus moet het anders en roept iedereen nu ‘we moeten het samen doen’. Dat kan een ‘samen’ zijn dat verkocht wordt om een vaxxin te slijten, of een ‘samen’ om met elkaar een hele woke verhevenheid te ervaren.

Maar de echte kracht van hout zoekt de verbinding èn de vernieuwing ZONDER de voorwaarden van normen en waarden.

Zoek je familie, zonder hen normen en waarden op te leggen. Wees een krachtig individu waarop een nieuwe wereld kan wortelen, maar stel niet de voorwaarden op voor die nieuwe wereld. Ervaar ‘samen’ en ‘familie’ als ongelooflijk dichtbij zonder reserves, waardoor dat je ook dichterbij jezelf brengt.

De Volle Maan van 9 oktober die er aan zit te komen, bevat het element 3-hout in de middelste positie van het bijbehorende Nine Star Ki profiel. In mijn Energetische Week Bericht over deze maan energie, zal ik er meer over vertellen. 

6 gedachten over “Hout-Familie zonder voorwaarden: de echte kracht van het element hout zoekt de verbinding èn de vernieuwing ZONDER de voorwaarden van normen en waarden van het element aarde.”

 1. Wat een eye-opener voor een aardevrouw (5-8-2) als ik, dank je!
  Met wederom een moeilijk te vervullen vacature in ons team wil ik niet “te moeilijk doen” over evt kandidaten. Maar ja, aarde, normen en waarden, kritisch… Dit bericht helpt me om mijn perspectief beter te begrijpen en mogelijk wat te verplaatsen, in het proces en ook naar sommige kandidaten toe.
  Dankjewel Nina.

  1. Hi Femke,
   Wat fijn dat je deze blog als een eyeopener hebt ervaren. Ik probeer altijd de elementen tot leven te brengen zodat ze door de andere elementen wat beter begrepen kunnen worden. Met andere woorden: iedereen heeft een profiel met daarin maximaal drie en minimaal een element. Dat betekent dat er altijd elementen zijn die je niet kent en waar je niet vertrouwd mee bent. Daar, bijvoorbeeld via mijn uitleg, toch kennis mee maken, kan helpen om mensen met andere elementen in hun Nine Star Ki profiel dan jij, beter te leren begrijpen. Bewustzijn hierover helpt.
   Harte groet, Nina

  1. Hi Marion, op je lijf geschreven, schrijf je. Herken je het element hout als zodanig? Is het een element dat in jouw Nine Star Ki profiel een rol speelt?
   Harte groet, Nina

 2. heb net kennis gemaakt met jou werk (Erna Poolman,s intervieuw ), en het resoneert diep in mij.
  Ik probeer jou verhaal , puur intuitief toe te passen met het herontwerpen van tuinen, maar misschien is een beetje mee kennis van zaken handig in deze, en in de periode dat mijn schilderwerk stagneert…
  Ben Francaise en toevallig , ga ik morgen richting familie daar.
  Mooi om dit verhaal in me mee te nemen.
  Mijn hartelijk dank.
  Claudy

  1. Dag Claudy,
   Wat fijn om te lezen dat je de Masterclasses van Erna gevolgd hebt. Zo waardevol wat zij daar gedaan heeft!
   Inmiddels ben je al bij je familie. Of misschien alweer terug in Nederland. Het verhaal heb je meegenomen schrijf je. Kun je zeggen wat je dat gebracht heeft toen je bij je familie was?
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *