Herfst Equinox

Herfst Equinox

Deze week ervaren we op het Noordelijk Halfrond de Herfst Equinox, oftewel de herfst evening. 

De dagen en nachten zijn even lang en perfect in balans. Het is het moment waarop we beginnen aan de afdaling in een wereld die steeds donkerder en kouder wordt. Het licht van de zon verwijdert zich meer en meer van ons. Het donker van de nacht kruipt langzaam naderbij tot het de overhand krijgt.

Dit moment van evening gaat gepaard met een verandering in energie die duidelijk voelbaar. 

Je voelt het in jezelf misschien in de vorm van meer helderheid over wie je bent enerzijds. Of meer melancholie anderzijds. In de buitenwereld is het merkbaar doordat ineens vochtige kou waarneembaar wordt en de wind frisser aanvoelt. De bladeren aan de bomen beginnen voorzichtig te verkleuren en langzaam te verdorren. Een voor een zijn ze op weg om het leven als blad los te laten. 

De herfst is het moment van loslaten en verlies. 

Pijnlijk loslaten soms. Pijnlijk verlies. Maar ook van loslaten van wat levensenergie aan je onttrekt. Een tijd van contractie en het (tijdelijk) kleiner worden van je wereld. Die beweging van energie, die contractie, neemt je mee naar binnen. Je huis in. Maar ook jezelf in. Het is deze beweging naar binnen die je ook uitnodigt je energie terug te trekken uit de wereld om je heen en je innerlijke wereld van je psyche en die van je dromen te betreden; de donkere wereld van het ongeziene. De magische wereld van het onbewuste.

Dit is de tijd om je terug te trekken om jezelf, je energie, je huis en misschien ook je werk, een periode van regeneratie te gunnen. 

Het moment van de Herfst Equinox is de tijd om een diepere laag van een proces op te zoeken om daar meer van jezelf te vinden. 

Om de kern te vinden van waar het voor jou en bij jou om draait. Om contact te maken met wat voor jou de essentie van iets is. Niet zelden is het moment van de Herfst Equinox ook het begin van een moeilijke periode. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook maatschappelijk speelt dit fenomeen doordat de energie van de herfst wil begrenzen en beperken. Niet zelden is het moment van de Herfst Equinox dan ook een aankondiging van restricties op het gebied van geld, energie en online activiteiten; de gebieden die onder de heerschappij van het element metaal vallen. Goed om, net als een eekhoorntje, je voorraden op orde te brengen.

Duidelijk hebben wat voor jou belangrijk is, wat wezenlijk is, helpt je om helder te krijgen wat jouw kern is. 

Het is die kern die nodig is om sterk verankert in jezelf de letterlijke en spreekwoordelijke herfststormen die ons te wachten staan, het hoofd te bieden. 

In de periode van het jaar die gericht is op loslaten, blazen de herfststormen omver wat niet sterk geworteld is en helpen de boom zich te ontdoen van de dode takken die tot last zijn geworden. Als ook maatschappelijk gezien we allerlei stormen over ons heen krijgen, zal dat beslist niet eenvoudig zijn om die het hoofd te bieden.

Maar vind je op het moment van de equinox zelf de balans in jezelf, dan kun je buigen zonder te breken. 

Dan is je kern sterk genoeg om zich weer op te richten als de stilte van de winter over ons neerdaalt. Dan kun je loslaten zonder verlies te ervaren. En dan kun je je verbinden met de diepte van het donker zonder bang te zijn jezelf daarin te verliezen. Dan heeft het stormgeweld dat deze herfst om ons heen gaat razen, geen grip op je.

4 gedachten over “Herfst Equinox”

 1. Hai Nina en Team en alle lezers,
  Zeker deze herfst is anders dan de voorgaande jaren.
  Eerst heel warm, en dan weer stromende regen.
  Tijd voor bezinning.
  Ideaal om een nieuw plan te trekken.
  Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: