Hebben jouw planten al een naam?

Groen, beweging en groei

Groen is in. Groen is hot. Groen is trending op social media en zowaar ook in de krant. Het is wederom Trouw die in een bijlage aandacht besteed aan de kamerplant[1]. Kennelijk is het minimalistische stille leven zo leeg geworden dat iedereen snapt dat dat niet gezond is en de levenskracht daardoor uit je huis wegsijpelt. Een tegenbeweging van groen heeft zich aangediend. En groen, beweging en groei zijn binnen de Feng Shui onlosmakelijk verbonden met het element hout.

Planten zijn de sublieme vertegenwoordigers van dit element en vullen met hun uitbundigheid enthousiast elke ruimte op die je ze geeft. β€˜Leuk’, denk je misschien, β€˜maar niets voor mij, teveel gedoe.’ Ja, ze vragen een beetje aandacht; af en toe een beetje water, soms een scheutje groeispul en een wat grotere pot. Af en toe omdraaien naar het licht toe. Maar verder kunnen ze het wel op eigen houtje af. Dus om dat gedoe te noemen gaat misschien wat ver.

Misschien is het beter je af te vragen waarom je ze in huis zou willen halen? Wat hebben planten je te bieden?

Planten brengen leven

Wel, planten brengen leven! Planten brengen een ruimte tot leven! Afwezigheid van leven ontneemt de mens het referentiekader voor het leven zelf. En daar sterf je beetje bij beetje zelf ook van af. Alles wat leeft – of dat nu een medemens, een huisdier of een kamerplant is – helpt je je te herinneren dat je zelf ook leeft. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die liggend in het ziekenhuis uitkijken op groen, eerder herstellen en optimistischer zijn over hun toekomst. Alleen al het zien van het groen van de natuur, brengt henzelf ook weer meer tot leven.

Het element hout representeert als geen ander het cyclische van die natuur. Elk jaar weer laten de bomen vol overgave hun blad vallen omdat ze er volledig op vertrouwen, innerlijk als het ware weten, dat na een periode van verstilling en rust, in het voorjaar het blad in een eindeloze cyclus weer terug zal keren om tot wasdom te komen zodat het in de volgende herfst weer los kan laten om de koude, vochtige grond tegemoet te dwarrelen.

Planten herinneren je daardoor aan het cyclische van het leven. Ze herinneren je dat je kunt vertrouwen op de terugkeer van het blad. En op het loslaten en afsterven ervan. Maar nooit geeft een plant de moed op. Altijd beweegt hij mee op de stroom van het leven. Eindeloos groeiend en weer afstervend. Groene planten in je omgeving relativeren het leven en brengen daardoor rust waar stress heerst.

Element hout

Het element hout is ook het element dat gedijt in een netwerk van levende organismen. Een netwerk zoals je dat kunt herkennen in de bomen die samen een bos vormen en de schimmels die in symbiose rond de wortels van een boom leven en die boom van gezonde enzymen voorziet. Planten representeren deze netwerkkracht in het klein. Ze laten je zien en voelen dat je ook als mens eigenlijk nooit alleen staat, maar herinneren je aan de verbondenheid met je medemens. Hoe veraf of dichtbij deze ook is. Dat biedt troost! Veel meer troost dan die reep chocolade je kortstondig kan bieden.

Doordenkers:

 • Woon jij alleen en kun je wel wat (mede)leven gebruiken? Een plant is een veel trouwer en minder veeleisend huisdier dan een hond of kat! En ook nog veel goedkoper in onderhoud.
 • Is je huis wat aan de steriele kant en heeft het wat meer dynamiek nodig, maar is de stap naar een Tricia Guild interieur je wat te groot? Neem een plant, het brengt in no time letterlijk kleur in je huis en je stilgevallen leven weer in beweging. Gewoon door als stille reminder het leven te representeren.
 • Ben je bang dat je te weinig ruimte hebt of je plant de weinige ruimte die er is, teveel in beslag zal nemen? Een plant is een leven wezen en past zich altijd aan aan de beschikbare ruimte. Daarmee laat een plant je tevens kennismaken met een mooi staaltje flexibele aanpassing.

Natuurlijk zijn we nu benieuwd naar je reactie! Hoe zit het met de planten in jouw huis? Heb je ze al een naam gegeven? Of heb je het groen nog niet echt in de vingers? Doe mee aan het gesprek en deel jouw ervaring hieronder het blog!

 

[1] https://www.trouw.nl/samenleving/voor-deze-jongeren-zijn-kamerplanten-hun-groene-huisdieren-~a2fd04cf/

8 gedachten over “Hebben jouw planten al een naam?”

 1. Nee ze hebben geen namen maar ik zou absoluut niet zonder kunnen ik ben pas verhuisd en moest er veel weggeven het eerste was nieuwe planten kopen ze geven rust in huis en dat verzorgenvalt reuze mee

  1. Mooi Christel dat je ervaart hoe planten rust geven! Ze maken een nieuwe woonplek ook meteen meer eigen. En inderdaad, het verzorgen valt reuze mee πŸ˜‰

  2. Ha Christel,
   Goed om te lezen dat je niet zonder planten kunt. Ben het helemaal met je eens dat het verzorgen heel erg mee valt. Overigens, ook als ze geen namen hebben, praat je misschien wel tegen ze? Ik wel namelijk. πŸ˜€ groetjes, Nina Elshof

 2. Vanmorgen was ik bij de Rabobank , aan een wand hebben zij 6 planken vol terracottapotten gevuld met planten.
  Mooi effect in de vaak steriele inrichting van een bankgebouw.

  Het herinnerde mij aan de jaren zeventig toen planten een hype waren .
  Liefst de vensterbanken vol , zodat het groen van de planten fungeerden als gordijnen.
  Had dat zelf ook en ja met terracotta potten.
  Het aantal planten in mijn huis neemt toe . De geschiedenis herhaalt zich.

  1. Wenske - by Nina

   Ja Astrid, alles in het leven kent een cyclische beweging. Zo ook de geschiedenis! Nou was de groen trend uit de jaren zeventig wel heel overweldigd πŸ˜‰ Van mij mag het deze keer meer in verhouding met de rest van de elementen in huis. Inderdaad als aangename aankleding van de inrichting. Doet de Rabobank goed!

  2. Ha Astrid,
   Je ziet inderdaad steeds meer groen ook in openbare of semi-openbare gebouwen. Overigens zie je in moeilijke tijden, tijden van crisis of tijden van grote transformatie (zoals nu), vaker een renaissance van iets positiefs uit eerdere tijden. Het geeft ons emotioneel houvast. Dank voor je reactie! Hartelijke groet, Nina

 3. Hi Nina, onze tuin stond al behoorlijk vol met planten. Via de schuifpui is dat een fijn gezicht, zeker nu het groen bijna aan de woning grenst. Dit jaar zijn we voorzichtig begonnen met Lova plantjes. Dat zijn plantjes groeiend op een lavasteen in een bakje met water. Erg leuk en ze brengen idd sfeer. Inmiddels staan er flink wat planten in huis… geeft een verwarmend en gezellig gevoel. Deze week wat Chinese rozen naar binnen gehaald (om te overwinteren). Die fleuren de boel mooi op want zijn spontaan weer gaan bloeien. Met hun rode en gele bloemen staan ze mooi in 9 Roem (vuur) voor de schuifpui. Zorgen ze meteen dat de Chi niet meer zo hard naar buiten stroomt door het raam. Voelt goed!

  1. Wenske - by Nina

   Ha Patrick,
   Fijn dat je zo bewust al met planten bezig bent! Het zijn echte kanjers wat betreft het tot leven brengen van een tuin of een huis. En inderdaad ook heel goed in te zetten om te voorkomen dat de energie het raam uitvliegt.
   Dank voor het delen van je ervaring.
   Hartelijke groet, Nina Elshof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *