Geesten, doden, zielen en jouw essentie

Essentie

Bijna november; de een na laatste maand van het jaar vormt een ongekend krachtige reminder aan de komst van de winter. Of je het wilt of niet, de energie van de natuur zet je aan tot het naar binnen keren, tot het terugkeren naar je essentie, je bron en oorsprong. Daar waar september nog enigszins mild was in haar energie en je toch nog de gelegenheid en ruimte bood om samen met anderen veel plezier te beleven. Daar is oktober al rauwer, grauwer en ook strenger geweest. En daar reikt november onverbiddelijk het besef van eindigheid aan en brengt deze dichterbij.

November

Nu staat november dus voor de deur. En ondanks het prachtige najaarsweer dat we hebben gehad, waaien de herfstwinden de blaadjes weer van de bomen. De kale takken en stammen worden weer blootgelegd en drukken je met de neus op de feiten dat afscheid onvermijdelijk is en de dood om de hoek loert.

Sluiers

Het is de maand waarin de sluiers tussen onze fysieke wereld en ‘andere realiteiten’ heel dun worden; de maand van de doden. Halloween, op 31 oktober, luidt deze maand in. Halloween betekent eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen, de dag dat in de Katholieke traditie alle bekende heiligen geëerd en herdacht worden, om de volgende dag, op Allerzielen, alle overledenen te herdenken. De maand november kan beschouwd worden als het definitieve omslagpunt waarop de focus van buiten naar binnen gelegd wordt; van leven naar dood.

Transformatie

Dood wordt van oudsher beschouwd als dé ultieme transformatie. Transformatie van buiten naar binnen; van overdaad naar essentie; van warmte naar kou; van uitbundigheid naar bezinning. Het is een prachtig moment om op zoek te gaan naar de eigen kwaliteiten die diep verborgen in het binnenste liggen te wachten op (her)ontdekking.

Bezinning

Allerheiligen en Allerzielen nodigen uit om een moment te nemen en je te bezinnen op het leven dat je tot nu toe geleefd hebt. Het is een prachtig moment om je te bezinnen op het geleerde uit het verleden en de verrijking daardoor van je leven in het hier en nu. Juist als we de doden herdenken, en de grens tussen hier en ergens heel erg dun is, kan het besef aan de eindigheid van het leven voelbaar zijn. Ja, het kan bijna tastbaar zijn. De reikwijdte van de maakbaarheid der dingen; de maakbaarheid van het leven, loopt tegen de grens van het leven aan. Het ontmoet zijn onverbiddelijke beperking.

Maar juist in de beperking toont zich de meester. Alleen dat wat geïntegreerd is kan de grens die leven van dood scheidt, overschrijden.

Slechts dat wat je je echt eigen hebt gemaakt, wat je geïncorporeerd hebt, neem je mee door de levens heen die je nog te leven hebt en overstijgt de eindigheid die de dood zo voelbaar maakt. Dat gaat voorbij aan wil en wens. Slechts het noodzakelijke, dat wat essentieel is en dus terug kan vloeien naar de essentie: je bron en je oorsprong, blijft levend in de dood.

 

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

2 reacties op “Geesten, doden, zielen en jouw essentie”

  1. Zo waar Nina. Dank je wel. Ik ben bijna 76 jaar en vannacht had ik een rotnacht. Er gingen 3 lampen kapot binnen een paar dagen en ineens kreeg ik een helder inzicht wat dat me te vertellen heeft. Ik werd stil en naakt en kwetsbaar en er kwam een inzicht. Ik werd weer blij. Het is niet makkelijk om naakt te zijn, maar dat wat belangrijk is, laat zich ineens zien.

    1. Wenske - by Nina

      Dankjewel Joke, voor het delen van je ervaring. Heel mooi hoe je beschrijft hoe je vanuit kwetsbaarheid tot inzichten kan komen. Het is zeker niet eenvoudig maar het loont!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: