Feng Shui is niet in lijstjes te vangen

Feng Shui, blog, opruimen, opruimtips, Nina Elshof

Het voorjaar is een traditioneel moment om het huis eens goed schoon te maken en op te ruimen. En, opruimen is booming business. Er zijn ongelooflijk veel professional organizers die heel nuttig en noodzakelijk werk verrichten om de rommelkonten onder ons bij te staan in het scheppen van orde in de chaos.

Tips voor opruimen met Feng Shui

Lijstjes met opruimtips, vooral die met een Top 10 of Top 5 met heel-praktische-altijd-toepasbare-quick-fix-oplossingen-voor-van-alles-en-nog-wat worden ernstig gewenst door veel mensen. Onder het motto ‘vertel me alsjeblieft snel wat ik kan doen om mijn zus-en-zo situatie te verbeteren’ word ik bedolven onder verzoeken dit soort lijstjes te produceren.

In de loop van de tijd heb ik pakweg zo’n vijftig Top 10 lijstjes geschreven. Allemaal heel doeltreffend (een belangrijk woord als het om dit soort lijstjes gaat) en allemaal in zekere zin tekort schietend zodra ze beschouwd worden als een ultiem panacee waar alle woonvragen en -problemen mee zijn op te lossen.

Feng Shui is niet in lijstjes te vangen

Je snapt waarschijnlijk al waar ik naartoe wil: Feng Shui is niet in lijstjes te vangen want het maakt bewust, werkt aan onderhuidse en onbewuste processen en is geenszins bedoeld als een tool om met behulp van allerlei praktische lijstjes, exotische parafernalia of interessante kunstgrepen je omgeving te kunnen controleren. Alhoewel er overigens massa’s mensen – vooral Amerikanen – zijn die Feng Shui zo gebruiken, maar dat terzijde.

Feng Shui maakt je juist bewust van wat je gecreëerd hebt en wat je daarvan kunt leren.

Voor de bewuste mens, of de mens die in ieder geval op weg is naar bewustzijn, vormt Feng Shui daarom geen antwoorden, maar stelt juist vragen. Vragen die af en toe wat ongemakkelijk maken; die pijnpunten raken of die confronteren, maar die ook altijd je op weg helpen naar inzicht.

Woonhouding Ontdekkingsvragen

Mijn antwoord op de lijstjes vraag is dan ook een andere dan je verwacht of misschien hier hoopt te lezen. De eerste stap om verder te gaan met Feng Shui in je huis en ook op je werkplek, is je bewust te worden van hoe jij deze omgeving beleeft.

Ga, nadat je je huis of werkplek opgeruimd hebt eens zitten, maak contact met je huis en voel of er iets veranderd is. Als je die vraag positief kunt beantwoorden, ga dan op zoek naar hetgeen wat er veranderd is ten opzichte van de situatie vóór je ging opruimen en boenen.

Wat doet deze verandering met jou? Welk gevoel kun je hieraan toekennen? Kun je deze verandering herkennen als een reflectie van een verandering in jezelf? Wat is het dan dat je hebt opgeruimd en opgepoetst?

Deze laatste stappen zijn essentieel in het proces van embodiment: het als het ware in je lichaam verankeren van de veranderingen. Daarmee maak je je ze eigen, dus van jou, de meest veilige stap die ik je in het verder ontdekken van Feng Shui kan aanraden!

Wanneer je hier verder mee wilt werken, kun je gratis de Woonhouding Ontdekkingsvragen aanvragen. Hiermee help ik je om het eerste inzicht te krijgen in wat jouw houding is ten opzichten van je woning. Dit kan je interessante informatie opleveren met betrekking tot het plezier waarmee je woont en leeft. Maar ook met betrekking tot de mate waarin jij zelf bewuste keuzes hebt gemaakt in je leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *