Feng Shui op je werkplek

Miss Natural, Nine Star Ki, astrologie, Nina Elshof

We hebben het heel vaak over hoe je Feng Shui toepast in woningen. Maar misschien vraag je je wel eens af: hoe zit het eigenlijk met de werkplek? Welaan, daar gaan we je nu een Feng Shui invalshoek voor geven.

Feng Shui op je werkplek

Eigenlijk is Feng Shui net zo concreet als de omgevingspsychologie. Dat is een gewone universitaire studie die de invloed onderzoekt van de omgeving op het welbevinden van mensen. Simpel voorbeeld: uit onderzoek blijkt dat een rood geverfde kamer als warmer wordt ervaren dan een blauw geverfde kamer, terwijl ze verder identieke kenmerken hebben. Feng Shui houdt zich precies met dezelfde processen bezig.

In welke omgeving voelen mensen zich prettig of juist niet?  Die vraag kun je dus ook stellen over de werkomgeving.

De meeste bedrijven zijn zich daar nog veel te weinig bewust van of nemen Feng Shui niet serieus. Terwijl de uitwerking van een zorgvuldig geharmoniseerde omgeving heel direct en concreet is. Feng Shui is namelijk een uitstekende manier om bijvoorbeeld veranderprocessen mede te begeleiden. Dus reorganisaties, fusies, een nieuwe inhoud aan de bedrijfsfilosofie: allemaal organisatorische en sociale processen waar de omgeving en het interieur veel invloed op kunnen uitoefenen en die die veranderingen zichtbaar kunnen maken. Verandering aan de ene kant vraagt ook altijd aanpassing aan andere kant. Door middel van Feng Shui kun je dat gegeven doelbewust inzetten en daarmee de veranderprocessen ondersteunen en versterken.

Super gestileerde ‘paper-less’ kantoren zijn nu helemaal hip.

Ze hebben vaak een behoorlijke zakelijke uitstraling en er wordt veel gebruik gemaakt van harde materialen. Zo’n werkomgeving maakt mensen ook ‘harder’. Mensen werken daarentegen het beste als ze zich kunnen openen, dat maakt hen ‘zachter’ maar ook efficiënter. Maar dan moet de omgeving er wel toe uitnodigen.  Wat vaak vergeten wordt is de factor geluid. Mensen kunnen letterlijk ziek worden van het lawaai in een open ruimte. Aan geluid wordt sowieso te weinig aandacht besteed, ook in scholen en kantoren. Niet slim, want het levert veel irritatie op en mindere prestaties.

Feng Shui  is dan ook niet direct voorstander van kantoortuinen.

Een bepaalde mate van privacy is gewoon belangrijk. Mensen willen ook wel eens even niets hoeven doen. Dan is het niet leuk als je beseft dat 50 collega’s dat kunnen zien. Dus ga je maar weer aan de slag, terwijl een rustmoment juist heel goed kan zijn voor inzicht of ideeën. Bovendien: de hele dag pen-tikkende of zuchtende collega’s tegenover je is ook niet bevorderend voor een rustig en geconcentreerd werkgemoed. Ook zie je in kantoortuinen dat er veel mensen erg ver van het raam en daarmee van het daglicht verwijderd zijn. Daardoor kun je het gevoel met de realiteit verliezen. Werkplekken die zorgvuldig zijn ingericht en vormgegeven verdienen zichzelf terug. Het gaat dan niet enkel over ergonomische zaken maar over het creëren van een gezond werkklimaat waarin ook ruimte is voor subtielere invloeden. Daarmee verbeter je de prestaties van mensen en dus van je bedrijf.

Zeven tips voor een fijne werkplek met Feng Shui;

1. Maak het persoonlijk

Een werkplek mag niet anoniem zijn. Jij, de mens die er werkt, bent tenslotte ook geen nummer. Persoonlijke items verdienen noodzakelijk een plek. Dat kan een foto zijn van je gezin, maar ook jouw eigen setje stiften, potloden of pennen. Of een vaasje met een bloem. Wel zo fleurig in de treurige grijsheid die om je buro hangt.

2. Een paper-less kantoor?

Vraag jezelf eens af of jij beter functioneert met of zonder papier. Sommige mensen hebben het nodig om eerst een idee of notities op papier te zetten voordat ze aan de digitale omgeving toevertrouwd kunnen worden. Dat komt omdat je het lichaam en daarmee de hersenen, op een andere manier tot activiteit aanzet. Het resultaat is dat het daardoor op een andere plek en een andere manier in je lichaam wordt opgeslagen. Digitale dingen vergeten we veel eerder! Dus voel jij wel die papier behoefte, maar mag het niet van je baas, neem dan gewoon je eigen schrijfblok mee.

3. Verkies papier boven een scherm

Datzelfde geldt overigens ook voor agenda’s . Een papieren agenda heeft bovendien het voordeel dat je deze kunt raadplegen zonder eerst weer naar een schermpje te moeten staren. Bovendien kun je direct notities toevoegen aan agendapunten, bijvoorbeeld door de katten belletjes, in de vorm van post-its die je al eerder na een ingeving geschreven had, erbij te plakken.

4. Fijnste plek

Kun je je werkplek een beetje uitkiezen? Ga dan bij het raam zitten. Daglicht geeft je het gevoel dat je leeft en laat je meer bewust zijn van je menszijn.

5. Hier liever niet

En als je toch je werkplek uit kunt kiezen, ga dan niet naast het koffieapparaat, de deur naar de gang, of de deur naar de wc zitten. Grote kans dat collega’s op weg daar naartoe of daarvandaan even gezellig bij jou komen buurten waardoor je concentratie ondermijnt wordt. Als gevolg daarvan kelderen je resultaten en prestaties. En dat levert weer stress op waardoor ook je energie niveau en je blijmoedigheid naar een dieptepunt zakken.

6. Lekker geurtje

Zorg voor een lekker geurtje waar je af en toe je neus aan op kunt halen. Geur zorgt voor een instante reactie in je hersenen daardoor kun je direct je gemoedsrust positief beïnvloeden. Goede geuren zijn bijvoorbeeld de etherische oliën van Chi. Een oplossing die tevens je energieveld versterkt zijn de pomanders en quintessences van Aura Soma. Ruiken heerlijk!

7. Ssst…, werken in alle rust

En dan nog het geluid! Collega’s, vooral die in een kantoortuin, kunnen een bizarre hoeveelheid geluiden in allerlei toonaarden produceren. Het is heel erg lastig om je af te schermen voor geluid. Wat kan helpen is een zogenaamde ‘noise cancellation headphone’ die een het geluid uit de omgeving scant en er de tegen-frequentie creëert. Resultaat: nog steeds contact met de omgeving -je kunt iemand die tegen je praat gewoon horen- maar de achtergrondruis van bellende en pratende mensen, verdwijnt als sneeuw voor de zon!

 

Hoe is dit voor jou?

Hoe ervaar jij je huidige werkplek? En welke tip(-s) ga je gebruiken om nog fijner te kunnen werken? Doe mee aan het gesprek en deel je reactie onder dit blog!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *