Feng Shui en Assepoester

Assepoester-Nina-Elshof-Feng-Shui 2

Assepoester

Oh ja, het Paradijselijke Huis moest ontgonnen worden. Als een ware witte tornado ontfermde ik me daarover. Ik wist immers hoe je hard moest werken en als een assepoester het leefgruis van anderen op moest ruimen. En hoe je als vanzelf de wereld naar je hand kunt zetten als je maar de handen uit de mouwen steekt. Als je de parels maar uit het vuil weet te rapen. Als je maar een visie hebt over waar het naartoe moet gaan. Voor mij was dat duidelijk: ik was op weg naar realisatie van het Paradijselijke Huis. Het huis waar ik samen met De Man me als een Eva naast Adam zou wanen.

Ondertussen

Ondertussen echter, was Eva nog slechts de rib die uit Adams lijf was gerukt. Ze bestond nog niet echt. Ik bestond nog niet echt. Maar slechts bij de gratie van een toegeworpen bot en het uitzoeken van de linzen die in de as gegooid waren.

Huis

Het Huis liet het zien. In de plattegrond. In de Ba Gua die je daaroverheen kunt leggen. En in de problemen die daarin zichtbaar waren. Energetische problemen. Want de plek in Het Huis die hoorde bij mijn eigen element, hout, was bijna niet aanwezig. De 4-hout positie ontbrak nota bene helemaal. De 3-hout positie, mijn 3-hout positie!, was maar voor de helft aanwezig. De andere helft werd in beslag genomen door een ruimte met een assepoester-functie: de bijkeuken!

Bijkeuken

De toevoeging ‘bij’ aan het woord ‘keuken’ alleen al zegt iets over de ondergeschikte rol die die ruimte in een huis heeft. Menig bijkeuken hangt er een beetje bij. Staat vol met van alles en nog wat dat je in je echte keuken of in de rest van het huis niet wilt zien. Menig bijkeuken worstelt met de aanwezigheid van stapels was, vieze laarzen, stinkende frituurpannen en schoonpoetsspullen. Of een interessante combinatie van dat alles. Kunstig gedecoreerd met toefjes poetsdoeken en slimme swiffers en zwabbers.

Een bijkeuken kortom hangt er niet alleen bij -echt de meeste zijn niet om aan te zien- maar heeft ook nog in grote neonletters het woord werk boven z’n hoofd hangen. Poetswerk. Schoonmaakwerk. Opruimwerk. Zwoegwerk. Strijkwerk. Werkwerk. Kortom het werk dat door de meesten nog steeds ondergewaardeerd en het liefst uitbesteed wordt. Aan een Poolse assepoester bijvoorbeeld.

Assepoester-Nina-Elshof-Feng-Shui 2Ondergewaardeerd

In mijn plek in de Ba Gua van Het Paradijselijke Huis, ontbrak een stukje van het paradijs. Alsof het er zich lenig omheen gevouwen had en net deed of dat stukje huis er niet bij hoorde. En ondergewaardeerd, ja, dat voelde ik me daardoor wel. Niet gezien ook. Alleen was ik zelf degene die het niet zag. Bedrijfsblind noemen ze dat. Ik zat zelf zo dicht met mijn neus in de vuile was en de poetsdoeken, dat ik het niet kon zien. Het probleem in de Ba Gua van Het Paradijselijke Huis werd door mijn eigen oogkleppen aan mijn zicht onttrokken.

Geluk

Want wat was het precies dat ik niet zag? Was ik dan ongelukkig of zo? Nee, absoluut niet. Er was eigenlijk een voortdurende onderstroom van geluksgevoelens aanwezig. Geluk zag ik in elke grasspriet en bloemknop in de tuin. Ik zag het in elke stap van de wonderlijke ontginning van Het Paradijs. Het zat aan tafel en lag bij me in bad en in bed. Maar het zat ook als een Siamese tweeling vastgeplakt aan hard werken, aan het ontginnen van Het Paradijs. Aan de worsteling van het zijn.

Droom

Daar zat hem precies de kneep, in het ontginnen, in het worstelen. En dus vond ik dat De Man te weinig deed. Ergerde ik me aan het werk dat zich in mijn bijkeuken opstapelde. En aan de zich ongenadig voortplantende stroom to do-tjes die zich al buitelend over elkaar een plek verwierven op mijn klussen lijst. Hoe zou ik zo ooit mijn droom kunnen bereiken? Hoe zou ik zo ooit mezelf kunnen bereiken?

Stiefmoeder

Wat de Ba Gua van Het Paradijselijk Huis me liet zien was niet meer en niet minder dan dat ik vond dat je alleen je plek in de wereld kunt veroveren door hard te werken. Door te zwoegen. Door dienstbaar te zijn aan de noden van anderen. De Ba Gua liet me zien dat ik het innemen van mijn eigen plek niet als vanzelfsprekend ervoer. Dat ik die pas verdiende als ik de was gestreken had, de laarzen gepoetst, de linzen uit de as had gezocht. Ik was mijn eigen boze stiefmoeder.

Prins

De prins, ja die op het witte paard, die zou komen om me hiervan te verlossen. Maar De Man was geen prins. Verre van. Hij was -en is nog steeds- gewoon De Man. Die zijn eigen mannendingen deed en helemaal niet kon paardrijden, laat staan iemand verlossen. Het wachten echter op die verlossing, op de verlosser, zorgde voor enorme frustratie. Waarom zag De Prins toch niet dat ik eigenlijk De Prinses ben?

Koets

Maar ik zag het aanvankelijk zelf niet. Wat in de Ba Gua van het huis zichtbaar was gemaakt, was slechts de beperking in mijn eigen denken. Niet De Prins maar ik zelf moest mij de glazen muiltjes aan laten trekken en plaats laten nemen in de koets. Ik was het zelf die mijn eigen plek op moest eisen en in moest nemen. Wat ik dacht dat een paradijs buiten mij moest worden, was in feite een paradijs-in-aanleg in mijzelf.

Leren

Wat ik uiteindelijk leerde, leerde zien en herkennen, was dat het huis enkel spiegelde wat me in mezelf in de weg zat. Al het ontginnen, al het opruimen legde niet alleen mijn eigen intrinsieke talenten bloot. Het boorde de bron aan die mij voortdrijft in het leven en die nu vrijelijk kan stromen. Want Assepoester betekent “zij die in de as blaast om het vuur aan te wakkeren”. Zij is in staat genoegen te nemen met de nederigste plaats. Maar zij is ook juist degene die, als een priesteres, voor het heilige haardvuur zorgt. En dat doe ik. Niet alleen in mijzelf. Ik wakker het heilige vuur ook in anderen weer aan. Laat de as die daardoor misschien in je ogen geblazen wordt, je niet verblinden. Want het doorbreken van de betovering van de illusie van de zelfgecreëerde werkelijkheid, maakt de weg vrij om weer zitting te nemen op je troon. Om jezelf te kronen tot de koning of koningin van je leven. Dat is wat Feng Shui me heeft laten zien. Dat is het middel dat ik gebruik om het ook aan jou te laten zien.

 

ps: de Feng Shui Academie heeft deze maand een waardevolle kortingsactie. Voor als je zelf ook wilt leren het heilige vuur bij jezelf en anderen weer aan te wakkeren.

6 gedachten over “Feng Shui en Assepoester”

 1. Marlies Vinkhuyzen

  Dank voor je oprechtheid en je eerlijke kwetsbaarheid! Het siert je en de manier waarop je het geheel verwoord vind ik erg mooi, je hebt vele talenten maar je schrijverschap raakt me iedere keer weer!!! Liefs Marlies

 2. Mooi verwoord, Nina! Feng Shui in de (je eigen!) praktijk. Dank voor je openheid! Maakt nog zichtbaarder waar het (diep weggestopt soms) allemaal om draait!

  1. Dank Jeannette,
   Jaaa, soms is er zoveel diep weggestopt dat we al ziende blind zijn voor wat er werkelijk is.
   En dan helpt het als iets in handen hebt aan de hand waarvan je het leert zien.
   groetjes, Nina

 3. Dank lieve Nina. Dank voor het inzicht dat ik toch nogmaals ga kijken naar de B.G. van mijn eigen kasteel.
  Dank dat ik in je koets mag mee rijden en van de vele in en uitzichten mag genieten.
  En dank dat je MIJN vrinden bent, voor altijd!
  In dit en in het leven hier voor. Maar ook zeer zeker in de toekomst.
  Groeit en met de energie van liefde Martien.

  1. Lieve Martien,
   Ha, mooi dat je je eigen kasteel nog een keer onder de loep gaat nemen. Ik ben benieuwd welke inzichten het je oplevert.
   En ja hoor, mijn koets is groot genoeg en je bent een prettige passagier. Dus lift nog maar een stukje mee. 😀

   Ik voel me vereerd en ook dankbaar door en voor jouw vriendschap!
   liefs, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *