Dit is waarom de grote schoonmaak juist in de lente een goed idee is

Schoonmaak

Bij de eerste warme zonnestralen die het voorjaar aankondigen, voel ik altijd de drang om m’n huis op de kop te zetten en lekker alles te soppen, te zemen en te dweilen. Anderen zie ik ook druk in de weer hetzij binnenshuis, hetzij buitenshuis. Alhoewel het eigenlijk nog wat te vroeg is om in de tuin nu al het oude blad weg te harken en planten te snoeien; soms roert maart nog zijn staart en geeft aprilletje zoet nog wel eens een witte hoed, ‘Sometimes it snows in April’ zong Prince al eens. Die kou is niet goed voor vers gesnoeide struiken en planten omdat ze via de verse snijwonden, dieper de gezonde stengel in kan dringen en daar schade kan veroorzaken. Maar goed, een grote Feng Shui schoonmaak voor de tuin is een heel ander verhaal. Daarvoor kun je beter terecht bij Feng Shui Professional en tuinspecialist Mariëtte Verlaan.

Sapstromen

In huis kun je soms niet vroeg genoeg beginnen met ruimen van het spreekwoordelijke afgevallen blad en het terugsnoeien van de wildgroei van spullen die je gedurende de inactieve winterperiode om je heen hebt verzameld. De lente vraagt om het herordenen van de stapels boeken naast je luie stoel en het sorteren van de kranten die geduldig tot een stapel zijn gegroeid. Doordat de natuur ontwaakt en ook in mensen de sapstromen weer op gang komen, is de lente ook uitstekend geschikt om je huis te ontdoen van klusjes die zijn blijven liggen tijdens je semi-winterslaap. Nu is daar ook de energie weer voor. Sterker nog, je lichaam en geest schreeuwen om weer in beweging te komen en weer te voelen dat je leeft.

Stamboom

Want die behoefte om weer in beweging te komen, om weer iets te doen, iets te ondernemen is gedurende geen enkele andere periode in het jaar zo groot als in de lente. Waarom is dat? Het voorjaar brengt mensen naar buiten en daarmee weer in contact met elkaar. Dit past bij het element hout laat zich in je huis laat zien in de functie van de woonkamer. Waarom? Omdat hout het element is van de geboorte, van nieuw leven en van de verbinding die ontstaat door dat nieuwe leven. Bij elke geboorte groeit er een nieuwe loot aan de familiestamboom waardoor die stamboom van vorm verandert, beweegt en als een netwerk groeit en ontwikkelt. En de woonkamer is de ruimte bij uitstek waar de dynamiek van de familie bij elkaar komt en zich verbindt met elkaar. Als tenminste iedereen er een plekje heeft om te zitten natuurlijk.

Activiteit

Lente is daarom synoniem aan het element hout en de familie waarbinnen je geboren bent en waaraan en waaruit je je ontwikkelt. Beweging dus. In de stille teruggetrokkenheid van de winter worden processen vertraagd en is er in de natuur nauwelijks activiteit waar te nemen. Als mens gaan we daar in mee, we worden stiller, teruggetrokkener, minder beweeglijk. Maar als mens verbinden we ons ook met de cyclische processen die het leven gaande houden en zich als een golfbeweging laten zien; na een periode van stilte ontstaat als vanzelf de behoefte aan activiteit. En na een periode van activiteit ontstaat als vanzelf de behoefte aan een periode van inkeer en verstilling.

Golfbeweging

We resoneren mee met die golfbeweging die ons in de lente als vanzelf aanspoort om weer in actie te komen, net als in de natuur gebeurt. De overgang van het winterseizoen naar de lente is een overgang die als meest significant wordt ervaren. Van de lente glijden we naadloos de zomer in. En ook de overgang van de zomer naar de herfst en van de herfst naar de winter wordt als veel milder en geleidelijker ervaren dan die van de winter naar de lente. Het is alsof de lente een startschot is dat je ineens wakker schudt en je eraan herinnert dat er meer is dan je boeken, kranten en tv. De blik opent zich weer naar buiten, zoals de energie van de lever (die met het element hout verbonden is) zich opent in je ogen.

Opruimen

Een goed moment dus om ook met een frisse, nieuwe blik om je heen te kijken. Juist het voorjaar helpt je te zien wat niet meer bij je past, wat verstoft is of wat zijn geldigheid in je leven verloren heeft. Een grote schoonmaak is de beste manier om korte metten te maken en radicaal af te rekenen met opgehoopte afvalstoffen die je huis en leven belemmeren om weer vrij aan een nieuwe cyclus te beginnen. Als vanzelf begin je dan met je huis; daar immers maken die eerste warme zonnestralen het eerste zichtbaar dat er nodig gezeemd of gedweild moet worden. Maar vervolgens is het goed om diezelfde zonnestralen ook eens te laten schijnen op je innerlijk leven. Je emotionele wereld, je hart en je hoofd. Wat ligt daar stof te vergaren? Wat heeft daar zijn geldigheid verloren waar korte metten mee gemaakt mag worden? Welke oude afvalstoffen en stofnesten verhinderen daar nieuwe groei en beweging?

Vlekken

Het is makkelijker om je ramen te zemen dan om iemand uit je leven te vegen. Het is ook veel eenvoudiger om de vloer te dweilen dan je los te weken uit een vreugdeloze werkomgeving. Nog makkelijker is het om een stapel kranten bij het oud papier te doen, makkelijker dan een ongezonde gewoonte bij het oud vuil te zetten. Toch is het voorjaar je beste kans om resultaat te bereiken en echt een grote schoonmaak te houden. Niet alleen in je huis, maar vooral in je hoofd, je hart en je buik. Neem daarom, als je met een emmer sop in de weer gaat, de gelegenheid te baat en sop met elke veeg van je poetsdoek, gelijktijdig de vlekken van je ziel.

Want Feng Shui herinnert je er aan dat het leven cyclisch is en telkens weer opnieuw kansen op je pad brengt passend bij het moment in de tijd. In het voorjaar is dat de kans om schoon schip te maken. Om niet langer in de verdorring van het leven van vorig jaar te blijven hangen en knoestige gewoontes met wortel en tak uit te roeien, maar om knop te schieten en een nieuwe richting op te ontwikkelen.

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

2 gedachten over “Dit is waarom de grote schoonmaak juist in de lente een goed idee is”

  1. Ik heb ook veel zin om op te ruimen en dingen weg te doen, die overbodige ballast hier in huis moet buiten. Er zijn al veel dingen die gereed staan om weg te doen maar omdat ik niet direct over vervoer beschik moet ik nog eventjes daarmee wachten.
    Het irriteert me wel dat er veel ingepakt staat al om weg te doen maar hier nog in huis staat. Hopelijk kan dat volgende week toch eindelijk de deur uit. Dat maakt me moe dat het niet meteen weg kan.

    1. Dag Reina, dank voor je berichtje. Fijn dat je zin hebt om op te ruimen, en daad bij het woord hebt gevoegd! Ik kan me voorstellen dat het dan vervelend is als de spullen die je weg wil doen, alsnog in huis blijven omdat je geen transport hebt. Wat kan helpen is om alle spullen alvast bij de achterdeur te zetten, of zo dicht mogelijk bij de deur waar ze je huis gaan verlaten en er voor te waken dat dit echt maar een tijdelijke tussenstop is voordat ze definitief je huis verlaten. En misschien dat een plaatselijke kringloop winkel belangstelling heeft en alles bij je wil ophalen? Veel succes in ieder geval. Hopelijk geniet je snel van een opgeruimde gevoel en de vrije ruimte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *