Dit is hoe kennis echt waardevol wordt

Assepoester-Nina-Elshof-Feng-Shui 2

Kennis

Kennis is deelbaar. Kennis is vermenigvuldigbaar. Het is zelfs uitwisbaar, inwisselbaar en opdeelbaar. Kennis is, kortom, niet gebonden aan grenzen, kaders, regels, voorwaarden of beperkingen. Kennis ís gewoon. Het is alom en onvolprezen waardevol maar wordt zelden voldoende op waarde geschat. Want kennis wordt vaak verward met waarheid. Met een waarheid die voor iedereen waar moet zijn, maar dat is een misverstand. Wat de een weet en voor de waarheid houdt, kan voor de ander een complete misvatting zijn.

Weten

Iedereen beschikt over kennis in allerlei soorten, vormen, maten, kwantiteiten en kwaliteiten. Veel kennis is gedeelde kennis; het betreft dingen die we allemaal ‘weten’. Dat je nat wordt als het regent bijvoorbeeld. En dat het helpt om wat te drinken als je dorst hebt. Universeel weten. Dat zit diep. Dat gaat ook diep en komt van ver uit het verleden. Of uit de toekomst, het is maar net hoe je het bekijkt.

Ervaringen

Er is ook kennis die je aanleert. Door eigen ervaringen op te doen. Door je vingers te verbranden aan de vlam van een kaars en door te struikelen als je niet oplet waar je je voeten neerzet. Elk kind ontwikkelt op deze manier een heel eigen vorm van kennis, gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Leren

Kennis leer je ook aan door naar school te gaan, een boek te lezen, een studie te volgen of een onderzoek te verrichten. Daar is de diepte niet vanzelf aanwezig, maar vorm je die door te oefenen en je te voeden met de kennis van een ander. Een leraar bijvoorbeeld, of een ervaringsdeskundige.

Kortom, er zijn veel verschillende vormen waarop kennis je leven kan verrijken. En kennis bestaat daardoor ook uit verschillende lagen die separaat van elkaar, maar ook tegelijk actief kunnen zijn.

Embodiment

“Knowledge is only a rumor until it lives in the muscle.”[1].

Het betekent zoveel als: kennis is een gerucht, tot het leeft in je spieren. Het is een gezegde van de Asaro stam[2] uit Papoea Nieuw Guinea dat tot leven is gekomen in het boek van Brené Brown (wat overigens een aanrader is).

Met andere woorden, al die kennis die je op welke wijze dan ook vergaart, krijgt pas waarde als je het je echt eigen hebt gemaakt. Als je het hebt verwerkt en verteerd, als je het hebt herkauwd, uitgespuugd, van alle kanten bekeken hebt en er uit hebt gehaald wat voor jou waarde heeft, wat voor jou waar is. Het is wat Jung ‘embodiment’ noemt, het verpersoonlijken, de vleeswording.

Onafhankelijke kennis

Precies dat is wat tijdens een Feng Shui cursus, de opleiding tot Conceptual Feng Shui Professional of zelfs een kennismakingsworkshop gestimuleerd wordt: het je eigen maken van wat Feng Shui en Nine Star Ki precies is. Want met regels uit je hoofd leren, maak je de kennis niet eigen, maar kopieer je wat je wordt voorgehouden. Daarmee maak je jezelf niet onafhankelijk maar juist afhankelijk. Als het boek dat je leest of de studie die je volgt, de kennis niet oprecht en onvoorwaardelijk met je deelt, krijg je nooit echt de kans het je eigen te maken en word je een marionet van een methode.

 

 

 

[1] uit: Rising Strong door Brené Brown: https://www.penguinrandomhouse.ca/books/234211/rising-strong-by-brene-brown-phd-lmsw/9780812985801/excerpt

[2] https://www.jimmynelson.com/people/asaro

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

4 gedachten over “Dit is hoe kennis echt waardevol wordt”

  1. Sonja Timmermans

    Wat betreft kennis delen.
    Voir mij houdt het in dicht bij mijzelf te blijven en te voelen wat de gedeelde kennis met, voor mij doet. Dit is inderdaad voir iedereen verschillend en heeft naar mijn idee ook te maken met daar waar je jezelf bevindt in je ontwikkelingsproces.
    Kritisch blijven, niets zomaar aannemen en kijken hoe en met welke reden, de manier waarop de kennis gedeeld wordt is in ieder geval voor mij belangrijk. Soms wordt je bewust of onbewust met niet de hele kennis lekker gemaakt. Oprecht delen van kennis is in ieder geval voir mij zeer belangrijk. En niet iedereen doet dit, kan dit of wil dit, bewust of onbewust.

    1. Hi Sonja,
      Precies Sonja. Het is belangrijk onderscheidt te maken in wat wordt aangereikt, de kwaliteit daarvan, hoe vrij het wordt gedeeld en hoe relevant het is voor jezelf. Binnen de wereld van Feng Shui zie ik heel veel mensen die zichzelf leraar noemen en die hun kennis heel voorwaardelijk delen. Vaak zijn dat ook mensen die de kennis zelf niet echt begrijpen en zich dan enorm vastklampen aan regels en dat ook van hun studenten eisen. Brrrr. Kennis is van niemand in het bijzonder, het is van iedereen. Het kan dus ook door niemand geclaimd worden. Je hebt soms alleen iemand nodig die je helpt om de aanwezige kennis te begrijpen.
      Harte groet, Nina

  2. Knowledge is only a rumor until it lives in the muscle. Dat doet me denken aan het bespelen van een muziekinstrument, bijvoorbeeld een gitaar. Je oefent een muziekstuk en na verloop van tijd vinden je vingers vanzelf de goede posities op de snaren. Daarna luister je naar wat je speelt en voeg je de correcte rustpauzes en intonaties toe. Door verder te oefenen lukt het je om een muziekstuk te spelen zoals het bedoeld is, je vingers zetten bijna automatische de juiste grepen. Na weer verder oefenen ben je zelfs in staat met je ogen dicht te spelen.

    Weten, kennis en leren doet men met bovenal met de hersenen, ons brein. Maar het gaat veel verder dan dat, namelijk helder weten. Onze huidige woning hebben wij volledig op ons gevoel gekocht, niet eens een bouwtechnische keuring laten verrichten omdat we eenvoudig wisten; dit huis is goed! De energie was ook goed en dat voelden we direct. Eindelijk thuis gevoel! Waar komt dat dan vandaan? Waarom weten wij als mensen veel meer dan in ons brein ligt opgeslagen? Uit vorige levenservaringen? Nemen wij dat mee in een nieuw leven door reïncarnatie? Dus naast leren, kennis vergaren en ervaren met ons brein hebben we dikwijls al veel kennis in onze ziel. Wij zeggen dan, naar mijn gevoel zit het zo en zo. Hoe kunnen we deze kennis benutten om ons leven rustiger en beter te maken en in de wereld om ons heen meer liefde te creëeren? Wordt dat nou bedoeld met Feng Sui? Is Feng Sui leven vanuit je hart en vanuit je hart je woonomgeving creëren? Wellicht tijd om de workshop te gaan volgen. Ik begin in ieder geval met je boek en dat wil ik persoonlijk bij je komen ophalen.

    1. Dag Ate,
      In eerste instantie verwerk je informatie via je hersenen ja, maar als het niet verder het lichaam ‘in daalt’ blijft het daar hangen en wordt het star en statisch. Dan komt de kennis niet tot leven. Alleen op je intuïtie vertrouwen kan ook een risico inhouden; het is altijd ook goed om dat wat je voelt te toetsen aan de rationaliteit. Dan worden denken en voelen geïntegreerd, precies zoals ze bedoeld zijn.
      Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: