Denk aan je kristalletjes!

Denk aan je kristalletjes

Water: denk aan je kristalletjes!

Water, laten we het eens over het element water hebben. Vorige week ging de blog over stilte en stil zijn. Dit is daar een vervolg op. Want water is het stille element binnen Conceptual Feng Shui en Nine Star Ki. En precies dat maakt dat het ook veel te vaak onderschat wordt.

Het element 1-water is het meest yinne element en verbonden met het archetypisch vrouwelijke.

Dat betekent niet dat het te maken heeft met vrouw-zijn of iets dergelijks; het is gewoon de tegenpool van yang, het archetypisch mannelijke. Het yinne karakter van water maakt dat het zich enorm laat beïnvloeden door de omgeving. Water kleurt naar, en laat zich vormen door, impulsen van buiten. Water lijkt daardoor meegaand en flexibel. Het lijkt zich gemakkelijk aan alle omstandigheden aan te passen en zich te voegen naar de beschikbare vorm en ruime.

Tegelijkertijd schuilt in water de grootste kracht van welk element dan ook.

Alleen is deze kracht verborgen. Het is een potentieel dat naar de oppervlakte gebracht kan worden, wil worden. Het is dit potentieel dat eigenlijk een heel eigen, verborgen leven leidt en waar het water, ongeacht alle beïnvloeding, altijd weer naar terug keert. Water is een informatie-drager en wil die informatie ook overdragen.

Water is het element dat binnen Conceptual Feng Shui.

heerst over de kelder, de badkamer en alle verkeersruimten. Het heerst ook -deels- over de voordeur en het toilet. Het element water, kortom, is verbonden met alle functies in huis die te maken hebben met transport (verkeersruimten bv), schoonspoelen (badkamer) en het verborgene (kelder).

Je kunt die metafoor van water doortrekken naar Nine Star Ki en vertalen naar menselijke eigenschappen. In die wereld heerst water over het onbewuste, het verleden en over alles dat onderdrukt wordt, niet gezien wordt of nog niet ontdekt is. Ik heb daar al eens eerder een blog over geschreven die je hier kunt lezen.

Het is de onderstroom in je leven waar je op mee drijft en die een ongekende invloed heeft op je leven en hoe zich dit ontvouwt. Stille wateren, diepe gronden.

Als mens bestaan we voor, pakweg, 73% uit water.

Dat maakt ons dus ook heel beïnvloedbaar, meegaand en flexibel. Er zijn vier basisreacties waar we op teruggrijpen als het instinct om te overleven wordt geactiveerd. Die reacties zijn Fight (vechten), Flight (vluchten), deze twee reacties zijn yang, actief. En Freeze (bevriezen) en Fawn (slijmen, likken), deze twee reacties zijn yin, passief. Die eerste drie zijn bij de meeste mensen nagenoeg bekend. Die laatste echter wordt veel minder herkend en erkend. Toch is dat een typische water reactie van overleven: je buigt, je past je aan, stelt je meegaand op, je lost je eigen wil op in een slijmerig voegen naar de wil van de ander. Uiteraard vanuit de angst om anders niet te overleven of de angst om buitengesloten te worden. Want de emotie die bij water hoort, is angst.

Toen ik, jaren geleden, me op het meer ‘spirituele’ pad begon te begeven, leidde dat in ons huishouden met drie dochters soms tot hilarische taferelen.

Slim als die meiden waren, en nog steeds zijn, spiegelden ze mij waar ik mee bezig was en toetsten of ik wat ik geleerd had, ook daadwerkelijk in de praktijk kon brengen. Zo ook mijn inzichten in en kennis van het element water.

 

Ik had hen uitgelegd dat het belangrijk is dat je op je woorden let als je iets tegen iemand zegt, omdat anders het water van die persoon negatief beïnvloed wordt.

Ik had ze ook geleerd dat als anderen iets naars tegen je zeggen, je onmiddellijk je water moleculen kunt toespreken en hen kunt oproepen toch vooral niet te luisteren naar wat er gezegd wordt en trouw te blijven aan de zuiverheid van het eigen water. Om de effecten op water, en dus ook het water in jezelf, te illustreren maakte ik gebruik van het werk van Masaru Emoto. Emoto was een Japans wetenschapper die de beïnvloedbaarheid van water heeft aangetoond door water te bevriezen en de ijskristallen te onderzoeken. Deze ijskristallen maakten heel duidelijk zichtbaar dat woorden, muziek en gebed een positieve invloed hebben op water. En dat vervuiling en lelijke woorden juist een negatieve invloed laten zien. Eigenlijk heeft hij daarmee aangetoond hoe het kan dat affirmaties en indoctrinaties werken.

Het belangrijkste wat hij echter, in mijn ogen, heeft aangetoond is dat ‘vervuild’ water weer teruggebracht kan worden in zijn zuivere staat en het positieve potentieel weer geactiveerd kan worden zodat er prachtige, harmonieuze kristallen gevormd worden. Met andere woorden, hoe aanpasbaar, flexibel en buigzaam water ook is, de oorspronkelijke kracht en potentie laat zich nooit verloochenen. Op deze website vind je een paar prachtige foto’s, maar in Emoto’s boeken zijn nog meer prachtige en duidelijke voorbeelden te zien. Zeker het lezen en bestuderen waard!

Dat heb ik geweten!

Mijn meiden vonden het prachtig en slim als ze waren wisten ze deze kennis tegen me te gebruiken. Elke keer als ik iets tegen hen zei dat hen niet zinde, bijvoorbeeld ‘En nu naar bed’, kreeg ik steevast de respons ‘Denk aan onze kristalletjes!’. Om gek van te worden. Niet alleen vanwege die gedeelde kennis die nu eigenwijs en puberaal tegen me werd gebruikt, maar ook omdat ze gelijk hadden.

Het interessante is nu dat het element water ook ‘het volk’ als zodanig representeert.

Dat stemt me hoopvol. Wat de beïnvloeding van buiten ook is, welke woorden er ook gebruikt worden, we kunnen elk altijd weer de harmonie van ons eigen water weer terugbrengen bij de eigen zuiverheid en het eigen potentieel. Wijze woorden, doordrenkt van bewustzijn, liefde en mededogen, helen daarmee niet alleen je eigen ‘verknipte’ kristalletjes, maar ook van die van anderen.


Denk aan je kristalletjes!

 

Ik ben heel benieuwd hoe je deze blog ervaren hebt en wat het in je los maakt. Laat je het hieronder weten?

Nina

 

Hier lees je mijn blog over de stilte.

lidmaatschap, Nine Star Ki community


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar mijn blog op de website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

22 gedachten over “Denk aan je kristalletjes!”

 1. Nina, dank je wel voor deze woorden. Als 1 water raakt het me. Zo zoekende geweest naar wie ik ben, wat ik hier doe. Me altijd een buitenbeentje gevoeld. Jou woorden en uitleg bemoedigen mij. In wat bij dit element hoort en dit bij mij hoort en dat ik dit mag omarmen. Ook dat ik terug naar mijn zuiverheid, potentie en kracht kan.
  Erg blij mee en voelt als gesteund zijn.
  Lieve groet Sonja

  1. Dag Sonja, dank je wel voor je reactie. Wat fijn dat je je herkent in de beschrijving van het element water. Het is zo mooi hoe Nine Star Ki en de uitleg van de elementen je kan helpen jezelf beter te begrijpen. Dank dat je dat met ons deelt. Weet je overigens je hele Nine Star Ki profiel?
   Harte groet, Nina

 2. Dank je wel voor dit prachtige artikel, wat me raakte, wat me blij maakte! Afgelopen dinsdag zag ik tijdens een meditatie ineens een prachtig sneeuwkristal voor mijn geestesoog ontstaan! Zelf heb ik dit als teken gezien dat er weer een stukje ijs gaat smelten inmijn hart??? Nu twijfel ik een beetje, misschien werd me een mooi kristal getoond, omdat het water in me schoon en liefdevol is….??? En misschien is het allebei precies goed.
  Nogmaals dank voor de nieuwe kijk!

  Harte Groet, Anne

  1. Hi Anne, wat een mooi beeld! Een sneeuwkristal ziet er zo mooi uit altijd. Vind ik dan. Een waar mini-kunstwerkje. Ik ben benieuwd of je ook een woord aan dit sneeuwkristal kunt koppelen. Weet je waar het voor jou voor staat?
   Harte groet, Nina

 3. Marie-jose Moens

  Grappig en wat een slimme en wijze dochters, het laat mij glimlachen en tegelijkertijd voelt het ook confronterend.

  Maar daardoor kan ’t niet anders dan dat dit mij bij blijft op die momenten waar ik mij nog teveel mee laat slepen…..mij laat raken door negatieve invloeden van buitenaf. Het hout in mij blaast dan als een tornado en laat mijn hart als een razende kloppen. Terwijl ik goed weet dat de persoon in kwestie mij juist daar wil hebben in dezelfde lage driften.

  Het drijft mij inderdaad steeds weer weg bij mijn “kristalletjes.” Dank voor deze mooie en belangrijke reminder!

  Marie-jose

 4. Miek Peperkamp

  Mijn hartelijke dank, Nina, voor je heldere en verhelderende water(verhaal). Ik geef het door aan mijn waterkind. Veel liefs!

 5. Jeanette Schuijt

  Wat een prachtig verhaal. De kristalleltjes maken me aan het glimlachen.
  Ik heb mijn dochter van tien laatst uitgelegd hoe water wordt beïnvloed. Ze maakte daarop een kaart met mooie woorden voor op de hoofdkraan van ons huis en een voor op de thermoskan waaruit we altijd theewater tappen.
  Ik kan het me inbeelden, maar het water smaakt echt beter.

  1. Ha Jeannette, wat prachtig dat je dochter dit meteen heeft opgepakt en er een praktische toepassing voor heeft gevonden! Ik heb ook papiertjes geschreven met mooie woorden er op en die om de waterleiding geplakt. En ja, misschien beeld je het je in, maar volgens Emoto dus beslist niet! Misschien kun je eens experimenteren met planten waarvan je de een water geeft met de energie van de mooie woorden van je dochter, en de ander niet. Ben benieuwd wat dat voor resultaat oplevert. Laat je het weten?
   Harte groet, Nina

 6. Mooie blog en zo herkenbaar.
  Het element water staat bij mij op de derde positie. En met 8 aarde als voertuig geeft dit nogal eens verwarring.
  Als ik impulsief reageer( mijn 3 hout in het midden) kan de omgeving weleens verbaasd kijken/ontkennend reageren op wat ik zeg. (Alleen komt het in de loop van de tijd wel uit. ) Hierdoor ga ik weer denken heb ik het nou niet goed gevoeld/ bedacht. Dan maar mijn mond houden…. of toch niet?
  Mooie muziek, yoga en meditatie helpt dan weer bij mezelf terecht te komen.

  1. Marie-jose Moens

   Mooi om te lezen Helene, dat je d.m.v muziek, yoga en meditatie bij jezelf kunt blijven. Want door de 1water en 3 hout in jou voel je situaties en mensen waarschijnlijk dus haarscherp aan.
   Wellicht zijn vuuroefeningen ook fijn om het hout aansluiting te laten krijgen met de 8 aarde in de 1ste positie? 😉

   Herkenbaar dus voor mij! Dit is ook mijn manier om geaard en bij mijn gevoel te blijven.

 7. Nou, met water 1 op mijn eerste en laatste positie (5 aarde in het midden) komt mij dit allemaal heeeeeel bekend voor. Zo bewust (moeten) zijn van wat er met mijn kristalletjes gebeurt. Verantwoordelijkheid nemen voor welke informatie er in mijn water stroomt. Yoga en meditatie zijn mijn anker daar in.

  Mooi, dat je er ook bij aangeeft dat er in water de grootste kracht dan van welk element ook schuilt. Dat is eigenlijk mijn hele levenspad. Altijd weer, en steeds dieper en dus ook krachtiger, de balans tussen de zachtheid en meegaandheid en het vertrouwen in de kracht van innerlijke wijsheid en weten. Die er altijd is in die diepte van binnen; de eigen zuiverheid en het eigen potentieel (de ziel, spirit, god, of hoe je het noemen wil). Daar is geen oordeel, vertrouwen in de intelligentie van het leven zelf, liefde.

  Nou, als we nou allemaal steeds meer zuiver(der) water in onszelf en om ons heen laten stromen …… dan slijten we (uiteindelijk) die rots van het oude denken/oude maatschappij/ de “oude mens” er wel uit!

  1. Marie-jose Moens

   Hee Maneesha,

   1-5-1….veel intuitie, gevoel en een diepe belevingswereld!

   Ik ben wel benieuwd met mijn 4-5-4 hoe jij deze 5 aarde in jou ervaart?!

   1. Ha Marie-Jose,
    Wat leuk je reactie. En de 5 in het midden hebben we gemeen.
    Ja, inderdaad veel intuïtie, gevoel en diepe belevingswereld, that’s me ….
    Ik ervaar deze aarde 5 als een soort “anker”.
    Ook aarde, wat de oevers van de rivier kan vormen.
    Mijn nuchtere, praktische, geordende kant, die er ook is.
    En ook de autoriteit in mezelf. Als het moet de spreekwoordelijke rots in de branding.
    Vroeger was dat meer macht en controle over dingen proberen te houden.
    En in de loop van mijn leven is dat steeds meer echt die innerlijke autoriteit geworden.
    Juist door al dat water in mijzelf te erkennen en lief te hebben en ook goed voor mezelf te zorgen daar in.
    Grenzen beter aanvoelen en er naar luisteren, mezelf genoeg tijd op mezelf toestaan om indrukken en energieën te verwerken.

    Hoe ervaar jij in jouw combinatie met 2x hout 4, die aarde 5 in het midden dan?
    Woelt dat hout die aarde erg om dan?

    1. Marie-José Moens

     Hoi Maneesha,

     Dank voor je mooie en heldere antwoord! En ja, dat klopt soms nog wel…mijn hout wat de aarde om kan woelen, mooi gezegd.

     Zeker als ik boos of geïrriteerd word, iets wat ik niet altijd goed ‘in de hand’ heb. Ik leef al jaren in geluidshinder en conflicten tussen mij en mijn medebewoners, gewoonweg omdat ik van mij laat horen en ze confronteer met hun a-sociale gedrag. Dit zal de 5 aarde zijn in mij, die tegelijkertijd ook probeert de harmonie te herstellen. Ook de balans in mijzelf, maar het gaat onder mijn huid zitten na zoveel jaar en doet helaas vaak geen goed aan mijn gemoedsrust. Daarmee komt ook regelmatig nog de negatieve autoritaire kant van mijn 5 aarde naar boven, die controle en macht wilt krijgen over en op de situatie.

     Het is dus vaak spitsroede lopen en een dunne lijn tussen de yin en yang kant van de elementen.
     Dus ik zie het ook maar als een goede oefening en hoop dat ik het binnen niet al te lange tijd achter mij kan laten in ons prachtige nieuwe huis! 😉

     Groetjes Marie-Jose

     1. Hoi Marie-José, het getuigt van een prachtig inzicht zoals je beschrijft hoe je elementen op een niet zo fijne manier kunnen uitwerken. Is dat niet het belangrijkste dat er bestaat? Dat je jezelf leert kennen zowel aan de voorkant als de achterkant van het leven? Is het leven niet een grote oefening om je daartussen te bewegen en overeind te houden?
      Harte groet, Nina

    2. Marie-José Moens

     Hoi Maneesha,

     Dank voor je mooie en heldere antwoord! En ja, dat klopt soms nog wel…mijn hout wat de aarde om kan woelen, mooi gezegd.

     Zeker als ik boos of geïrriteerd word, iets wat ik niet altijd goed ‘in de hand’ heb. Ik leef al jaren in geluidshinder en conflicten tussen mij en mijn medebewoners, gewoonweg omdat ik van mij laat horen en ze confronteer met hun a-sociale gedrag. Dit zal de 5 aarde zijn in mij, die tegelijkertijd ook probeert de harmonie te herstellen. Ook de balans in mijzelf, maar het gaat onder mijn huid zitten na zoveel jaar en doet helaas vaak geen goed aan mijn gemoedsrust. Daarmee komt ook regelmatig nog de negatieve autoritaire kant van mijn 5 aarde naar boven, die controle en macht wilt krijgen over en op de situatie.

     Het is dus vaak spitsroede lopen en een dunne lijn tussen de yin en yang kant van de elementen.
     Dus ik zie het ook maar als een goede oefening en hoop dat ik het binnen niet al te lange tijd achter mij kan laten in ons prachtige nieuwe huis! 😉

     Groetjes MJ

  2. Hi Maneesha, ja een 1-5-1 heeft het niet altijd makkelijk, maar yoga en meditatie horen bij het element metaal en vormen het filter dat ervoor zorgt dat de 5-aarde het water niet voortdurend kan vertroebelen.
   En ja, het is echt belangrijk dat we ons realiseren dat het onze (emotionele) zuiverheid is die kan bijdragen aan noodzakelijke verandering. Sterker nog, die deze in beweging kan brengen!
   Harte groet, Nina

 8. Wauw wat een prachtige en duidelijke uitleg over dit mooie element. Er wordt me steeds ‘helderder’ hoe het in elkaar zit en ‘werkt’.

  Dankjewel!

 9. willem van de Kamp

  Hai Nina,

  Leuk bericht over water. Klopt, het water is flexibel en gaat met de stroming mee, kan zich versplinteren en weer samenvoegen. In principe heeft de gehele aarde water nodig anders is er droogte, kunnen mens en dier en plant niet leven.
  Dus blijft de vraag is water nu positief of negatief? Het is vloeiend doordringend , eisend en soepel.
  Op de verkeerde plaats kan het vernietigend zijn, zoals een zwembad op de bovenverdieping, of onder de toilet slapen; Op de juiste plaats maakt het groei. Schoon water geeft groei, vervuild water kan vernietigend zijn.Een keiharde gerichte waterstraal kan door harde element heensnijden.
  Over het kristal ben ik er nog steeds niet uit. Het wordt geassocieerd met water maar in principe is het aarde. Geslepen is de brekingsindex altijd leuk, precies de kleuren volgorde van de chakras.
  Hoi,hoi,Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *