De Vuurinwijding van de Winnaar

Terwijl het woord stilte, waar ik het eigenlijk over wilde hebben, op mijn scherm verschijnt, schalt ineens keihard het Zweedse volkslied door de luidsprekers van de trein. Wat een hilarische synchroniciteit. Ik blijk naast de winnares te zitten van het zilver in het roeien op de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires die nog tot 18 oktober plaatsvinden. Ze straalt. Nog harder dan de glimmende medaille die de hele coupe doorgaat.

De Zweden zijn hartelijke mensen; iedereen staat op en applaudisseert, sommigen komen even langs om het talent te feliciteren en het wonder van de medaille in ogenschouw te nemen en het gewicht in de hand te wegen, en de conducteur komt koffie met gebak brengen. Wat een eerlijke en warme manier om een winnaar te eren!

Gloreren

Wij Nederlanders vinden dat een stuk lastiger komt mij zo voor. Iemand die iets gepresteerd heeft, die een podium positie verworven heeft en in de spotlight komt te staan, krijgt bijna altijd wel een vorm van kritiek over zich heen. Vooral vrouwen zijn vaak meedogenloos over hoe een winnares er uit ziet. Kinnesinne? Of gewoon platvloerse jaloezie?

Gloreren is moeilijk; we leren niet om te presenteren, een podium te beklimmen en in de spotlight te staan, laat staan om jezelf een houding te geven als je écht een ware prestatie hebt geleverd. Kortom, je leert niet hoe je het element vuur moet handelen als het zich aandient in je leven. Dus leer je ook niet om een ander te respecteren die het wel tot het podium geschopt heeft.

Vuur element

Aan het element vuur wil niemand zich de vingers branden; liever wordt iemand naar voren geschoven als de kop van Jut die de kans heeft alle publieke hoon over zich heen te krijgen. Of alle lof te ontvangen die eigenlijk de collega’s toekomt. Tegelijkertijd is er sprake van een hysterische hausse aan tv programma’s waarin iedereen zijn eigen five minutes of fame kan behalen. Waarover dan de rest van Nederland zich weer dubbel op de knieën slaat.

Ondertussen leven we in een 9-vuur jaar binnen een 81-jarige cyclus die ook gedomineerd wordt door het element vuur. Veel vuur kracht dus om ons heen dit jaar. Veel kansen om je vingers te branden of juist je stralende zelf eindelijk aan de wereld te tonen.

Overwinnen en transformeren

Mensen die er aan gewerkt hebben om zichzelf te overwinnen en te transformeren, mensen die gelukkig zijn met zichzelf, vinden het over het algemeen een stuk eenvoudiger om een ander te feliciteren en te eren met diens overwinning. Waarom? Omdat het werken, het leren omgaan met het element vuur zoals het zich in vele facetten in het leven kan aandienen, loutert. Vuur transformeert niet alleen, het loutert door die transformatie ook; het reinigt je van de gebreken die je hart in een kluister van kleinzieligheid, jaloezie, verlegenheid en als muurbloempje gevangen houden. De mens die dat werk verricht heeft, herkend die noeste arbeid in de winnaar. Hij herkent de moed die er nodig is om door te gaan waar anderen het opgeven. Om te weigeren toe te geven aan de eigen kleingeestigheid en om telkens weer niet de weg van haat en wraak, maar die van vergeving en liefde te gaan.

Vuurinwijding

Dat alles representeert het element vuur in optima forma. Je kunt je voorstellen dat de vuur-inwijding, zoals die vroeger in bijvoorbeeld het oude Egypte gebruikelijk was, de zwaarste was van alle inwijdingen. Natuurlijk vormen alle inwijdingen een soort van uitdaging, anders was het geen inwijding. Maar de aarde-, water- en luchtinwijdingen waren beslist van andere orde dan die ultieme vuurinwijding, waarin de wijdeling niet alleen werd blootgesteld aan een enorme hoeveelheid chaos (welke vorm dan ook), maar vooral beproefd werd op de moed het hart te volgen.

We gaan, denk ik, collectief door een vuurinwijding die zijn weerga niet kent. De alom aanwezige vuur energie zorgt er zelfs voor dat biologische en natuurlijke patronen van de leg raken. Het vuur, en de warme zonnige herfstdagen, lokt ons naar buiten de terrassen op terwijl je eigenlijk in deze tijd van het jaar naar binnen dient te keren om de rust en contemplatie op te zoeken om het jaar en wat je geleerd hebt, te overdenken. Om de vruchten van je harde werken te oogsten en die oogst binnen te halen en goed te gebruiken. Om te herkennen en erkennen waar je getransformeerd en geleerd hebt.

Het vraagt daarom meer bewustzijn, meer discipline en nog meer moed om niet naar nog weer een feestje te gaan of een plezierreisje naar de zon te ondernemen. Om daarmee weg te vluchten van het werk dat eigenlijk ligt te wachten. Op jou. Op ons allemaal. Want laten we wel wezen, zoals het er nu voorstaat met de wereld, kunnen we echt niet doorgaan!

Je hart tot de grote winnaar

Terug naar het vuur en de vuurinwijding. De echte, eigenlijke vuurinwijding betreft die waarin je besluit om alleen nog maar je hart te laten spreken en dat te volgen. Waarin je de moed vindt om je angst om je vastigheden te verliezen, overwint. Waarin je ziet en erkent dat je met alles wat je doet, de keuze hebt om je te verbinden met je medemens en de wereld, of om je er verder van te distantiëren.

Het element vuur is een lastige. Maar het biedt je ook het weidse perspectief van een warm en geopend hart dat groot genoeg is om alle leed van de wereld een plekje te geven. Het maakt je hart tot de grote winnaar van de vuurinwijding. Hoe je dat doet?

Zeg zo vaak als je kunt:
• I love you
• Thank you
• I am sorry
• Please forgive me

 

We zijn benieuwd welk inzicht of vurig verlangen dit blog je geeft. Pak het podium en deel je reactie hieronder!

 

 

 

 

 

Mis nooit meer iets! Schrijf je in voor onze mails en ontvang wekelijks praktische Feng Shui tips en Nine Star Ki inspiratie direct in je mailbox.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *