De uitdagingen van 9-Vuur

Een energetische Nine Star Ki terugblik op twee jaren vol uitdagingen

Jullie zijn van mij gewend dat ik jaarlijks, aan het eind van het jaar een korte impressie geef van wat zich in het jaar dat ten einde loopt heeft afgespeeld. Omdat 2020 en 2021 zulke impactvolle jaren zijn geweest (en nog zijn), lijkt het me verstandig om de terugblik wat serieuzer vorm en inhoud te geven.

In de komende terugblikken kijk ik wat die invloed van een bezoekend element op de energie van de positie zelf heeft gehad. Hiermee wordt een fundament gelegd voor de energetische tendensen van 2022.

Het helpt tevens om nu vanuit een andere invalshoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaren te kijken. Hopelijk helpt je dat om meer duidelijkheid te krijgen wat er energetische precies gebeurd is en geeft je dat inzichten in wat het voor jou persoonlijk betekend heeft.

In deze serie:


De uitdagingen van 9-vuur

In de Nine Star Ki tendensen van 2021 schreef ik:

‘1-Water in de positie van 9-vuur gaat over de ontmoeting van twee elementen die elkaars grootste tegenstelling zijn en voor elkaar de grootste uitdaging vormen.’

Het is de botsing tussen donker en licht, tussen koud en warm, tussen wat onder de oppervlakte verborgen ligt en dat wat in het licht wil staan.

9-Vuur, die graag in het licht wil staan, heeft het dit jaar zwaar gehad onder de invloed van het bezoekende 1-water element in de vuur positie. 9-Vuur is het element van de zomer en de feestjes; van humor, plezier en uitbundigheid. Het zijn levensaspecten waar dit jaar, door het blussende effect van 1-water, weinig ruimte voor was.

Het effect dat dat heeft op het element 9-vuur is te vergelijken met het hebben van een jaar waarin het zomerseizoen geschrapt is.

Dan blijven enkel nog de veel minder uitbundige seizoenen herfst, winter en lente over. Juist de energie van het even uit je dak kunnen gaan, dat bij 9-vuur en bij het bijbehorende seizoen de zomer hoort, is ernstig ingeperkt.

Deze tendens kwam zelfs tot uitdrukking in het weer.

De zomer van dit jaar was qua temperatuur gemiddeld te koel en ze was ook nat en somber: teveel regen en teveel bewolkte dagen. Niet alleen in overdrachtelijke zin is het 9-vuur dit jaar geblust, maar ook hebben we dat concreet kunnen ervaren in het gemis aan zonuren die dit jaar beduidend minder waren.

Wat doet dat nu, zo’n tendens?

Wat doet dat met een mens als dat onontbeerlijke 9-vuur op zoveel fronten en manieren getemperd wordt? Deze invloed heeft dit jaar het enthousiasme van 9-vuur gedoofd, dat plaats heeft moeten maken voor een andere emotie: angst.

Ik schreef:

‘De belangrijkste emotie van water is angst. Letterlijk vertelt het element water wat er gebeurt als je de vaste grond onder je voeten verliest en je een onpeilbare diepte onder je voelt ontstaan. […] Angst en veiligheid zijn gevoelens die hand in hand gaan. Zonder veiligheid voel je angst en wantrouwen. Zonder angst voel je je veilig en heb je vertrouwen. Nu staat dit element water met heel zijn hebben en houden, met al zijn kwaliteiten, dit jaar in de positie van 9-vuur. Het element dat erom bekend staat dat het graag gezien wil worden en dingen zichtbaar wil maken. Het zoekt graag een podium maar plaatst dit jaar 1-water op het podium.’

Letterlijk heeft dat erin geresulteerd dat angst de hoofdrol heeft gekregen in een show die is opgevoerd. Want vergis je niet, 9-vuur kan de olijke, vrolijke feestganger zijn, maar toont zich ook in de wereld van film, theater en illusie. Een schijnwerkelijkheid creëren is voor 9-vuur een fluitje van een cent.

Ik schreef:

‘Water is een element dat grenzeloos is. Vuur is een element dat zich niet aan grenzen houdt. Het samengaan van die twee, in combinatie met het explosieve karakter dat dan ontstaat, kan de vlucht uit de werkelijkheid versterken […].In ieder geval is de verleiding dit jaar erg groot om te ontsnappen aan de werkelijkheid en te vluchten in illusies, bijvoorbeeld die welke door de digitale wereld aangeboden worden. Het gevaar daarvan is dat je niet meer kunt onderscheiden wat echt en wat nep is; iets dat koren op de molen vormt voor conspiracy denkers. Tegelijkertijd zal er op onafzienbare schaal misbruik gemaakt worden van deze tendens, door ons wat op de mouw te spelden. Juist omdat er dit jaar zo makkelijk een illusie gecreëerd kan worden. De kans is groot dat je verdwaald raakt in de digitale wereld en daardoor als het ware verdwijnt.’

Wie in alle verhalen die op dit moment de ronde doen, nog de werkelijke waarheid kan herkennen beschikt, in mijn ogen, over bijzondere talenten.

Er worden inmiddels zoveel verschillende versies van de werkelijkheid aangeboden, dat je werkelijk geen drugs meer nodig hebt om je in een illusie te wanen. De invloed van de water-emotie angst op 9-vuur, heeft dit jaar ertoe bijgedragen dat we overal monsters zien. En daar is handig gebruik van gemaakt.

Ik schreef:

‘Dat betekent dat dit jaar de angst verder zal toenemen en ook vaker nog gebruikt zal worden als drukmiddel om dingen voor elkaar te krijgen en maatregelen erdoor te drukken. Angst zoekt namelijk naar veiligheid en als er een oplossing geboden wordt die veiligheid lijkt te kunnen bieden, zal angst die met twee handen aangrijpen.’

Ook al is de geboden oplossing een illusie en het argument dat die oplossing onderbouwd, een drogreden.

 

Illustratie Ba Gua. In vet de positie. In dun het bezoekend element.

9-Vuur brengt graag, zoals ik hier boven al beschreef, dingen aan het licht.

In dit geval betreft dat zaken waar de wereld van 1-water mee verbonden is: de onderwereld, transport, sexualiteit, emoties en de flow van het leven.

Ik schreef:

Een ander negatief aspect van 1-water is dat de onderwereld van water niet alleen het onbewuste is, maar ook letterlijk de onderwereld vertegenwoordigt. De wereld waarin dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.’

Zeer recentelijk verscheen het boek ‘Gemmetje’ van Yvonne Keuls.

Ze beschrijft daarin het verhaal van een meisje dat aan de zorg van het opvanghuis werd toevertrouwd, waar Keuls werkte. Het is een verhaal van misstanden in de jeugdzorg waarin seksueel misbruik als een rode draad doorheen geweven is. In een interview met de Volkskrant van 18 november j.l., licht ze dit verder toe. Seksueel misbruik staat (gelukkig) al langer in de schijnwerpers, maar nu komt het toch dichterbij. Alsof er een nieuwe laag die verborgen was, is aangeboord.

Dat de onderwereld van zich laat horen hebben we eveneens gezien in het slepende Marengo proces, met als hoogtepunt, of beter gezegd dieptepunt, de moord op Peter R. de Vries deze zomer.

Recent wordt ook bekend dat een agent 300 keer geheime informatie gelekt heeft naar de Twentse onderwereld, wordt een Delftenaar opgepakt die als bankier voor de onderwereld werkte en wordt Loekasjenko beschuldigd van mensensmokkel. Drie verhalen waarin de onderwereld een rol speelt en waarop je donder kunt zeggen dat we er niet de waarheid over te horen krijgen; die wordt verborgen gehouden. Ze vormen een afleiding van waar het ondertussen echt over gaat.

Want als er rechts iets gebeurt, moet je juist links kijken.

Wat er aan de Poolse grens gebeurt is afschuwelijk. Ondertussen is er echter in Glasgow een ander verontrustend proces in gang gezet: die van het verkopen van de natuur. Yep, je leest het goed, op dat wat eigenlijk niet verkoopbaar zou moeten zijn maar ons allen toebehoort, is een verdienmodel losgelaten. Whitney Webb, buitengewoon begaafd onderzoeksjournalist, heeft dit gekonkel aan het daglicht gebracht en er een goed artikel over geschreven.

Wat er hier gebeurt is dat dat wat absoluut vrij zou moeten zijn, tot bezit verklaard wordt.

Hiermee komt aan het licht wat de achterliggende motieven zijn van het proces (een 1-water woord) waar we ons nu in bevinden: de ultieme dominantie (een 9-vuur woord) over het archetypische vrouwelijke, het yin, de wereld van 1-water. De ultieme verkrachting van datgeen wat leven schenkt.

Ik schreef:

‘Met andere woorden, veel van die verborgen zaken worden aan het licht gebracht. De duistere onderstroom van de financiële wereld wordt eveneens blootgelegd.’

Het is kortom, een echt uitdagend jaar geweest voor 9-vuur, en is dat nog!

De emoties lopen overal hoog op en vinden hun uitweg op explosieve wijze. Oproer en rellen in diverse steden getuigen hier van. En het jaar is nog niet ten einde! Het resultaat is voelbaar.

Ik schreef:

‘Dat neemt niet weg dat er grote kans bestaat dat er hierdoor dit jaar een crisis in bewustzijn ontstaat, die diepgaand is en derhalve ook als behoorlijk ontwrichtend gevoeld kan worden. De grote vraag hierbij is of je vertrouwen kunt hebben dat er in het leven sprake is van een onderstroom, een flow van levensenergie die je precies datgeen op je pad brengt wat nodig is om vooruit te komen in je ontwikkeling. Of dat je geen vertrouwen kunt voelen en in de angst schiet. […] Het 9-vuur vertegenwoordigt de energie van je ziel die ooit dit levenspad voor je ontworpen heeft en voor zich ziet waar het je kan brengen. Het is de intentie achter de flow van levensenergie (1-water) en maakt als het ware de sublieme samenwerking zichtbaar tussen water en vuur, die samen stoom creëren: een (aan)drijvende kracht.’

Het is met deze aandrijvende kracht dat ik graag wil besluiten.

Er kan goed ontstaan uit dat wat niet goed is. Als we maar blijven beseffen hoe die krachten werken, hoe emoties de boel kunnen opblazen (negatieve samenwerking van 1-water en 9-vuur), en dat het vuur van de energie van je ziel en je hart, de weg kan wijzen uit de illusies die ons gepresenteerd worden.

 

Ook als je het 9-vuur element niet in je profiel hebt, kun je de uitdagingen ervan wel degelijk ervaren hebben. Wat roept deze terugblik bij je op? Doe mee aan het gesprek en deel het in de reacties hieronder!

Harte groet,

Nina

8 gedachten over “De uitdagingen van 9-Vuur”

 1. Ester Maria Dionisio dos Santos

  Prachtig geschreven, duidelijk en helder maar nog niet om feest te vieren. Het 8s een proces buiten en binnen en dingen zijn niet wat het lijkt: mijn voorbeeld gaat over dat ik op 19 november na 22u hier in Rotterdam tussen Coolsingel en Schouwburgplein getuig ben geweest van beelden wat politie ME slaat heel hard op mensen hier onder en voor mijn balkon … Er was donker politie stap uit auto’s en ren naar mensen, 1 persoon zit alleen op bankje, ander persoon fiets alleen even langs en 3 mensen kwamen even rustig lopende op straat voor mijn balkon… Ik kon niet geloven wat ik zag, ik trill, ik schewude – Politie stop, stop sla niet op mensen… Ik blijf filmen met mijn telefoon… Dit duurde steeds weer opnieuw, het leek op een film scene die opnieuw gespeld moet worden.
  Na een nachtje slapen (ik heb niet kunnen slapen) besefte ik dat wat hier plaats vond was niet onschuldige mensen in het zwart gekleed maar mensen die kwamen om het in scène te zetten, dus vrees betaald om burgers angst te zaaien en burgers manipuleren… Vreselijk.
  Ik ben nog in shock voor wat mensen met macht in staat zijn. Ik kom uit een dictatuur, communistiche regime en daarna democratie in de jaren 60 en 70 masr nu in bijna 2022.

  Ik ben onverklaar al 5 dagen ziek… In mijn lijf een zee van vuur, zo voel het… En ik verlang naar water, ben regelmatig onder de douche, zee en ga zaterdag naar de Spa.

  Met weinig energie heb ik je stuk gelezen, nu voel ik me minder onrustig.

  Dankjewel voor inzicht
  ✨❤️

  1. Dag Ester, Wat fijn om je reactie te lezen! En tegelijk ook niet fijn om te lezen wat je ervaren hebt! Mijn hemel, ik kan me voorstellen dat zoiets er in hakt! Dan ben ik blij dat deze blog een beetje verlicht brengt. Niettemin is het goed je er bewust van te zijn dat energetische reiniging noodzakelijk is. Vooral vanwege je ervaringen met een dictatuur en een communistisch regime! Als je wilt kan ik je de naam van een zeer goede sjamaan geven, hier in Zutphen, die kan helpen met het bevrijden van energetische zooi. Stuur dan even een mailtje.
   Harte groet, Nina

 2. Mooi en helder beschreven al vind ik het lastig te begrijpen hoe het precies werkt .Water en Vuur is duidelijk maar waar decijferd voor staan Maar ik volg je en kan alles wel volgen .Al van jongs af aan zie en weet ik dat de wereld niet is zo zoals ze ons doen geloven .2012 heb ik de” kanteling “ gevoeld naar de Nieuwe Aarde en vanaf dat moment werd ik gelukkig en blij.Het is heftig wat er zich onder ,boven en ondergrond maar ook in de mens oude. Onverwerkte emoties zich een weg banen naar buiten samen met al het duister.Ik ervaar geen angst onzekerheid,Weet dat er voor mij ( en voor ieder die vertrouwd op de GoddeluckeVonk in ons Na veel innerlijk werk is het stil en vredig binnen in mij en Weet ik dat het goed komt .Mediteer veel om het licht te helpen verankeren .Dank Nina ,Namaste

  1. Hi Rina, dank je wel voor je reactie. Ja, ik begrijp dat het wat lastig te begrijpen is misschien. Ik moet zeggen dat ik het soms ook lastig vind om alles zo uit te leggen dat ook de mensen die geen kennis van Nine Star Ki hebben het nog kunnen volgen. Dat lukt me niet altijd. 😀
   Dan is het fijn om te lezen dat je de cijfers weliswaar niet begrijpt maar wel kunt volgen waar ik het over heb. Missie geslaagd! Ja, de hele verandering die er gaande is, brengt met zich mee dat dat wat lang verborgen was, nu zichtbaar wordt. Alles wat niet fraai is. Maar ook alles wat buitengewoon goed is. Wat er ook gebeurt, het is ongelooflijk belangrijk om geen angst te ervaren inderdaad! Dat doe je goed!
   Harte groet, Nina

 3. Ja het was dit jaar ontwrichtend, maar daarna vol vertrouwen in de flow.
  Doordat ik ,met vallen en opstaan, ben blijven vertrouwen op mijn eigen keuzes en principes en mijn eigen grenzen heb getrokken is er een soort flow ontstaan. En op de een of andere manier komen er telkens weer de juiste mensen en situaties op mijn pad. Hierdoor kom ik voorbij de angst wat er zou kunnen gebeuren en ga uitdagingen aan waar ik normaal gesproken lang over denk. (9- vuur)
  De eigen keuzes, en daardoor een soort chaos/ ontwrichting, kwamen daarbij wel voort uit lang denken ( 8-aarde) en voelen(1-water) klopt dit allemaal wel? Er ontstond een mooie, nieuwe weg die ik, nu wat ongeduldig (3-hout), bewandel. Met leuke onverwachte wendingen en uitdagingen en met veel hulp van de positieve 6 – metaal kant.
  Groeten Helene.

  1. Hi Helene, wat mooi om te lezen hoe je de elementen herkent in de processen die gaande zijn en ze ook toepast in je leven. Het gekke is, dat als je echt in deze uitdagende tijd de handschoen oppakt en het proces aan gaat, dat hele mooie ontwikkelingen oplevert. Fijn dat je dat gelukt is! Dat heeft het collectief nodig!
   Harte groet, Nina

 4. Dank voor dit verhelderende blog.
  Wat fijn dat er ook een filmpje bij is!
  Toen ons gevraagd werd om onze behoeften uit te spreken over de opzet van de community voelde ik voor mijzelf een sterke behoefte aan overzicht…
  Voor mij is het lezen altijd wat lastiger dan een filmpje of podcast….de teksten geven uitvoerig beschreven uitleg maar ik merk dat ik snel geneigd ben om steeds vlotter te lezen.
  Ik durfde echter niet te vragen of het ook als geluidsfragment of podcast gedeeld kon worden in de community, het is al zoveel werk om alles te delen zoals jij het doet.
  Heel fijn dus dit filmpje, nogmaals dank je, hierdoor landt het toch veel beter bij mij.
  Warme Qi groet,
  Marissa

  1. Hi Marissa, dank voor je reactie! Ja, ik leer ook bij. Het schrijven gaat me makkelijk af, het maken van een filmpje vormt voor mij een uitdaging omdat ik eigenlijk niet wil dat het om mij gaat. Tegelijkertijd is er het besef ontstaan dat niet iedereen het fijn vindt om te lezen en een video kijken soms makkelijker is. Vandaar dat ik voor de mensen die lid zijn van de Nine Star Ki community die filmpjes ben gaan maken. Fijn dat ze in een behoefte voorzien! En die optie van een podcast is de volgende stap die we gaan onderzoeken! Dank je wel voor je fijne feedback.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: