De uitdagingen van 8-Aarde

Een energetische Nine Star Ki terugblik op twee jaren vol uitdagingen

Jullie zijn van mij gewend dat ik jaarlijks, aan het eind van het jaar een korte impressie geef van wat zich in het jaar dat ten einde loopt heeft afgespeeld. Omdat 2020 en 2021 zulke impactvolle jaren zijn geweest (en nog zijn), lijkt het me verstandig om de terugblik wat serieuzer vorm en inhoud te geven.

In de komende terugblikken kijk ik wat die invloed van een bezoekend element op de energie van de positie zelf heeft gehad. Hiermee wordt een fundament gelegd voor de energetische tendensen van 2022.

Het helpt tevens om nu vanuit een andere invalshoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaren te kijken. Hopelijk helpt je dat om meer duidelijkheid te krijgen wat er energetische precies gebeurd is en geeft je dat inzichten in wat het voor jou persoonlijk betekend heeft.

In deze serie:


De uitdagingen van 8-aarde

 

Ook als je geen kennis hebt van Nine Star Ki of de individuele elementen, kun je de kwaliteiten en eigenschappen wel herkennen in jezelf, in anderen en situaties in je leven.

Het element 8-aarde is bijvoorbeeld de filosofisch ingestelde schatgraver die in alles het goud probeert op te delven dat in de smurrie verborgen ligt.

Dat was dit jaar best een opgave en zeker niet alleen voor mensen met dit element in hun Nine Star Ki profiel! Er is veel over ons uitgestort waarvan niet meteen op voorhand zo duidelijk te herkennen was wat de waarde ervan was. Het was vooral veel en vooral onduidelijk. 8-Aarde is een element dat graag eerst alles in zich opneemt om vervolgens die informatie te verwerken, te verteren waarna er integratie plaats kan vinden.

Maar hoe doe je dat als er voortdurend misinformatie gedeeld wordt? Als er voortdurend meer onduidelijkheid gecreëerd wordt. Niet alleen in de maatregelen waar we mee te maken hebben, maar ook in de cijfers die gepresenteerd worden en de meningen die je te pas en te onpas om de oren vliegen? Hoe kun je daar chocola van maken? Met andere woorden, hoe kun je, in de veelheid van verwarring, het goud delven dat er ook tussen verborgen ligt? Dat was met name de uitdaging van 8-aarde dit jaar.

In de Nine Star Ki tendensen van 2021 schreef ik:

“‘Het element 9-vuur in 8-aarde moedigt het individuele proces van verwerking aan en ondersteunt het diep willen graven van 8-aarde door dit element bij te lichten en moed in te spreken.’

En dat was wel nodig want het verwerken is uiteindelijke een eenzame gebeurtenis.

Het gesprek dit jaar ging nergens anders over dan over al die verwarrende informatie, waardoor de verwarring alleen maar groter werd. De uitdaging van 8-aarde lag er dan ook in om het proces van verwerken, verteren en integreren, alleen onder ogen te zien en er mee aan de slag te gaan.

Maar dat heeft meteen datgeen in jezelf aangeraakt dat je sowieso nog niet verwerkt had. Dat heeft vervolgens weer voor menigeen geleid tot een grote, gecompliceerde brei van onduidelijkheden waarin je, als in een moeras, vastgezogen wordt en waaraan je je niet zomaar ontworsteld.

Ik schreef:

8-Aarde is een aarde element pur sang. Dat betekent dat je niets zomaar gedaan krijgt en het nodig is om dit jaar flink de handen uit de mouwen te steken door juist ook je eigen processen en structuren te transformeren. 9-Vuur vraagt je je ged-acht-egoed eens tegen het licht te houden en om dat te doen wat je moet doen om te verwerken wat jij moet verwerken zodat je de goede kant op kunt transformeren. Als je nu de handen uit de mouwen steekt kun je de basis leggen voor structuren die de rest van je leven overeind blijven.’

Het jaar was dan ook één grote zoektocht naar wat nu eigenlijk je eigen waardes zijn. Wat je eigenwaarde is.

Juist als er veel sociale turbulentie is, wordt het des te belangrijker om te weten waar jij voor staat. Welke waardes voor jou oncorrumpeerbaar zijn. Onder invloed van de vlijmscherpe tendens van 6-metaal in 5-aarde zijn er ten aanzien van dit thema veel zaken op scherp gezet. Ook is gebleken dat voor sommigen mensen, bepaalde waardes behoorlijk inhoudsloos zijn gebleken; die zijn lekker gaan dansen met Jansen. Het heeft niet bijgedragen aan meer helderheid en aan de vorming van een eigen, steviger fundament.

Illustratie Ba Gua. In vet de positie. In dun het bezoekend element

8-Aarde is een element dat de kwaliteit in zich draagt om de oude koeien uit de sloot te halen, die je nog zwaar op de maag liggen.

Herkauwen is een manier om het onverteerbare alsnog verwerkt te krijgen. Juist ook in de sociale interactie loop je tegen de dingen aan die je eigenlijk wilde omzeilen. Doordat 9-vuur dit jaar in de positie van 8-aarde stond, heeft dit vurige element extra licht geschenen op wat er nog in de blubber van een onverwerkt verleden lag.

Ik schreef:

‘Ben je bereid om onder ogen te zien wat je in het verleden gedaan hebt? Ben je er klaar voor om daarmee aan het werk te gaan om dat aan het licht te brengen? Ben je er klaar voor om je innerlijke vonk (terug) te vinden? Over welke kennis beschik jij die er op wacht om getoond te worden aan de wereld?’

Wat dit jaar echter ook vooral duidelijk is geworden, is de mate waarin we waardevolle kennis waar we over beschikken, niet (of nog niet) gebruiken om de situatie van nu op te lossen.

Ieder van ons is hier met een reden. Niemand heeft er niet voor gekozen om juist nu hier te zijn en deel te nemen aan dit proces. Grote vraag is alleen: wat kom je nu hier doen? Waarom ben je uitgerekend nu hier? Wat heb je bij te dragen dat van waarde is voor het proces, voor anderen en bovenal voor jezelf?

8-Aarde is het element van de kennis en de geïntegreerde wijsheid. Wijsheid die over het algemeen vele eeuwen en vele levens heeft gekost om te rijpen. Telkens maar weer herhalen en herkauwen totdat de gouden kennis ook echt uit de vele lagen van sediment gedolven kan worden.

 Ik schreef:

‘Het grote proces is dat van de mensheid die het punt van een belangrijke, evolutionaire stap heeft bereikt. Het kleine proces is de belangrijke evolutionaire stap waar we als individu voor staan.’

De grootste uitdaging van 8-aarde dit jaar was dan ook die gouden kennis niet alleen op te delven maar ook te gebruiken en in te zetten.

Wat een worsteling is dat voor menigeen geweest! Waar je je tot nu toe nog hebt kunnen verschuilen achter algemeniteiten, is het dit jaar ineens zaak geworden je oer-oude weten niet langer voor jezelf te houden maar ook beschikbaar te stellen aan het proces en daarmee aan hen voor wie die kennis broodnodig is! In de rol van je wijsheid stappen, letterlijk de positie van de wijze innemen (ongeacht je leeftijd) is wat er nu van 8-aarde gevraagd wordt. Dit is dan ook een uitdaging geweest die iedereen aanspreekt die een 8-aarde in haar of zijn Nine Star Ki profiel heeft staan. Nu het jaar op zijn einde loopt moet je jezelf afvragen of dat ook gelukt is. Of dat daar nog wat stappen te zetten zijn.

Een andere uitdaging voor 8-aarde was dit jaar de turbulentie die 9-vuur teweeg heeft gebracht.

Deze tendens heeft letterlijk gezorgd voor het verhitten van de aarde en het creëren van chaos op aards niveau. In mensen is dat terug te zien doordat ze, vanwege gebrek aan een stevig persoonlijk fundament, zich hebben mee laten slepen in chaotische en exploderende taferelen.

Letterlijk is dit een tendens die dit jaar gezorgd heeft voor een verhoogde vulkanische activiteit op verschillende plekken op de wereld, met als, voor ons duidelijk, hoogtepunt de al tien weken durende uitbarsting van de Cumbre Vieja vulkaan op La Palma, een van de Canarische eilanden.

Ik schreef:

Het element 9-vuur kan een heetgebakerd baasje zijn dat zich op laag niveau als een groteske narcist kan laten zien. Deze tendens kan dus om je heen bij mensen, of soms ook in jezelf, zichtbaar worden doordat zich ongeduld en geïrriteerdheid toont. 9-Vuur in combinatie met 8-aarde kan tot een uitbarsting leiden van alles wat ondergronds en verborgen gehouden is; ineens vliegt de deksel van de put, waarbij die deksel ineens tot een verwoestend projectiel wordt. Deze combinatie kan zich daarom ook laten zien als de vulkaan die plotseling en allesverwoestend tot een eruptie komt. Hete, vloeibaar geworden aarde zorgt voor verstoring van de dagelijkse gang van zaken. Zo’n stroom kokend hete lava kan de onbewuste mens (slapend bijvoorbeeld) overvallen en verrassen.’

Maar ook de emotionele uitbarstingen die we onlangs in de grote steden hebben gezien, worden gevoed door deze tendens, waar de putdeksels letterlijk in het rond vlogen.

Hoe nu verder?

In de laatste weken van dit energetische turbulente jaar, is het goed om gebruik te maken van deze, in de basis, gunstige tendens. Neem de rust en de tijd om als een mijnwerker met je lampje (9-vuur) af te dalen in de spelonken van je persoonlijke opslagruimte. Pak de dozen uit die daar wachten op je aandacht. Loop de archieven door van alles wat je aan kennis in de loop van levens verzameld hebt. En ga diep voelen en ervaren in je lichaam, wat je daar het beste mee kunt doen. Het lichaam is wijs, die weet raad, beter dan je hoofd.

Laat je me hieronder in een reactie weten hoe je dit ervaart?

Ik wens je veel wijsheid!

Nina

6 gedachten over “De uitdagingen van 8-Aarde”

 1. Wow Nina, wat mooi! Herkenbaar. Ik heb profiel 528. Ik heb dit jaar meer weerstand ervaren dan begrip. Moeilijk te omschrijven, maar ben me ook minder ‘thuis’ gaan voelen op deze planeet. Soort vervreemding, pas niet tussen de menigte (vroeger al niet zo en nu zeker niet bij de club van dansen bij Jansen). Ik ervaar bepaalde geluiden (bijv een helikopter/vliegtuig die zo elke twee dagen boven mijn woning vliegt) als ‘hard’ en onprettig, voorheen nooit last van gehad. Zelfde met de overload aan informatie. Vreselijk!

  1. Hi Ana, dank voor je reactie. Enerzijds is het fijn dat de situatie die ik schets herkenbaar voor je is. Anderzijds had je het vast en zeker liever anders gezien. Het is waar we momenteel mee te dealen hebben: een oude wereld, en een nieuwe die zich aandient maar nog niet op alle lagen geïmplementeerd is. Alsof je met twee benen in die verschillende werelden staat. Hier zijn, maar je hier niet meer thuisvoelen. Wat betreft die overload aan informatie: daar heb ik vanochtend mijn Nina Live aan besteed. Je kunt hem hier bekijken. Misschien helpt dat.
   Harte groet, Nina

 2. Hoi Nina,
  Wat bizar bijzonder, 822
  Heel mijn leven staat vanaf sept 2020 op z,n kop
  Zowel in werk onderuit gegaan en mijn relatie compleet op zijn kop, veel onduidelijke verhalen die verteld werden, me steeds anders willen laten denken en kijken, gedoe waarmee oude shit opnieuw boven komt . Veel jonge kind stukken en onverwerkte emoties komen boven.
  Gelukkig wel de ruimte en tijd om er diep in af te zakken gecreëerd, t zal nog niet direct helemaal uitgezuiverd zijn dit jaar, maar ergens gaat de zon mei/ juni volgend jaar weer schijnen.

  Dankjewel heel waardevol voor me om het op deze manier uit gelegd te krijgen.

  Lieve groet

  1. Hi Sjanny, wat spijtig om te lezen dat je leven zo overhoop gehaald is. Dan is het wel fijn dat je de tijd en de ruimte hebt om je er mee bezig te houden. Dat kan de nodige tijd vragen nog, zo’n proces. Maar als je je kunt voorstellen dat volgend jaar voor jou de zon weer gaat schijnen, dan helpt dat wel kan ik me zo voorstellen. Dank je wel voor je reactie!
   Harte groet, Nina

 3. willem van de Kamp

  Hai Nina, Mooie tekst, klopt, 8 aarde ideaal om te organiseren, alles op de rails te zetten. Ik heb niet de 8 aarde in mijn profiel-slechts de 5-5-5 (ook een beetje aarde) Maar NO (8) is wel mijn sterkste richting. Dus deze optimaal gaan benutten. En dan de 6 (NW) echt een uitdaging want is nu een rommelkamer. Maar in planning.
  De wereld is chaotisch nu en iedereen is angstig. Gewoon jezelf blijven en doen wat je gevoel je ingeeft. Niet alles tegelijk, want minder is vaak meer en er is nog tijd. Hoi,hoi, Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: