De taarten van 8 aarde

de taarten van 8 aarde

De taarten van 8 aarde

 

Koken, ik doe het graag en dan het liefst voor een stel mensen en dan ook het liefst in de vorm van taarten.

Voor mezelf kook ik simpel, eenvoudig, snel en gezond. Het liefst eet ik dan alleen maar groenten. Verder niet teveel gedoe. Heerlijk! Volgende week is het weer Volle Maan. Nu zie ik die maan geen taarten bakken, maar wel roept ze op bedACHTzaam om te gaan met de bewegingen van het moment en te verteren wat nodig is om van het zoete van het leven te kunnen genieten.

Hé? Wat? Taarten en Volle Maan?

Jazeker!

Als er iets te vieren valt dan pak ik mijn ordner met recepten uit de kast en laat me inspireren door wat ik tegenkom. Die ordner wordt door twee grote elastieken bij elkaar gehouden; hij puilt helemaal uit van schrijfsels, knipsels, foto’s en hemelse ingevingen. Want ik hou niet alleen van koken, maar met name van taarten bakken.

Toen mijn klantenkring zich nog beperkte tot zo’n tien mensen, lang, lang geleden,

bakte ik met Kerstmis voor iedereen een tulband en bracht die persoonlijk bij de mensen thuis. Uiteraard naar een origineel maar wel zeer eigen en aangepast recept. Het werd altijd enorm gewaardeerd. Ook door de kinderen, want het maakte niet uit of ik tien of twaalf van die baksels produceerde, dus er was altijd wel wat over waar zij van konden smullen.

Afgelopen zondag was mijn lief jarig.

Fijn om een feestje te vieren natuurlijk, maar het maakte me extra blij omdat er weer eens een excuus was om helemaal los te gaan in de keuken. Dat was, mede vanwege de corona, alweer een tijdje geleden dat ik dat had kunnen doen, dus vorige week ben ik eigenlijk alleen maar bezig geweest met het doorstrepen van alle taarten die ik op mijn lijstje had gezet om te bakken. 😀

Uiteindelijk heb ik me weten te beperken vijf ‘baksels’. Zoete voor bij de thee en hartige voor de lunch. En nog een zoete als toetje. En nog wat handpalm-appeltaartjes voor de kleinkinderen. Ik word er zo blij van!!

Het eerste element van mijn Nine Star Ki profiel is 3-hout en dat leef ik tot in mijn kleine tenen. Het derde element van mijn profiel is 8-aarde. Het is dit element dat van het zoete van het leven houdt en smult van lekker eten. Niet altijd en elke dag, zoals een 2-aarde dat zou doen, maar zo af en toe.

Want 8-aarde heeft dan vervolgens weer de tijd nodig om dat allemaal te verteren.

Dit element staat er om bekend dat het nog kan herkauwen op oude koeien die decennia geleden in de sloot zijn gegooid. Het mooie daarvan is dat dit element dus ook nauwelijks iets vergeet en enorm kan putten uit de wijsheden opgedaan uit het verleden.

Volgende week is het weer Volle Maan. Het element 8-aarde speelt in het Nine Star Ki profiel van die maan ook weer een rol. Exact op dezelfde positie als in mijn profiel. Nu zie ik die maan geen taarten bakken, maar wel roept ze op bedACHTzaam om te gaan met de bewegingen van het moment en te verteren wat nodig is om van het zoete van het leven te kunnen genieten. Want er komt nog veel zurigheid onze kant op en dan kun je maar beter wat spreekwoordelijk vet op de botten hebben om die fase uit te zingen.

Koken, taarten bakken, voor jezelf zorgen… het is een aarde ding. Het element aarde brengt tot uitdrukking wat je op wAARDE weet te schatten. Door middel van eten koken druk je de zorg voor jezelf en je eigen lichaam uit. Met het bakken van taarten breng je tot uitdrukking wat de waarde van een ander voor je betekent.

Samenzijn blijft in corona-tijd nog even lastig. Maar taarten bakken voor een ander kan altijd! Tijdens het bakken ben jij even samen met die ander. En tijdens het opeten is die ander even samen met jou. Ook al ben je fysiek niet samen. Met een taart kun je een ander een omhelzing laten voelen die je fysiek nog niet mag geven.

 

Ik ben heel benieuwd hoe je deze blog ervaren hebt en wat het in je los maakt. Laat je het hieronder weten?

Nina

 

Hier lees je mijn vorige blog ‘Denk aan je kristalletjes’.

lidmaatschap, Nine Star Ki community


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar mijn blog op de website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

6 gedachten over “De taarten van 8 aarde”

 1. Ron in ‘t Veld

  Leuk zoals jij de 9 star ki op een speelse, humorvolle wijze, maar met altijd een serieuze ondertoon weet te vertalen en duiden, zoals nu met die taarten.

  1. Hi Ron, dank je, ik probeer er inderdaad wat humor aan toe te voegen. Het leven is al serieus genoeg. Maar ook in een humorvolle reflectie op de Nine Star Ki elementen, woont een waarheid die diepte heeft. En soms is die diepte nu eenmaal makkelijker te verteren in de vorm van een taart. 🙂
   Bak jij wel eens taarten?
   Harte groet, Nina

 2. Ik hou ook van taarten bakken maar hou het vaak simpel. In deze tijd bak ik er veel meer dan normaal en eet ze op met degene waarvoor deze bedoeld is.
  Moet eerlijk bekennen dat wij sinds deze nieuwe wereld veel geweldige mensen hebben leren kennen en dat we gezamenlijk optrekken onder het genot van taart.
  Dat dat niet altijd bedAchtzaam is, is een 2 maar het leven is veels te kort om er niet samen van te kunnen genieten. Je krijgt maar 1 kans, gebruik hem wel.
  Lieve groet.

  1. Hi Frederike, wat mooi dat je taarten bakt en samen met degene voor wie je hem gebakken hebt, op eet. Dat is social sharing van het hoogste niveau. Lijkt me. In ieder geval een hele mooie en menselijke manier. Het lijkt me juist heel bedachtzaam. Waar komt je idee vandaan dat dat niet zo zou zijn?
   Harte groet, Nina

   1. Helaas zijn de meningen over bedachtzaam verdeeld en soms vind ik het moeilijk om niet teveel naar anderen te luisteren en mijn eigen pad te volgen. Er wordt veel geoordeeld in deze tijd.
    Het is in ieder geval een zeer bijzondere en leerzame tijd om in te leven. Heb nog nooit zoveel geleerd dan in het afgelopen jaar en vooral over mijzelf en wat ik wel of niet belangrijk vind.

    1. Hi Frederike, Daar ben ik het helemaal mee eens! Het is één grote snelkookpan van leermomenten over waar je aandacht aan wilt schenken en over wat je belangrijk vindt. Het is een uitdaging maar wel een waar ik persoonlijk heel blij mee ben. Helaas is voor sommigen de kortste weg uit de snelkookpan die van het oordeel over een ander. Ook weer een leuke uitdaging om daarmee om te gaan. 🙂
     Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: