De Feng Shui van het opruimen

Opruimen is booming business. Er zijn ongelooflijk veel professional organizers die heel nuttig en noodzakelijk werk verrichten om de rommelkonten onder ons bij te staan in het scheppen van orde in de chaos. Ook worden er heel veel praktische tips over het opruimen van wanorde in je huis aangeboden op het internet. De een roemt het clutter clearing en de ander noemt het het detoxen van je huis waarbij je ‘overtollige afvalstoffen verwijdert en je huis daardoor lekker liefdevol maakt’. Ik zie ook de opruim-tips uit mijn boek Spiritualiteit werkt bij het opruimen her en der terugkomen.

Mooi, zoveel tips, heel nuttig ook, maar ze blijven hangen in een opsomming van wat handig is om te doen zonder in te gaan op de achtergronden van het ontstaan van rommel, chaos en wanorde. Een achtergrond die je bij jezelf moet zoeken. Want, laten we eerlijk zijn, rommel, chaos en wanorde ontstaan niet vanzelf. Daar heb je zelf de hand in. Ik heb wat tips van het internet geplukt die op zich heel nuttig zijn, maar zonder inzicht in de oorzaak van het ontstane probleem, zal het probleem zich eindeloos herhalen en telkens weer terugkomen. Feng Shui kan helpen inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken en de effecten die rommel op je leven kan hebben. Niet omdat Feng Shui nou zo’n handige organizer tool is, maar omdat Feng Shui een bijdrage levert aan bewustwording en inzicht dat je door middel van het verhaal van je eigen huis kunt verkrijgen. Krishnamurti zei het al: “Je komt niet ver, als je niet dichtbij begint.” Dichterbij dan je huis kun je bijna niet komen lijkt me.

Tip 1:

Haal al die overbodige zooi uit je huis: Alles wat je niet meer nodig hebt kan weg. Je kunt spullen weggeven, verkopen, archiveren op bijvoorbeeld je zolder of het recyclen bij de gemeente. Hoe leger je huis, des te rustiger en opgeruimder je je voelt. Voor het geval je het nog niet wist, het hebben van minder spullen maakt gelukkig. Dus detox je huis eens lekker door alle ‘afvalstoffen’ te verwijderen. Neem afscheid van alle spullen die je niet meer nodig hebt, en behoud alles wat essentieel is voor jouw geluk.

Mooi gezegd en heel erg waar, maar waaròm heb je zoveel overbodige zooi in huis? Een voorbeeld uit mijn boek:          Een vrouw die in haar huis een beetje het overzicht was kwijtgeraakt, vroeg mij om een consult. Zij had zich in haar huis volledig ingebouwd met spullen uit het verleden (geërfd, gekregen of ooit zelf gekocht als meisje van achttien) en had een ongelooflijke moeite om te accepteren dat ze inmiddels de zestig gepasseerd was en niet meer het aantrekkelijke, vrolijke, vrije en seksuele wezen is dat ze ooit was geweest. Zelfs in haar verhalen bleef ze maar  teruggrijpen op alle spectaculaire gebeurtenissen en affaires uit haar verleden. Door haar angst voor het verlies van haar jeugd zag ze helemaal over het hoofd dat ze nog steeds heel aantrekkelijk is, een prachtige vrouw, met een buitengewoon gevoel voor humor, alleen niet meer in de vorm van een lichaam van achttien jaar, maar in de vorm van een rijpe, wijze vrouw die over een onnoemelijke hoeveelheid levenswijsheid beschikt. Alle spullen in haar huis zorgden ervoor dat ze in dat verleden bleef hangen, als een hang naar wat ooit was en beslist nooit meer terug zou komen.

Opruimen zonder inzicht in deze achtergrond zal enkel frustratie in de hand werken. Pas wanneer de hang naar het verleden is opgeruimd en de nieuwe situatie is geaccepteerd, kunnen de fysieke representanten van dat verleden ook opgeruimd en losgelaten worden.

Tip 2:

Maak je huis lekker schoon: Een gezond huis is een schoon huis! Zoals een reguliere detox je helpt je lichaam te reinigen, detox je je huis door het lekker schoon te maken. Maak het jezelf gemakkelijk en ga te werk in stapjes. Probeer niet in één middag je héle huis schoon te maken maar werk in projecten. Eerst je slaapkamer, dan je woonkamer, dan de hal, dan de keuken etc.

Het is natuurlijk heel voor de hand liggend om je huis schoon te maken. Dat is hygiënisch hebben we geleerd. Maar er schuilt meer achter: spullen die vies, kapot of rommelig zijn, zijn een manifestatie van wanorde. Dit gaat ook op voor ruimtes die niet schoongemaakt worden of waaraan je geen aandacht besteedt, bijvoorbeeld omdat je ze nooit gebruikt. De hoekjes die vergeten worden bij de schoonmaak en het stof dat zich onder het vloerkleed ophoopt zijn hier tekenen van. Voor gevoelige mensen hoeft het niet eens zichtbaar te zijn dat een ruimte niet schoon is, zij voelen dat. Sommigen ruiken het zelfs. De energie die in een vieze ruimte aanwezig is, is een beetje dik, plakkerig en vettig en ruikt vaak ranzig, zurig of een beetje muf. Overigens kan een ruimte ook energetisch vervuild zijn, doordat er lang iemand in verbleven heeft die ernstig ziek was bijvoorbeeld, of doordat er zich net een heftige ruzie heeft afgespeeld. Chaotische en negatieve gedachten horen hier ook bij, evenals een regelmatig en frequent herhalen van negatieve activiteiten. De genoemde voorbeelden zijn echter allemaal vormen van stagnatie van energie. Door schoon te maken, breng je die energie weer in beweging zodat deze weer kan stromen en nieuwe levensenergie in je huis brengt.

Er is nog veel meer te zeggen over het thema opruimen. Maar een belangrijk ding dat ik je nog wil meegeven, is een quote van Pim van Lommel naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Eindeloos Bewustzijn:

‘Ik zie nu in dat alles voortkomt uit bewustzijn. Ik begrijp beter dat je je eigen realiteit creëert op basis van het bewustzijn dat je hebt en de intentie van waaruit je leeft. Ik begrijp dat bewustzijn de basis is van leven, en dat het in het leven vooral gaat om compassie, empathie en liefde’.

Ik hoop dan ook dat je met compassie voor jezelf, moed weet te vergaren om met het thema opruimen aan de slag te gaan. Wees daarbij lief voor jezelf en vier elke overwinning op een kastje met rommel met bijvoorbeeld een bos bloemen. Iedere dag een kleine opruim handeling verrichten geeft een groots effect. Als je het opruimen bijhoudt blijft het ook overzichtelijk. Stapelt de troep zich op, dan is de chaos al snel niet meer te overzien.

Deze quote vind ik ook mooi passend:

‘The importance of a room is not the walls, but the empty space and what is going on in it.’

Palden Jenkins, auteur en humanistisch werker in Bethlehem. Vul je huis met blijheid en liefde dan blijft er vanzelf geen ruimte meer over voor troep uit het verleden!

Veel succes!

Spiritualiteit werkt bij het opruimen, praktische tips om je huis en leven op orde te krijgen – Nina Elshof, uitgeverij ten Have is inmiddels uitverkocht en alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Onder meer via bol.com

6 gedachten over “De Feng Shui van het opruimen”

  1. Pingback: Ramen, de vensters van de ziel! | SeepZop

  2. Pingback: Niemand leeft alleen voor zichzelf - Feng Shui by Nina

  3. Mmm wish me luck. Veel op te ruimen…verhuizen. en ik ben een verzamelaar. Heb je een paar goede tips zodat ik in een goede flow kom en blijf? Liefs willemijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *