De energie van de grond onder je voeten

Onlangs ben ik uitgenodigd door een klant, een Duitse dichter en professor die onlangs in Zutphen is komen wonen, om bij hem en zijn vrouw te komen lunchen. Zijn voorliefde voor ambachtelijke en authentieke meubels en interieur accessoires heeft al menigmaal geleid tot een aankoop in onze winkel. Inmiddels zijn die aankopen uitgegroeid tot een kleine verzameling die hij gekscherend zijn ‘Nina museum’ noemt en die hij me graag wil laten zien.

Geomantie

De spulletjes zijn eigenlijk niet relevant maar vormen slechts de aanleiding voor een ontmoeting die zich als heel bijzonder blijkt te ontvouwen. Gaandeweg komt het gesprek op geomantie en de energieën van Moeder Aarde. Ik ben opgeleid in de geomantie door Dick van den Dool die ik als een zeer waardevolle en integere leermeester beschouw. Wat ik van hem geleerd heb bewijst elke dag nog weer zijn nut. In mijn dagelijkse leven, maar ook in mijn Feng Shui werk.

Grond

In een eerdere bericht scheef ik over hoe Feng Shui naar de relatie kijkt die er bestaat tussen de mens en zijn omgeving. Feng Shui heeft daarnaast ook aandacht voor de locaties die gekozen werden en worden om te bouwen. De grond en de kwaliteit daarvan bijvoorbeeld, hebben grote invloed op het welbevinden van de bewoners en de gebruikers van de huizen en kantoren die daar gebouwd worden.

Klei

Kleigrond heeft een andere kwaliteit en een ander effect dan zandgrond. Het verschil wordt met name bepaald door de aanwezige hoeveelheid water en silicium. Klei bevat veel water en water maakt een plek koud en onttrekt levensenergie aan gebouwen en bewoners. Het bouwen op kleigrond en in uiterwaarden werd vroeger om die reden gemeden. Of als er gebouwd werd, waren dat vaak huizen die bestemd waren voor arbeiders. Klei is energetisch en ook letterlijk zwaar. Het is sterk verdicht omdat het bestaat uit slib van de rivieren; kleine deeltjes die mee dwarrelen in de stroom van het water en neerslaan op de bodem bij overstroming van de rivier. Doordat het zo verdicht is, laat het een eenmaal aangenomen vorm niet makkelijk meer los. Het is ‘jonge’ grond.

Silicium

Silicium (afgeleid van het Latijnse silex = ‘vuursteen’) is een informatiedrager bij uitstek en brengt licht en bewustzijn. De hogere zandgronden, die veel silicium bevatten, genoten vroeger juist de voorkeur als vestigingsplaats voor een nederzetting. Het is een opmerkelijk fenomeen dat af te lezen is aan hoe de oude steden in Nederland gegroeid zijn: altijd bevindt de oude stadskern zich op de ‘hoge’ zanderige oever van de rivier. Pas in later jaren werd een noodzakelijke sprong over de rivier gemaakt om de stad ruimte te geven om verder uit te breiden. Zandgrond is veel droger en energetisch licht. Het is helemaal niet zo verdicht als klei; letterlijk is het los zand dat makkelijk uit elkaar valt en weer een andere vorm aanneemt.

Strand

Dat soort zand vind je ook op het strand. Het warmt makkelijk op en voegt zich ook vriendelijk naar het lichaam dat zich er neervlijt. Het heeft een bijna tactiele kwaliteit die je ongemerkt uitnodigt om er met je vingers of tenen mee te spelen. Kindjes herkennen dat onmiddellijk en zijn verzot op het graven en bouwen van zandkastelen.

Baksteen

Hoe anders is dat met klei. Daar word je veel viezer van. Het plakt en voegt zich helemaal niet zo makkelijk in een speelse vorm, laat staan naar je lichaam. Het voelt ook veel kouder aan en is weerbarstiger in de aanraking; niet fijn om op te liggen. Wel heel erg handig als je er bakstenen van wilt maken; zelfs al zijn die nog niet gebakken, dan blijven ze nog stevig in hun vorm. Dat lukt je met het zand van het strand beslist niet.

grond, energie, feng shuiVoeten

Waar je woont en je het fundament van je bestaan wilt grondvesten, heeft een grote invloed op wie je bent en kunt zijn. We denken heel vaak dat dat te maken heeft met de sociale omgeving of het karakter van een stad. En dat is zeker waar. Maar daaraan ten grondslag (what’s in a name) ligt dus ook letterlijk de grond, de bodem waarop deze stad of dit dorp gebouwd is.

De vaste grond onder je voeten heeft veel meer effect op je innerlijke warmte en lichtheid dan je misschien in eerste instantie zou vermoeden.

Lichtheid

Woon jij op de klei en heb je behoefte aan meer lichtheid (letterlijk en figuurlijk) in je leven? Begin dan eerst met het echt voelen en lichamelijk ervaren van die behoefte. Zoek de plek op in je lichaam waar je dat voelt en maak daar contact mee. Wat is de boodschap die je door die aanraking ervaart? Luister ook naar wat die behoefte nodig heeft.

Is dat letterlijk licht in de vorm van behoefte aan zon en die je kunt opzoeken door naar buiten te gaan? Of bijvoorbeeld licht in de vorm van een kaars of een lamp die een donkere plek in je huis lichter kunnen maken en verlichting kunnen brengen?

Of is je behoefte meer een emotionele lichtheid die je zoekt en die je bereikt door duidelijke keuzes te maken en los te laten wat niet bij je past?

In een blog dat ik geschreven heb voor Inspirerend Leven, tref je nog meer tips aan voor een lichter leven.

Zwaarte

Door het wonen op kleigrond kun je je bewust worden waar de zwaarte van die klei resoneert met een zwaarte in jou. Niks mis met die zwaarte overigens -want zonder dat val je om- tenzij je er genoeg van hebt. Juist dan kan zelfonderzoek je verder helpen en ervoor zorgen dat je niet vastgezogen blijft in wat misschien niet meer bij je past en tot ballast is geworden. Juist nu de dagen korter worden en er minder licht óm je heen aanwezig is, is het goed om (weer) op zoek te gaan naar de lichtheid in jezelf. Het thema van dit seizoen.

 

 

 

[za_divider style=”solid-line” margin_top=”10px” margin_bottom=”10px” width=”100%” height=”1px” position=”center” color=”#9ca9ad”]

© Feng Shui by Nina. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

3 gedachten over “De energie van de grond onder je voeten”

 1. dag Nina,
  Ik weet al heel lang dat ik op een plek woon die niet bij mij past. Als aarde 2,4,3 woon ik sinds 20 jaar in Friesland. Op leemgrond. ik lig op de leembodem, maar ik versmelt er niet mee (kan niet aarden). Mijn wortels vinden hun weg niet door de harde koude leemlaag. Het water blijft er lang, te lang op liggen. Mijn aarde vermodderd. Zo verkeerd kan het voelen op een plek die niet past.

 2. Hallo Nina,
  Ik lees altijd met veel interesse je blogs
  Het maakt me nieuwsgierig en leergierig
  Ik besef dat over veel dingen zalig onwetend ben en ben vaak op zoek naar het hoe en waarom
  Ik woon op zandgrond en voel me daar heel prettig bij lekker luchtig en los
  Er is een plek bij ons in de buurt waar ik heel graag naartoe ga omdat ik me daar energetisch kan opladen
  Het heet De Kuilen en heel lang geleden was het een binnenzee nu is het een natuurgebied en recreatiegebied
  Er is zand ,stenen, fossielen water,bos en veel vogels
  En het voelt heel vertrouwt en plezierig
  Met vriendelijke groet syl

  1. Wenske - by Nina

   Dag Sylvia, dankjewel voor je reactie! Mooi dat je de energie van de grond zo duidelijk ervaart. Zalig onwetend kan heerlijk zijn, mocht je ooit de behoefte voelen aan meer dan ben je van harte welkom om mee te doen aan onze workshop Kennismaken met Feng Shui. Het geeft een bodem voor de kennis die je uit Nina’s blogs verkrijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *