De cyclus in een geschiedenis die zich herhaalt – deel 3

De cyclus van een geschiedenis die zich herhaalt - deel 3

Een crisis, de cyclus van het element vuur, de transformatie van het ego en de geschiedenis die zich herhaalt.

– Nine Star Ki 2021- deel 3

2020 Was slechts een voorbereiding op wat nog gaat komen. 2021 Nodigt uit om los te laten wat niet echt en gehecht is.

Nine Star Ki herkent de beweging van energie als cycli en patronen door de tijd heen met 9 als basis. Er zijn cycli die 9 uren, 9 dagen en 9 maanden beschrijven. Maar er zijn ook cycli die 9 jaar omvatten, of 9 x 9 = 81 jaar.

De basis van de huidige cyclus van 81 jaar is gelegd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Hierin kenmerken vooral de jaren ’50 zich door een geboortegolf; de babyboomers. De babyboomers hadden eigenlijk de taak een bijdrage te leveren aan het gezin dat de ouders stichtten om zo het gevoel van veiligheid te herstellen. Een veilig nest zou hen daar zeker bij helpen. De babyboomers werden op hun beurt in dat nest in de watten gelegd en vertroeteld, want zij gaven hun ouders het gevoel dat het leven er weer toe deed.

De Tweede Wereldoorlog was weliswaar beëindigd. Maar de Koude Oorlog was op de achtergrond nog nadrukkelijk aanwezig. Een eigen idyllische wereld moest de onzekerheid compenseren.

Geheel in lijn met deze beweging, en zijn eigen Nine Star Ki profiel, heeft Walt Disney met zijn Disney Company in een behoefte voorzien van het creëren van een knus thuis.

Met de beelden van een sprookjeswereld die hij de huiskamers binnen bracht, bracht hij een kortstondig gevoel van gelukzaligheid. Deze beelden groeiden echter ook uit tot voor-beelden. Disney, die voor alles Amerikaanse nationale waarden aanhing, vervlakte menig sprookje ten gunste van commerciële laagdrempeligheid. Niet alleen werden daardoor culturele waarden uitgehold, ook de voorbeelden waar de na-oorlogse generatie mee werd gevoed, schitterden vooral door leuke buitenkantjes met weinig inhoud.

Deze hele na-oorlogse ontwikkeling heeft er sterk toe bijgedragen dat we een nadruk zijn gaan leggen op ‘hebben’ in plaats van ‘zijn’.

“Zolang je zelf maar een picture-perfect plaatje kunt laten zien, kan de ellende van een ander je niet bezighouden.”

Als gevolg daarvan zijn we collectief op rooftocht gegaan.

Alhoewel het lijkt dat dit een proces is waar we recentelijk in terecht zijn gekomen, is dit al veel langer aan de gang. Sinds 1955 echter is dit onverbloemd zichtbaar geworden en zijn we er meer en meer openlijk voor uitgekomen dat individueel succes, het hoogste goed is om te bereiken.

Dat heeft enorme gevolgen gehad voor de wereld waar we nu in leven.

Een wereld waarin de buitenkant belangrijker is geworden dan de binnenkant. Waarin, met dank aan het zetje dat Disney gegeven heeft, de eigen vierkante centimeter vooral stralend van geluk het middelpunt vormt waaromheen we ons leven vormgeven. Ons kleine onontwikkelde ego als centrum van het universum dat voortdurend op zoek is naar bevestiging van buiten omdat het van binnen leeg en inhoudsloos is.

Maar de golf kan nog zo hoog worden, uiteindelijk slaat hij een keer tegen de rotsen te pletter.

Niets kan zich uitsluitend in èèn richting blijven bewegen. Een uithollen van het ego, roept de beweging op naar vervulling van datzelfde ego zodat het weer inhoud krijgt. De golf van de 81-jarige cyclus van 9-vuur heeft zijn hoogtepunt gepasseerd; in 2036 gaan we een 81-jarige cyclus binnen die gedomineerd wordt door 8-aarde.

In 2012, nu negen jaar geleden, is deze eindfase al van start gegaan.

Dat was het moment waarvan sommige mensen hadden gedacht dat de wereld zou ophouden te bestaan. Het was echter het moment waarop een eindtijd werd geactiveerd. Die eindtijd heeft betrekking op een nog grotere cyclus waar we in zitten: een cyclus van 729 jaar. Deze cyclus begon in de dertiende eeuw en heeft veel overeenkomsten met de tendensen die we nu ook ervaren.

De dertiende eeuw was er een waarin belangrijke omwentelingen plaatsvonden op het gebied van macht, geloof en de invoering van het tientallig Arabisch cijfer stelstel.

Dit stelsel, geïntroduceerd door Leonardo van Pisa, later beter bekend onder de naam Fibonacci, heeft de basis gelegd voor het rekenkundige systeem waarmee we nu nog steeds alles mee ‘berekenen’. Dat is de rationele kant van de cijfers die Fibonacci ons aanreikte. Hij liet ons echter ook kennis maken met wat we nu kennen als de Fibonacci-reeks: cijfers die een zodanig reeks vormen dat ze een weergave zijn van een natuurlijke ordening zoals die in alle organische structuren te herkennen zijn.

Inmiddels zijn cijfers, net als een onontwikkeld ego, leeg en inhoudsloos geworden.

De zachte waarden van de natuurlijke ordening die ook in cijfers te herkennen zijn, hebben het onderspit gedolven. De mensen die deze waarden hebben herkend en ermee hebben gewerkt, de ambachtslieden, hebben eveneens het veld moeten ruimen.

Maar de geschiedenis herhaalt zich zoals het cyclische processen betaamt.

Wederom bevinden we ons in een eeuw waarin zich gebeurtenissen en processen afspelen zoals in de dertiende eeuw, ten tijde van een 81-jarige cyclus die door 9-vuur werd gedomineerd. Dit creëert vrees bij hen die slechts aan hun eigen vierkante centimeters denken. Het geeft hoop aan wie naar het grotere geheel durft uit te kijken.

 

De complete tekst lees je in onze online Nine Star Ki 2021 Community. Ben je al lid dan lees je de hele tekst hier.

Ik ben heel benieuwd wat mijn schrijven bij je oproept en losmaakt.

Doe mee aan het gesprek en deel het in de reacties hieronder. Ik vind het leuk om van je te horen en samen leren we van elkaar!

Nina


Lees de eerdere blogs:

Banner nieuwsbrief

lidmaatschap, Nine Star Ki community


© Nina Elshof. Neem dat wat voor je werkt en laat de rest voor wat het is. Als je dit werk wilt delen, dan als citaat en met link naar dit blog op deze website. Dank je wel voor je steun, ik waardeer het zeer en jou ook! Dank je!

4 gedachten over “De cyclus in een geschiedenis die zich herhaalt – deel 3”

  1. Hi Elsedien, de Toren! Prachtkaart. Vaak niet goed begrepen. Verpulvering is een mooi woord in dit verband. Ben benieuwd hoe de energie van verpulvering dit jaar zich verder ontwikkelt.
   XX Nina

 1. Ontzettend indrukwekkend, je moet hiervoor idd hoogbegaafd zijn de verbanden te zien en zo te beschrijven, dankjewel.

  1. Hi Jansje, dank voor je reactie! Ik ben niet hoogbegaafd. Wel hoogsensitief. Maar dat is dus weer wat anders. Lang met iets werken, zoals Conceptual Feng Shui en Nine Star Ki, helpt om kennis op te bouwen. Dat lijkt misschien indrukwekkend voor de buitenwereld. Voor mij is het wat ik doe en waar hard werken me gebracht heeft.
   Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *