De beweging van de vijf elementen in je huis

Het belang van cycli

Cycli, het leven zit er vol mee; ze maken op onlosmakelijke wijze deel uit van ons leven en weven zo een structuur die datzelfde leven als vanzelfsprekend bij elkaar en overeind houdt. Zonder dat we dat zo duidelijk herkennen of erkennen overigens. Of persoonlijk ook als vanzelfsprekend ervaren. Want leven volgens een cyclus, bedoeld of onbedoeld, vraagt om overgave aan en het volgen van die grotere patronen.

Volgzaamheid is niet iedereen gegeven en vooral niet in deze tijd, in deze maatschappij. We controleren liever, sturen aan, beslissen en voeren regie. We zetten graag de patronen en cycli naar onze hand zodat de wederkerigheid van de cyclus omgebogen wordt tot een mooie rechte lijn die ons van A naar B brengt of een duidelijke vierkante structuur die houvast biedt. Maar het leven is verre van recht of vierkant en onze levensloop zelden een mooie opeenvolging van gebeurtenissen die ons van A, via B, naar Z brengt.

Yin en Yang

In de vorming van rechte lijnen en structurerende vierkanten kun je dan ook de hand van de mens herkennen. Het toont de kwaliteit van Yang, het archetypisch mannelijke. In de golvende patronen die verschillende cycli met elkaar vormen, herken je de hand van natuurlijk verlopende processen, processen die niet gemanipuleerd zijn. Dit sluit aan bij de kwaliteit van Yin, het archetypisch vrouwelijke.

Over het algemeen staan vrouwen dichter bij Yin en zijn zij daarom beter in staat om zich over te geven aan het natuurlijk verloop van welk proces dan ook. Hun lichaam dwingt hen daartoe, of dat nu is door de maandelijks terugkerende menstruatie of door het zwanger zijn van een kindje dat op zeker moment geboren wil, nee móet worden. Vrouwen worden gedomineerd door cycli. Dat is ook de reden waarom vrouwenlichamen veel ronder zijn dan die van mannen:-).

Cyclus van de vijf elementen in je huis en je dagelijkse leven

Cycli dagen uit om te voelen, om je met hen te verbinden en je eraan over te geven. Ze maken je ronder, zachter en adaptiever. Anticiperen op de verborgen cycli van je huis kun je het beste doen door het huis te voelen en te ervaren. Door je ermee te verbinden en ook door waar te nemen hoe je onbewust reageert op die cycli. Feng Shui werkt met veel cycli die op verschillende wijze op elkaar inwerken en elkaar opvolgen. De cyclus van de vijf elementen is er één van. Deze vijf elementen representeren onder meer de jaargetijden en de fases zoals in het verloop van een dag. Maar je kunt ze ook in een mensenleven herkennen.

Hout

Op gang komen, starten, doe je met behulp van de energie van het element hout. Die energie voel je ’s ochtends vroeg, net als in het voorjaar. Het bruist en borrelt, is ongedurig en wil gewoon iets dóen. Logisch dat dit element verbonden is met het oosten, waar de zon opkomt.

Vuur

Midden op de dag, als de zon op zijn hoogste punt staat is het meeste licht en de meeste hitte aanwezig. Het is het moment waarop de energie de grootste onrust en chaos laat zien. Deze energie hoort bij het element vuur en natuurlijk het zuiden en de zomer. Het is ook zo’n breekpunt; wat je voor het middaguur gedaan hebt, is krachtig en vaak vol energie. Na het middaguur is het veel moeilijker om nog constructief aan iets te werken; de energie is dan meer versnipperd en bevat minder ‘drive’.

Aarde

Aan het eind van de middag en het begin van de avond consolideer je wat je die dag gedaan hebt. Je rond af, vat samen en bereid je voor op het naar huis gaan. Het tempo vertraagt, je gaat op pad om eten te verzamelen (kopen) en gaat naar huis om dit te bereiden. Je komt tot rust door in je eigen huis weer te aarden en je lichaam te voeden. Dit alles ademt de energie van aarde uit en hoort bij de nazomer.

Metaal

Als de middag uiteindelijk overgaat in de avond en de schemering haar intrede doet, verandert de energie opnieuw. Het is de wereld en de energie van de ‘twilight zone’ en van het element metaal die zich aandient. Je lichaam is nog wakker maar je bewustzijn is niet meer al te alert. Je kunt het zelf ervaren in het moment vlak voor je gaat slapen; je verkeert een beetje in twee werelden. In de natuur zien we dit weerspiegelt in de herfst.

Water

Dan, als je gaat slapen en de nacht zijn intrede heeft gedaan, als het donker is en de aarde afkoelt, wordt de energie van het element water actief. Geluiden worden gedempt, je bewustzijn is helemaal ondergedompeld in de onbewuste wereld van de slaap. Het is de mini winterslaap waarin je je terugtrekt uit de activiteit en je volledig overgeeft aan inactiviteit om je zo op te kunnen laden voor een nieuwe dag.

In harmonie

Het is heerlijk als je huis de volgorde van deze patronen steunt en volgt. Probeer eens je activiteiten en je inactiviteit de verbinden met die plekken in je huis die corresponderen met activiteit en inactiviteit. Kijk eens of je daarin de energie van de vijf elementen kunt herkennen en of de dingen die jij doet in overeenstemming zijn met de kwaliteit van die energie of daar juist mee botsten. De gratis Woonhouding Ontdekkingsvragen kunnen je hier bij helpen.

Om een voorbeeld te noemen: als je in de warmste en lichtste plek van je huis wilt slapen, zal je dat waarschijnlijk een onrustige nacht bezorgen. Net zoals het element vuur onrust en chaos veroorzaakt. 

Ik ben benieuwd hoe je dit ervaart!

Nina

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *