Burn-out bezien vanuit de Nine Star Ki; waarom dat juist nu relevant is

De relatie met jezelf, de omgeving en de kosmos

In ‘Met welk nieuw symbool wil jij je verbinden?‘ schreef al over hoe Feng Shui naar de relatie kijkt die er bestaat tussen de mens en zijn omgeving. Nu kan die omgeving zo klein zijn als je toilet. Maar het kan ook zo groot zijn als het continent waar je woont of de kosmos waar we ons met z’n allen in bevinden.

De relatie die we hebben met de kosmos, beschrijf ik elke maand in mijn volle maan blogs. Daarin leg ik met behulp van Nine Star Ki astrologie de energetische tendensen van die volle maan uit.

Onlangs stelde Feng Shui vriend en collega Dick Evers mij de volgende vraag: ‘Ik had een vraag. Om de zoveel tijd probeer ik een tijdje vooruit te kijken. In december 2018 leerde ik dat we wat moeilijke maanden tegemoet zouden gaan. […]. Nu schrik ik momenteel wat er allemaal gebeurt. 25 – 45 Jarigen ‘verzuren’ wat weer leidt tot burn-out enzovoort. Ouderen worden weerstandsloos en lopen overal in mee om erbij te horen. En alles en nog wat is coach of moet een coach hebben. Zijn daar Feng Shui verklaringen voor? […] Hoe denk jij over die ‘verzuring’ en ‘burn-outs’?’

Energetische dominantie

Ja, daar zijn Feng Shui, of beter gezegd Nine Star Ki verklaringen voor. Dit jaar leven we in een door 8-aarde gedomineerd jaar. Ik heb daar twee blogs over geschreven en een complete course voor samengesteld om je in de gelegenheid te stellen te begrijpen wat er allemaal energetisch gebeurt dit jaar. Dus daar wil ik nu hier niet verder op ingaan.

Maar wat ik wel onder de aandacht wil brengen is nog iets heel anders dat op de achtergrond speelt. Er is een jaarcyclus waarin elk jaar energetisch gedomineerd wordt door een ander element. Daarnaast is er ook sprake van een 9-jarige cyclus, die momenteel gedomineerd wordt door het element 2-aarde en een 81-jarige cyclus waarover het element 9-vuur de energetische scepter zwaait.

Om met die laatste te beginnen: 9-vuur jaagt alles op, zorgt voor expansie en uitbreiding en voor toename van agressie en activiteit in het algemeen. 9-Vuur is het meest yange element dat binnen de elementen cyclus bestaat. Het vertegenwoordigt de overheersing door het archetypisch mannelijke en het wordt gekenmerkt door een enorme drang om zichtbaar te zijn en aandacht te trekken. Waarom nu is dat relevant?

Wijsheid van Moeder Aarde

Bijna iedereen voelt wel in mindere of meerdere mate een toename van druk in de agenda. Een toename die vergezeld wordt door verwachtingen die aan je gesteld worden om te presteren, overal aanwezig te zijn en je te laten zien, en om te scoren en resultaat te behalen. Dit proces gaat gelijktijdig gepaard gaat met minder begrip voor zachte waarden als rust, stilte en het luisteren naar de behoeften van het lichaam. De wijsheden van Moeder Aarde, Moeder Natuur en van het eigen lichaam zijn door Roel Coutinho (voormalig directeur RIVM) en zijn opvolger Hans Brug echter gedevalueerd tot zweverige ongerechtigheden die als volkomen irrelevant worden beschouwd omdat ze niet meetbaar en navolgbaar zijn. Vooral vrouwen lijden daaronder.

Het is slechts een van de manieren waarop de dominantie van het yange 9-vuur, zachte waarden onderuit schoffelt. Het is echter de wijsheid van ‘het lichaam dat verbonden is met de wijsheid van Moeder Aarde en Moeder Natuur. Het lichaam voorziet je daardoor van kracht en vertrouwen. Het volgt de cycli en patronen die je systeem gezondheid en weelde brengen, en het accepteert dat alles tijdelijk is: alles gaat voorbij. Ook dit gaat voorbij. Je lijf weet dat.’ Dit laatste is een stukje tekst uit de volle maan blog van mei, die je hier volledig kunt lezen.

Het verhaal van je lichaam

Doordat die 81-jarige cyclus op de achtergrond maar druk blijft uitoefenen op het overheersen en controleren van wat natuurlijk, fysiek en authentiek aards is, voelen we dat als mens ook. Letterlijk voelen we dat aan den lijve. We denken vervolgens dat er iets mis is in ons hoofd. Dat we therapie nodig hebben om de boel weer op de rit -lees passend in de drukke agenda- te krijgen. En daarmee lopen we voorbij aan het verhaal dat het lichaam te vertellen heeft. Doordat vrouwen -over het algemeen- beter verbonden zijn met hun lichaam alleen door de menstruatie cyclus die ze elke maand met de neus op het lichaam drukt, zijn het ook de vrouwen die als eerste vastlopen, burn-out raken en voelen (dat doe je dus met je lijf) dat het anders moet, maar nog niet goed weten hoe.

In deel twee van dit blog kun je hier verder over lezen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *