Burn-out bezien vanuit de Nine Star Ki; tijd voor verbinding met je lijf

Het wordt haar in deze tijd enorm moeilijk gemaakt, dat archetypisch vrouwelijke. En de 9-jarige cyclus van 2-aarde waar we ons momenteel ook in bevinden, vertelt haar verhaal, zo schreef ik in deel twee van deze 3-delige reeks over burn-out. In dit laatste deel meer over de rol van de vrouw, het archetypische vrouwelijke, een 9-jarige cyclus van 2-aarde en de koningin die de koning menselijk maakt en voorkomt dat we alsnog de burn-out val in lopen.

Relatie

Want binnen deze cyclus van 81 jaar is er sprake van een kleinere cyclus die 9 jaar duurt en waarin ook weer één element garant staat voor de karakteristieke, energetische kenmerken in die periode. Op dit moment bevinden we ons in een 9-jarige cyclus die gedomineerd wordt door het element 2-aarde. 2-Aarde is het element van de relatie. Het zwaait ook de scepter in de keuken en over onze (op)voeding. Daarnaast vertegenwoordigt 2-aarde het archetypische vrouwelijke.  `

Koken

Vuur voedt het element aarde. 9-Vuur van de 81-jarige cyclus, voedt dus het 2-aarde van de 9-jarige cyclus. We zijn meer aandacht gaan ontwikkelen voor wat we eten. Er is een ware hausse op gang gekomen van kookstijlen, kookboeken en show-koks (vuur trekt graag de aandacht) die beeldend laten zien hoe we eten op een andere, soms ook bewustere, manier kunnen bereiden. Het zijn allemaal tendensen van 9-vuur die 2-aarde voedt.

Overkoken

Inmiddels echter begint de boel een beetje over te koken en aan te branden. De kook-hype heeft excentrieke vormen aangenomen, zodanig, dat menig topkok er zelf ook van aan de kook raakt. De ene na de andere Michelin-chef levert de sterren weer in om het allemaal wat rustiger aan te gaan doen en vooral weer terug te gaan naar waar het allemaal om begonnen is: gezellig koken en lekker eten bereiden.

Oververhitting

Op andere terreinen die verbonden zijn met 2-aarde, is ook sprake van oververhitting. Met name de archetypische vrouwelijke waarden en haar symbolen, verdampen als sneeuw voor de zon. De Notre Dame, een belangrijk symbool van deze waarden, is al in rook opgegaan. In Amerika worden verworven rechten met betrekking tot bijvoorbeeld abortus stuk voor stuk weer teruggedraaid waarmee vrouwen hun recht om over hun eigen lichaam te beslissen, verliezen. En in Nederland laat het reptielenbrein van Thierry Baudet zich horen die vindt dat vrouwen hun onafhankelijkheid en zelfbeslissingsrecht moeten inleveren ten behoeve van man en gezin.

Overigens wil ik benadrukken dat ik hiermee geen stelling wil nemen tegen Baudet’s intellectuele vermogens. Het reptielenbrein is gewoon het oudste deel van de hersenen dat, getriggerd door een bedreiging, gericht is op maar één ding: overleven. Zodra dat ingeschakeld wordt, valt het normale vermogen om empathisch te zijn en zaken tegen elkaar af te wegen, weg. Op zo’n moment zegt intellect niets meer en val je als mens terug op primaire reacties, tenzij je je spirituele bewustzijn voldoende ontwikkeld hebt.

Doordraaien

Wat zegt dit allemaal over het 9-vuur op de achtergrond dat alles opjuint tot hysterische hoogten, en het element 2-aarde dat het archetypische vrouwelijke symboliseert? En vooral, hoe zit dat met die burn-out, het 8-aarde jaar en het probleem dat heel, veel mensen een beetje (of een beetje veel) aan het doordraaien zijn?

Uitdaging

9-Vuur creëert zoveel chaos en ongemak, dat het niet anders kan dan dat je na moet denken over wat je zelf wilt. Het daagt je uit om meer zicht te krijgen op jezelf, op wie je bent en hoe je in het leven wilt staan. 9-Vuur hoort namelijk niet alleen bij je spirit, je ziel, maar ook (of juist) bij je ego. Er bestaat een grote misvatting over het hebben van een groot ego; dat lijkt niet goed te zijn en wordt als negatief beschouwd. Maar het ego is de drager van de ziel.

Zonder ego kan je ziel zich niet laten zien en manifesteren. Je ego zorgt er ook voor dat je duidelijke keuzes kunt maken en dat je weet wat je wilt; je kunt maar beter duidelijk zijn.

In een tijd waarin er een groot appél op je wordt gedaan met indrukken en beelden van buiten je, is het belangrijk dat je leert wat daarvan passend en voedend is voor jouzelf, en wat niet, en daartoe een sterk beeld binnenin je ontwikkeld.

Troon

Vuur daagt je, kortom, uit om plaats te nemen op de troon. Om de positie in te nemen van de koning die de scepter zwaait over zijn eigen koninkrijk. In die positie moet je kleur bekennen, je moet jezelf laten zien; niets ontgaat de mensen die naar je kijken. Dat vraagt om de moed om eerlijk en kwetsbaar te zijn. Om zacht en ook wijs en bedachtzaam te zijn. Om ontvankelijk te zijn voor wat er om je heen gebeurt, zonder je uit het veld (lees: van de troon) af te laten slaan als het even niet gaat zoals bedacht. Jezelf tot koning kronen is één ding, de kwaliteit van je regentschap is een ander ding. Ben je een hartenkoning, een schoppenkoning, een klaverkoning of een ruitenkoning? Schreeuw je voortdurend ‘Kop eraf!’ zoals de hartenkoningin in Alice in Wonderland? Of probeer je je oude liefde te vergeten door, zoals ‘Queen of Hearts’ allerlei nieuwe liefdes uit te proberen.

Koningin

Naast de koning staat de koningin. Zij is net zo belangrijk als de koning, maar verleent hem menselijke, aardse kwaliteiten. Een goede koning kan pas volledig tot zijn recht komen met een goede koningin aan zijn zijde. Zonder haar ontbreekt de spirituele component, de ziel in het verhaal en kijk je alleen naar een zielloos ego.

De koning en koningin zijn de figuren die symbool staan voor yang en yin. Zij zijn beide nodig om de beweging van energie en de ontwikkeling van het leven in balans te houden. De koningin corrigeert de koning op teveel machtsvertoon. De koning corrigeert de koningin op teveel valse sentimenten en weekhartigheid. Samen zorgen ze voor een leefbaar geheel.

burn-out, lichaam, lijf, Nine Star Ki, by NinaLijf

Als je dat allemaal verbindt met het thema burn-out, waar deze reeks mee begonnen is, en met het onder druk staan van de archetypische vrouwelijke waarden, en met het voelende en wetende lijf, dan is het antwoord op wat er allemaal gaande is momenteel te vinden in het weer in verbinding komen met je lijf. In het weer in verbinding komen met de basisbehoeften van dat lijf: vocht, voeding, rust, beweging, zuurstof en liefde. En dat is ook wat de 81-jarige cyclus van 9-vuur, voedt en stimuleert in de 9-jarige cyclus van 2-aarde: het fysieke lichaam.

Dat betekent eten wat goed is voor jouw lijf en systeem. Rusten wanneer jouw lijf daarom vraagt. Drinken wat daadwerkelijk bijdraagt aan een goede vochthuishouding in plaats van deze uit te drogen. Bewegen op een lieve en zachte manier die de kwetsbaarheid van je botten en vezels respecteert. Je ademhaling ontspannen zodat je weer echt in en uit kunt ademen. En vooral, en niet in de laatste plaats, door liefde toe te laten in je leven. Door je open te stellen om het te ontvangen. Door voldoende van jezelf te houden om liefde aan anderen te kunnen geven. En door het hart, het orgaan dat bij 9-vuur hoort!, vrijelijk zijn werk te laten doen.

Life Design

Ongetwijfeld kun je daar wat hulp en goede tips bij gebruiken. En wat mij betreft is er maar één die je daar in mijn ogen goed bij kan helpen: life designer Wenske Pasman. Yes, ze is mijn dochter. Yes, ze zorgt voor alles wat ik en de Feng Shui Academie online doen (dus ook het publiceren en verspreiden van dit blog), maar bovenal is ze zichzelf. Authentiek, kundig en gewoon buitengewoon eerlijk als het gaat om het werken met je lijf en leven. Weten wie je bent en je plek op je troon innemen, begint dus met het lijf daarop plaats laten nemen, zodat je hart en ziel kunnen volgen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *