Bevrijding – Waard om over te rouwen

Bevrijding-Nina-Elshof-Feng-Shui

Bevrijding

We vieren 75-jaar bevrijding. Bevrijding van een bezetter, een externe vijand. Tegelijkertijd worstelen we momenteel met de bevrijding van onszelf van een interne vijand die we naar buiten hebben geprojecteerd, maar die we tegelijkertijd, door druk van buiten, niet meer kunnen ontkennen. Een noodlottige hand van destructie dwingt ons daartoe. 

Oog in oog komen te staan met een crisis is een kans om te groeien. Elke crisis is een kans om te groeien. Sterker nog, zonder crisis zouden we eindeloos hetzelfde blijven doen. Maar een crisis laat zien dat iets niet werkt en dat verandering noodzakelijk is. En dus is er een nieuwe vijand waar we ons van moeten bevrijden. 

We hebben het moeilijk, controle-freaks als we zijn, om deze crisis uit te zitten zonder er meteen een product van te maken of iets te gaan doen. Maar het is zo ingrijpend wat er nu gebeurt, dat het belangrijk is om echt te voelen wat we verloren zijn. Het is belangrijk om onszelf tegen te houden om hier te snel doorheen te willen gaan. 

Rat

Voel het ongemak. Voel de druk die wegvalt die we houvast genoemd hebben. Ervaar de ruimte die hierdoor gecreëerd wordt. En voel hoeveel persoonlijke ruimte werd geabsorbeerd door werk en andere verplichtingen die je geen keuze lieten dan om mee te rennen in de rat-race van het bestaan. 

Stop je rennende rat!

Stop de hamstermolen in je hoofd die je gevangen houdt in de malende gedachte dat je misschien iets misloopt als je nu geen actie onderneemt.

Dat gebeurt niet. Je gaat helemaal niets mislopen dat belangrijk is. Sterker nog, door datgeen mis te lopen dat niet belangrijk is, ontdek je pas wat echt belangrijk is. 

Wat je wint is vrijheid. Echte vrijheid.  

Als je rat tenminste stopt met rennen in z’n hamstermolen. Als je dat lukt geeft het de grootste bevrijding die je je kunt bedenken: de bevrijding uit een gevangenis die we gezamenlijk hebben gebouwd om het leven te organiseren zoals het was. Was!

Muren

Muren die ons scheidden worden neergehaald, worden gesloopt en gek genoeg doet dat pijn. Niet alleen omdat ze ook houvast boden en structuur gaven aan het leven. Maar vooral omdat je nu kunt ervaren hoe ze je gescheiden  hebben gehouden van de meer belangrijke delen van het leven, van jezelf.

Stop, word stil en word getuige van je eigen proces van worden. Van diegene worden die je voorheen niet kon worden omdat er de ruimte niet voor was. Omdat jij er de ruimte niet voor nam. Omdat je de ruimte ervoor ontnomen werd.

Bevrijding-Nina-Elshof-Feng-ShuiDaar mag over gerouwd worden: het inzicht dat het de structuur van het leven zelf is geweest die je verhinderd heeft jezelf te worden, jezelf te zijn. Hoe hard je ook je best hebt gedaan. Het is diezelfde structuur die nu afgebroken wordt, die tussen jou en belangrijke delen van jezelf in stond, delen van jezelf die je wellicht niet op waarde hebt geschat, die je vergeten of verloochend was. Dat doet pijn. Want als die muren, die ook houvast hebben gegeven, er ineens niet meer zijn, wordt blootgelegd wat dringend aandacht nodig heeft. 

Bevrijding

Bevrijding is fijn. Maar het is ook een moment waarin pijnlijk duidelijk wordt wat het is dat waard is om erover te rouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *