Ben jij een spirituele Robinson Crusoe?

Ben_jij_een_spirituele_Robinson_Crusoe

Alleen op je heilige eilandje lijkt heel verheven. Maar in het zoeken naar zingeving en verbinding hebben we meer nodig dan alleen onszelf. Anders verword je tot een spirituele Robinson Crusoe, totaal afgescheiden van de rest van de wereld op je bounty eiland.

In mijn Volle Maan Artikel ‘Kracht en Macht’ heb ik het met je gehad over het element 5-aarde dat het energetische thema van dit jaar bepaalt.

Het is het o zo belangrijke element in het centrum van de Ba Gua dat, zonder de andere elementen om zich heen, geen centrum meer is. En het is het element dat maakt dat alle andere elementen in de Ba Gua dit jaar weer in hun eigen thuispositie terecht komen. Alle elementen komen ‘thuis’.

Lees, voor meer verdieping op de invloed van het element 5-aarde op dit jaar, nog even mijn blogs met de energetische tendensen voor 2022. Te beginnen hier.

En vorige week had ik het over de technocratische verdomming en dat je dat kunt bestrijden door je kernkracht te activeren. Dat bracht me erop dat mijn blog van vorige week nog een aanvulling nodig heeft:

Wij zijn eigenlijk geen mens zonder andere mensen om ons heen.

Hoe krachtig je ook je eigenheid neerzet, je centrum inneemt, je kernkracht ontwikkelt en je individualiteit laat zien (allemaal onnoemelijk belangrijk in deze tijd!); het krijgt pas waarde in relatie tot anderen om je heen. Net zoals 5-aarde dat, zonder de andere elementen om zich heen, geen centrum meer is. Robinson Crusoe kan je er alles over vertellen als die anderen er niet zijn. 🙂

In alles gaat het om de relatie die je hebt met wat zich om je heen bevindt.

Je ervaart jezelf als mens door de andere mensen om je heen. Je ervaart, onbewust, jezelf door alle spullen die je om je heen verzameld hebt en waarmee je de ruimtes in je huis hebt ingericht. En je ervaart jezelf door wat er in die ruimtes gebeurt.

“The importance of a room is not the walls, but the empty space and what is going on in it.”

~Palden Jenkins

Je vindt jezelf in het huis dat je hebt gecreëerd en zichzelf laat zien als een representant van jou.

En in alles herinnert dat huis je aan jezelf. Of aan wat nog niet authentiek van jouzelf is. Niemand vindt zichzelf buiten zichzelf. Je kunt jezelf alleen vinden in jezelf. Daarom vond ik de uitspraak van George Augustus Moore waarmee Tara Henley haar nieuwsbrief ‘a good home’ opende zo passend:

“A man travels the world over in search of what he needs and returns home to find it.”

Deze uitspraak is helemaal passend omdat dit precies het thema is waar het in dit 5-aarde jaar over gaat.

Waar ben je thuis? Waar kom je thuis? Kun je thuiszijn bij jezelf? Kun je in je eigen kracht staan? En, kun je vanuit dat thuiskomen, je weer verbinden met de wereld? Of creëer je je eigen heilige eilandje van kernkracht dat door niets en niemand bereikt kan worden zodat je jezelf tot een soort spirituele Robinson Crusoe maakt? Super verheven maar los van alles en iedereen op een select gezelschap party-poepers na dan.

In het zoeken naar zingeving en verbinding hebben we iets nodig dat daarbij helpt en wat richting geeft.

Voor mij is dat Feng Shui; het helpt me om me verbonden te weten met het totaal van beweging van kosmische energie. Het laat me zien en beseffen dat niets, maar dan ook niets op zichzelf staat. Hoezeer de technocratische ontwikkelingen er ook hun best voor doen om onze verbindingen te verbreken.
Het is, dertig jaar geleden, de leer van Feng Shui geweest die de samenhang in mijn leven heeft teruggebracht.

Ik schrijf dit op de dag dat mijn broer 51 zou zijn geworden.

Tien jaar geleden overleed hij, vlak voor zijn 41-ste verjaardag. Het was hartverscheurend. Maar tegelijkertijd was die gebeurtenis niet los te zien van allerlei gebeurtenissen, inzichten en ervaringen die zijn leven gebracht heeft. Gebeurtenissen, inzichten en ervaringen die hij, door zijn komst, in mijn leven teweeg heeft gebracht. Leerzame, heilzame en noodzakelijke gebeurtenissen, inzichten en ervaringen. Zijn leven was zinvol. Zijn overlijden was zinvol. Zijn zijn hangt samen met wie ik ben, met wie ik nu ben. En daar past alleen maar dankbaarheid, verwondering en respect voor de samenhang der dingen die je als klein individu maar al te vaak uit het oog dreigt te verliezen, maar die je met een bredere kijk op het grotere geheel, weer terug kunt vinden.

Ik ben benieuwd wat dit schrijven bij je oproept, laat je het weten in een reactie onder dit bericht? Ik vind het fijn om van je te horen en je woorden kunnen van inspiratie zijn voor een ander.

Harte groet,

Nina

Leer jezelf beter kennen via de relatie met je huis

Download gratis de Woonhouding Ontdekkingsvragen.

4 gedachten over “Ben jij een spirituele Robinson Crusoe?”

    1. Ha Melati,
      Dat is fijn om te lezen. Het was ook een fijne tekst om te schrijven moet ik zeggen. Soms gaat dat namelijk makkelijk, en soms ook niet. Maar dit vloeide makkelijk uit de spreekwoordelijke pen. Liefs, Nina

  1. We kunnen onszelf alleen definiëren als de ander bestaat. We kunnen onszelf alleen begrijpen als die ander ons spiegelt.
    In ons zit alles en kunnen we alles zijn, maar wij vervullen allemaal een deel van een geheel. Een deel van de bevolking van deze aarde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: