Ben jij al Winterklaar?

Trui

Na een lange, warme herfst komt de winter eindelijk voelbaar naderbij. Misschien heb je, net als ik, ook al een paar keer ’s ochtends de ramen van de auto schoon moeten krabben. Heerlijk! Eindelijk ondersteunt de natuur weer het proces van naar binnen gaan; mijn lijf en geest hebben daar echt naar uitgezien! Evenals naar het dragen van lekkere, warme, wollen truien. Gek misschien, dat je je daar zo op kunt verheugen, maar zo voelt het voor mij in ieder geval.

Signalen

Ik moet wel eerlijk bekennen, dat de eerste nachtvorst me ook een beetje overviel. Normaal gesproken heb ik zo rond eind oktober toch echt wel mijn zomer garderobe opgeborgen en het winterspul voor de dag gehaald. Inclusief mutsen, sjaals en handschoenen. Maar dat was er nog niet van gekomen; op 19 november zat ik nog in een t-shirt buiten in de zon op een terras! De signalen van warmte en zon die mijn lijf ontving, hebben mijn biologische klok een beetje in de war geschopt. En daardoor ook het handelen wat normaal gesproken door die biologische klok in gang wordt gezet.

Binnenwereld

Dus werd het die eerste ochtend na een koude nacht, ijskrabben met blote handen. Ook de handcrème tegen kloofjes en de lippenbalsem lagen nog ergens onderin een lade in de badkamer. Het voelde allemaal een beetje vervreemdend. Alsof ik het contact met de natuurlijke processen, met mijn eigen lijf een beetje kwijt was. Want dat is wat een overdaad aan zon en warmte met je doet; je energie richt zich naar buiten en naar de buitenwereld. Daardoor is er minder ruimte voor gewaarworden van de binnenwereld.

Herfst

Normaal gesproken bereid de herfst je voor op de beweging naar binnen. De regens en stormwinden jagen je van de straat de warmte van je huis in. Maar dit jaar heeft het nauwelijks gestormd en geregend. Dagen achtereen hingen de blaadjes van de hemelboom achter mijn huis, doodstil aan hun takken te wachten op een rukwind die ze eindelijk zou overhalen het leven los te laten. Heel vreemd. De wind heb ik nauwelijks door de bomen horen waaien, terwijl dat toch luidkeels gezongen wordt.

Winter

Toch is de winter op kousenvoeten naderbij geslopen en heeft je misschien, net als mij, overvallen. Daardoor kan het zijn dat je je nog onvoldoende hebt voorbereid op het proces dat de winter je te bieden heeft. Als tegenhanger van alle doenerige drukte buitenshuis, die vooral dit jaar extreem was door de enorme hoeveelheid zon en warmte waaraan we zijn blootgesteld, is er altijd een natuurlijke behoefte om naar binnen te keren. Maar nu de herfst ook zo warm en zonnig is geweest, is de natuurlijke overgang van buiten naar binnen duidelijk minder dan in andere jaren. Je zou kunnen zeggen dat de reminders die de natuur je -onbewust- in de schoot werpt, dit keer achterwege zijn gebleven.

Yin

Dus moet je het zelf doen. Zelf kiezen. Zelf de beweging maken van buiten naar binnen. Van yang naar yin. Want dat is wat de winter is: yin. Met dat in gedachten is het goed om het kalmer aan te gaan doen. Om je lijf en geest rust te gunnen. Om even de knusse geborgenheid van je huis wat meer op te zoeken in plaats van er voortdurend op uit te gaan. Het yin van de winter helpt je om te verwerken wat is geweest zodat je je kunt voorbereiden op wat komt.

Winterboek

Om je in dit proces te helpen, heeft Inspirerend Leven een prachtig en speciaal Winterboek uitgebracht. In het boek zijn veel praktische tips en slimme weetjes bij elkaar zijn gebracht zodat je optimaal gebruik kunt maken van de verstilling van de winter. Mijn bijdrage vertelt je hoe je dat in je huis kunt doen. Want je huis bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt en hoe het met je ontspanning en stressniveau gesteld is. Laat je huis je helpen om straks, als de lente zich weer aandient, verfrist herboren te worden!

Je besteld hier het boek eenvoudig via BoekenWereld.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *