5-aarde in 2022: Het begrijpen van de paradox

5-aarde in 2022: Het begrijpen van de paradox

De uitdaging van 5-aarde dit jaar wordt gevormd door de tegenstelling ‘autoriteit versus sabotage’, zoals ik dat in dit ultra korte bericht al schreef.

Maar wat betekent dat nu?

Het is niet een-twee-drie uit te leggen; daar heb ik veel meer tijd en ruimte voor nodig dan een blog kan bieden. Deze verdiepende uitleg heb ik voor je samengebracht in de Nine Star Ki 2022 Studiekamer en Community.

Het is voor nu al wel belangrijk te begrijpen, dat het deze energetische dynamiek van het element 5-aarde is, die als het ware als een sausje over het hele jaar 2022 komt te liggen.

En dat betekent nogal wat. Want ‘autoriteit’ is natuurlijk in beginsel datgene wat we als autoriteit buiten ons herkennen en accepteren. Voor een klein kind is dat de ouder of de leerkracht. Voor een volwassene is dat misschien de koning, de premier of een wetshandhaver.

‘Autoriteit’ heeft echter ook betrekking op dat we als innerlijke autoriteit ervaren.

Dat wat we als soevereiniteit ervaren. Die innerlijke autoriteit hoeft het niet per se met die uiterlijke autoriteit eens te zijn overigens (en vice versa). Zie daar de basis voor spanning en ongemak.

Spanning en ongemak zoeken ontlading; het willen ontsnappen aan wat ongemakkelijk is is nu eenmaal mens-eigen.

Zie daar de basis voor sabotage. Sabotage en ondermijning van de uiterlijke of de innerlijke autoriteit. Of misschien wel van beiden. Hoe zich de ontlading van die spanning uitwerkt is afhankelijk van in hoeverre je begrijpt hoe dit principe dat ik hier beschrijf werkt.

Het is het begrijpen van de paradox!

Want als je de uiterlijke autoriteit volgt, kan het zijn dat je de innerlijke autoriteit ondermijnt. Of omgekeerd.

In geen enkel ander van de negen verschijningsvormen van de Vijf Elementen komt deze paradox zo sterk tot uitdrukking als in 5-aarde!

Het is het element wiens positie zich in het midden van de Ba Gua bevindt. Het element waar alle andere elementen zich omheen scharen. Het element dat alle ander elementen om zich heen beïnvloedt. Het is het yin EN het yang. De dag EN de nacht.

Als de energie van 5-aarde het jaar domineert, dan worden de gebeurtenissen in zo’n jaar gekenmerkt door grote tegenstellingen die zich op alle terreinen van het leven openbaren.

Te beginnen op die terreinen waarin je eigen leven zich afspeelt. Levensaspecten noem ik die. Het begrijpen van de tegenstellingen die zich daardoor kunnen manifesteren ten aanzien van die levensaspecten is een goede voorbereiding op wat het jaar 2022 zal brengen. Want in 2022 wordt de uiterlijke polariteit geïnternaliseerd. De ‘strijd’ vind niet langer buiten ons plaats, maar ín onszelf. We ervaren de paradox van de dag EN de nacht IN onszelf!

Ik ben benieuwd wat dit schrijven bij je oproept. Hoe kijk je uit naar dit jaar? Waar zie je tegenop? En ook, welke mogelijkheden merk je op? Doe mee aan het gesprek en deel het in een reactie hieronder. Ik hoor graag van je!

Harte groet, Nina

12 gedachten over “5-aarde in 2022: Het begrijpen van de paradox”

 1. Kijk NNa, het eerste wat mij opvalt is “paradox”. om is impractisch te zijn: voor mij was dat een bookstore in Aix-la -provence die zo heet. Ik hield mij daar bezig met verkoop op een door een generaal georganiseerd festival. Ja! ook hare Krishna was daar! mijn gezwendelde lievelings boekje was Kahlil’s Gibran : De profeet! ( het huwelijk: je kinderen komen door je heen maar zijn niet van je zelf!) zeer inspiritatief als je 20 bent en nog nooit de moeder aarde hebt gekend! natuurlijk via I-Tjing boeddhistische meditatie en zelfs een Boeddha-Menla wijdings week-end, lang,lang geleden in het tijdsloze Dao of Táu, ontmoette mij ooit ook “het juweel van Lao-Tsu ofwel parel van allah.” Laat dat maar los of vergeet het. inderdaad, leegte of Sunyata is het concept van Tien, hemel. nog ijzer , nog wijzer, noch keizer bij de leegte van 2600 carboon datieve jaren! dit scheidt Lao-Tsu van Confucius en Buddha in the U.S. Feng-Shui kompas en bewustzijn van leegte en richting? toch niet dat in en uit hoop ik.
  Ven. Rev. ULC Rene (Karma) Guthschmidt.

 2. Martine van de Coevering

  Dankjewel weer voor je duidelijke uiteenzetting. Dag en nacht in onszelf, het betekent voor mij vooral, de zonnige positieve en de donkere negatieve kanten van je persoonlijkheid omarmen. Niets uitsluiten, alles mag er zijn, het maakt je heel, het maakt wie je in werkelijkheid bent. Een mens , alles in één, paradoxaal zijn, tegenstellingen verwelkomen zonder oordeel. Hóe heerlijk lijkt me dat. Alle LIEFDE, MarTine

  1. Lieve Martine, ja, dat is het he. Zowel het positieve als het negatieve omarmen. Het klinkt zo eenvoudig maar blijkt in de praktijk zo lastig!! Ik was zelf ook weer even aan het worstelen met een stuk woede dat ik ineens ergens ontdekte. Lang overheen gekeken. Of beter gezegd, van weg gekeken. Het kan verkeren.
   Harte groet, Nina

 3. Oef ja pittig wat je schrijft. Dag én nacht tegelijkertijd. Innerlijke autoriteit en externe. Ik geloof erin hoe uitdagend ook er altijd een weg is. Niet alles voor zoete koek nemen. Creatief je eigenwaarde behouden.
  Wat is de gouden tip of mantra wellicht voor 2022?

  1. Hi Karin, ja, het schrijven was ook ingewikkeld. 🙂 Vind ik overigens wel een uitdaging om te doen. Leuk ook. Ik hou van puzzelen en het oplossen van problemen. Creatief je eigenwaarde behouden…. Dat lijkt me heel verstandig. De roerige tijden houden nog niet op te bestaan namelijk. En de gouden tip of mantra voor 2022??? Die komt zondag de 23ste tijdens het Nine Star Ki Event. 😀
   Harte groet, Nina

 4. willem+van+de+Kamp

  Hoi, Tsja …., de 5 Aarde,

  ,Volgens mij wordt iedereen nu op zichzelf teruggeworpen.

  The Game is On;
  In principe de tijd om te zien hoe je zelf met alles omgaat….wat kan ik?…wat is haalbaar?…hoe doe ik het?…..
  Echt gaaf want het geeft je een uitdaging voor je mogenlijkheden en talenten.
  En….Last but not Least…No Fear want dan kan je de foute beslissingen nemen.

  Hoi,hoi,

  Willem

  1. Hallo Willem,
   Iedereen wordt op zichzelf teruggeworpen? Kan ik dit lezen als “iedereen wordt gevraagd naar binnen te keren”? Ik denk dat we juist collectieven gaan vormen die onze wereld anders gaan vormgeven. Dat gaat lastig als we als eenling gaat opereren of denken te moeten zijn.
   Weg van uiterlijke autoriteit, of met uiterlijke autoriteit en zelf blijven nadenken.
   Groet, Natascha

   1. Hoi Natascha, ik denk dat Willem en jij min of meer hetzelfde bedoelen. Je wordt inderdaad teruggeworpen op jezelf en uitgenodigd om naar binnen te keren en daar de autoriteit te vinden die buiten ons niet meer functioneert of gecorrumpeerd is. Alleen vanuit een innerlijke kracht kun je een gezond collectief bouwen. Met holle stenen bouw je geen stevig fundament.
    Harte groet, Nina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: