#1 Het gevoel van Thuis te midden van de Kerststress

Zwarte Piet

Sinterklaas mag weer het veld ruimen. Hij heeft zijn cadeautjes in schoenen en door schoorstenen gepropt of, althans, dat heeft zijn trouwe vriend Zwarte Piet gedaan. Die overigens zijn reis door dat roetkanaal, steeds vaker verrassend niet-zwart overleefd. Het geeft te denken… hoe moet het yin (zwart) zich in godsnaam nog uitdrukken als alles alleen maar wit (yang) of vaag-zwart mag zijn?

Schaduw

Het is een teken aan de wand dat we steeds meer moeite doen om de schaduw, het duister, het onbewuste (yin) niet onder ogen te zien. Om steeds vaker het archetypische vrouwelijke (yin) in de ban te doen; het mag er niet zijn, wordt verkracht, beroofd van autonomie en authenticiteit en in plaats daarvan rimpelloos gespoten zodat het in het model past dat Mattel ooit bedacht heeft.

Sterren

Het is zo jammer, want in het donker kun je de sterren veel beter zien. In het donker schuilen vaak je grootste angsten, uiteraard zou ik bijna zeggen. Maar er liggen ook vaak de mooiste cadeaus te wachten om uitgepakt te worden. Net zoals Zwarte Piet de cadeaus voor in de schoen, via de schaduwwereld van de schoorsteen het huis binnenbrengt, zo vormt onze eigen schaduw het kanaal waarlangs de prachtigste en meest ongekende verrassingen je leven binnen kunnen komen.

Kerststress

Maar goed, het schaduwwerk moet even wachten; Sint is samen met zijn Zwarte Vriend vertrokken want de Kerst is in aantocht. Dat is voor veel mensen reden om zich helemaal in de stress te denken over cadeautjes, kerstversiering, een kerstdiner en wie daarvoor uit te nodigen. En dan zijn er nog stress verhogende vragen zoals of je vader wel tegelijk uitgenodigd kan worden met je moeder, zijn ex. En hoe zit het dan met die nieuwe vriendin van pa, mag die ook aanschuiven? Oh ja, en je schoonzus, die altijd dronken wordt en dan wartaal gaat uitslaan, hoe ga je daar mee om? Wat haal je je allemaal op de hals en in huis?

Huis

Over dat huis wil ik het dus even met je hebben. Want die kerststress neemt, voor je er erg in hebt, dus wel z’n intrek in je huis. Het begint al met de boom: waar moet ie staan en hoe groot moet hij zijn? Veel mensen herkennen de strijd-om-de-allermooiste-grootste-en-minst-kromme-boom die de verschillen verhult over hoe partners (meestal zijn het de partners die hierover bakkeleien) over het huis en thuis denken. De een wil gekleurde lampjes die flikkeren en de ander wordt daar bijkans onpasselijk van. Die verschillen leiden dan ook vaak tot extra stress bovenop de organisatie-stress waarvan het totaal niet zelden tijdens het kerstdiner tot ontlading komt.

Feng Shui Helpt

Hier biedt Feng Shui uitkomst. Echt. Niet omdat het je Kerststress vermindert of een prachtig, filosofisch inzicht biedt in de verschillen tussen de diverse kerstdecoraties. Neen. Wel omdat het werkgebied van Feng Shui de directe omgeving van de mens betreft: het huis. En een huis hebben we -bijna- allemaal, maar of we allemaal een thuis hebben kan nog wel eens de vraag zijn.

Thuis

Daarom zetten we, speciaal voor jou, dit jaar in een aantal blogs op een rijtje wat het verschil is tussen een huis en een Thuis. Dat doen we door je te prikkelen met vragen. Door in blog 2 van deze reeks je gevoel voor thuis te stimuleren met een korte beschouwing. En door je, voor Kerst, een cadeautje te geven waarmee je het heikele Kerstdiner kunt veranderen in een zinvol samenzijn. Allemaal rond het thema huis en thuis.

Hier alvast een overdenking:

Voelt jouw huis als een echt thuis?

Wat maakt voor jou het verschil tussen ‘huis’ en ‘thuis’?

 

 

Mis nooit meer een bericht!

 

Schrijf je in voor onze mails en ontvang wekelijks praktische Feng Shui tips en Nine Star Ki inspiratie direct in je mailbox.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “#1 Het gevoel van Thuis te midden van de Kerststress”

  1. Een thuis is voor mij een plek waar je je veilig, geliefd en gekoesterd voelt. Dat je helemaal je eigen unieke mag zijn. En waar er voor je gezorgd wordt, als je het zelf even niet kunt of wilt. Een plek vol warmte, genegenheid en respect voor elkaar voelt. Je lief en leed deelt. Een lacht en een traan laat, waar je jezelf kan laten zien in al jouw kwetsbaarheid. Een plek waar je trots op bent en waar je graag mensen in ontvangt. Dat past als een goed sluitende warme jas. Voor mij zit het hem niet eens zozeer in hoe je het gestyled wel of niet hebt, maar dat harmonieuze gevoel.(het gevoel dat de energie klopt en dat er rust en harmonie heerst. Voor mij persoonlijk duurde het bijna 50 jaar voordat ik kon zeggen, ik heb een thuis. Mede door de Fengshui Academy. Dankbaar voor alles wat er in mijn leven is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: