Nina Elshof, Feng Shui en Nine Star Ki Master

Bewaren

Bewaren

Nina Elshof,

docent, auteur, Master in Conceptual Feng Shui en Nine Star Ki

Nina Elshof (1961, Brummen) is afgestudeerd als binnenhuisadviseur en Feng Shui consultant. In 1995 heeft zij haar bedrijf Nina Elshof Feng Shui opgericht. Sindsdien werkt zij met Feng Shui en Nine Star Ki. Haar meer dan twintig jaar ervaring heeft een schat aan inzicht en kennis opgeleverd over de achtergronden en diepgang van Feng Shui en Nine Star Ki. Ze heeft aan duizenden mensen en bedrijven een Feng Shui of Nine Star Ki advies gegeven, geïnspireerd met haar boeken en artikelen of in een workshop, cursus of opleiding haar kennis met hen gedeeld.

Met haar werk en bijdragen wordt Nina inmiddels breed erkend als Feng Shui specialist en master in Conceptual Feng Shui en Nine Star Ki.

Wonen

Nina heeft in haar werkzame leven vele aspecten van het wonen onderzocht. Zo was zij als beleidsmedewerker werkzaam bij een bio-ecologisch bouwbedrijf. In die hoedanigheid ontwikkelde zij ondermeer in samenwerking met Draka Kabel uit Amsterdam een afgeschermde elektriciteitskabel. In nauwe samenwerking met Waterschap Oost-Gelderland deed zij onderzoek naar de ontwikkeling van een rietveldsysteem voor de individuele behandeling van afvalwater een zogenaamd IBA-systeem. Haar ontwerp hiervoor is als een van de weinige goedgekeurde systemen veelvuldig in buitengebieden toegepast. Het werken bij het bouwbedrijf heeft haar echter ook geleerd hoe je muren stukt, kozijnen stelt, beton stort en groendaken aanlegt.

Nina’s onderzoekende geest bracht haar op het pad van de geomantie. De geomantische invloed op het wonen, die je kunt omschrijven als de invloed van alle verschillende aspecten en energiestromen van de aarde, heeft altijd haar speciale aandacht gehad. Zij begeleidde, samen met haar leermeester Dick van den Dool, zogenaamde Ervaringstochten naar o.a. krachtplaatsen in Engeland en Ierland. Daarnaast begeleidde zij reizen en deed onderzoek naar de piramides in Egypte, en verrichtte zij onderzoek naar de geomantische ontstaansgeschiedenis van Den Haag.
Nina Elshof heeft haar kennis en ervaring gebundeld en zich gespecialiseerd in het geven van zeer persoonlijke en krachtige woon-, werk- en omgevingsadviezen. Zij maakt daarbij gebruik van Feng Shui, Nine Star Ki (Chinese astrologie), haar praktische achtergrond als binnenhuisadviseur en haar inmiddels jarenlange ervaring in het begeleiden van veranderingsprocessen in gebouwen, vaak in samenwerking met architecten.

… en Werken

Nina Elshof is auteur, internationaal spreker en geeft als directeur en docent leiding aan de Feng Shui Academie. Zij verzorgt (beroeps)opleidingen, lezingen en workshops in Conceptual Feng Shui en in Nine Star Ki astrologie. Ook geeft zij Feng Shui en Nine Star Ki consulten en kun je bij haar terecht voor een  consult bijvoorbeeld met betrekking loopbaan- en levensvragen.

Met vakkundigheid adviseert zij gemeentes, architecten en ontwikkelaars bij ver- en nieuwbouw van woningbouw projecten waarin het woon-welzijn voorop staat. Projecten die oog hebben voor een meer mensvriendelijke woonomgeving waarin het welbevinden van de bewoner uitgangspunt is.

Inmiddels wordt Nina erkend als dé specialist op het gebied van Feng Shui en Nine Star Ki in Nederland. Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van diverse projecten waarin zorg en aandacht voor de mens centraal staat. Projecten zijn door haar onder meer gerealiseerd in de zorgomgeving, de uitvaartbranche, bij de overheid, in de commerciële dienstverlening, in winkelconcepten en het onderwijs.

Als Nina iets uitlegt kun je eigenlijk alleen maar denken: Zo is het, ik ga hier werk van maken en waarom heb ik dat niet eerder gedaan?

Docent

Als iemand mij dertig jaar geleden had voorspeld dat ik ooit nog eens plezier zou gaan beleven aan lesgeven, was ik waarschijnlijk in een enorme slappe lachbui beland. Vóór Feng Shui zag mijn leven er namelijk heel anders uit. Ik was computer programmeur, schreef advertorials voor NRC Handelsblad, was de eerste vrouw die dienst nam in het korps van de vrijwillige brandweer in Doetinchem én als een van de oprichters van peutergroep Windekind actief binnen de Vrije School beweging in Doetinchem.

Na de geboorte van mijn jongste dochter veranderde dat leven drastisch en ingrijpend. Mijn hoogsensitiviteit, met name met betrekking tot de woonomgeving, liet zich niet langer negeren en drong zich onverbiddelijk aan mij op.

Het bracht mij op een zoektocht die mij via geomantie, het eco-biologische bouwen, de kleurenleer van Aura Soma en interieur vormgeving bij Feng Shui bracht. Toevallig, dat wel. Ik had er nog nooit van gehoord tot een vriend mij er op attent maakte. Bij mijn eerste kennismaking met Feng Shui ging mijn hart open en was diep geraakt: dít was het waar ik eigenlijk al die tijd naar op zoek was geweest!

Na mijn opleiding heb ik er geen gras over laten groeien en ben onmiddellijk mijn eigen bedrijf gestart in het geven van Feng Shui adviezen aan particulieren. Het geven van workshops heb ik lang, erg lang afgehouden. Enerzijds omdat ik ervan overtuigd was dat dat om een vaardigheid vroeg waar ik niet over beschikte. Anderzijds omdat ik ten diepste besefte dat ik de diep reikende kennis van Feng Shui zelf eerst beter moest leren doorgronden. Pas in 2005, tien jaar na de start van mijn bedrijf, was de kennis zover ingedaald dat ze gedeeld kon worden. Die eerste workshop was het begin van een schitterend avontuur dat in no-time mogelijkheden ontsloot en vaardigheden in mij aanboorde die ik tot dan toe voor onmogelijk had gehouden.

Nu, inmiddels al meer dan tien jaar later, geniet ik met volle teugen van het lesgeven. Het is de prachtigste manier om mensen te begeleiden in het ontdekken van niet alleen Feng Shui, maar vooral ook van zichzelf.

Auteur

Wonen heeft mij altijd geïntrigeerd. Als kind was ik gefascineerd door de leegte van Japanse interieurs. Terwijl ik – al ronddraaiend in de fauteuil van mijn vader – omhoog keek, stelde ik me ook voor hoe het zou zijn als je op het plafond kon wonen. Zo maagdelijk leeg en wit!

In de bosrijke omgeving waar ik ben opgegroeid, heb ik eindeloos geëxperimenteerd met het bouwen van hutten. Exemplaren die in de grond werden ingegraven. Hutten die gebouwd werden van takken. En hutten waarvan de wanden werden samengesteld uit pakken naalden van de lariksbomen waartussen ze opgetrokken werden. De hele boel werd bijeengehouden door een ingenieus stelsel van gespannen draden die de stapels dennennaalden op hun plek hielden, waardoor ik best een indrukwekkende hoogte heb weten te bereiken. Voor een kind dan. Het was in die hut opmerkelijk stil. Dat gevoel kan ik nog steeds oproepen!

Ook daarna heb ik vele aspecten van het wonen onderzocht. Zowel in mijn werkzame, als in mijn privé leven. Thuis was ik voortdurend aan het slepen met meubilair, muren aan het verven en kamers volgens een nieuw en creatief idee aan het inrichten. Het is wel voorgekomen dat mijn kinderen thuiskwamen van school en vroegen of ze nog op dezelfde slaapkamer sliepen. Of dat ze, na een kopje thee en een koekje, naar buiten werden gebonjourd omdat de verf op de vloer of de muur nog niet droog was.

Door het werken met Feng Shui ben ik gaan herkennen waar mijn woonfrustratie vandaan kwam. Waarom ik zo zoekende was naar wat mijn woonhouding eigenlijk inhield en welk interieur daar bij paste. De inzichten die dat heeft opgeleverd zijn verweven in mijn lessen. Uiteraard. Ik vind ze echter zo waardevol dat ze een breder publiek verdienen.

Dat vond mijn uitgever ook. In 2009 kreeg ik het verzoek van uitgeverij ten Have om die inzichten te delen en mensen zo toegang te geven tot een meer spirituele benadering van wonen gebaseerd op het gedachtegoed van Feng Shui. Dit boek, ‘Spiritualiteit werkt in je huis’, is geen specifiek Feng Shui boek geworden, maar biedt wel een heel andere kijk op wonen. Het werd al snel gevolgd door een volgend exemplaar met daarin de focus meer op opruimen. Zowel het eerste boek als het tweede ‘Spiritualiteit werkt bij het opruimen’ zijn beide inmiddels uitverkocht.

Dat was aanleiding voor mij om de stoute schoenen aan te trekken, de uitgever te bellen en te zeggen dat er een volgend boek moest komen. Eén met meer diepgang, uitgebreider en met illustraties alstublieft. En ik wilde overstappen naar een andere uitgever die beter bij mijn identiteit en die van het nieuwe boek zou aansluiten. Dat heeft geresulteerd in ‘Huis & Ziel‘ dat in 2015 bij Ankh Hermes is verschenen.

Schrijven doe ik graag, sterker nog, ik vind het hartstikke leuk en inspirerend! Ik heb het echt ontdekt als een vaardigheid (sommigen zeggen talent) waarvan ik niet gedacht had dat ik daarover beschikte. Dus werk ik achter de schermen nu hard aan mijn derde en binnenkort ook aan mijn vierde boek. Die laatste wordt overigens een co-productie, maar daarover later meer.

Ondertussen schrijf ik artikelen en blogs voor diverse bladen, tijdschriften, online platforms en speciale uitgaves. Onlangs nog is het inspirerende notebook ‘Pluk een Roos‘ verschenen met een bijdrage van mij.

Privé

Ik woon en werk in een prachtig, statig pand aan een van de levendige markten in het historische centrum van hanzestad Zutphen. Ik ben moeder van drie prachtige dochters en trotse oma van vier kleinkinderen.

Mijn oudste dochter, Wenske Pasman, woont met haar man en zoon in Doetinchem. Zij is succesvol supervrouwencoach. In september 2016 is haar eerste boek ‘Jouw Leefstijl Formule’ bij uitgeverij Edicola verschenen. Daarnaast heeft zij alle PR activiteiten van mij en de Feng Shui Academie onder haar beheer.

Mijn middelste dochter, Nandy Pasman-Heijting, woont met haar man en twee dochters in Zweden. Zij is onderwijs assistent op een Vrije school, Centered Riding instructeur, veterinair natuur geneeskundige en kindercoach.

Mijn jongste dochter, Maryse Pasman-Tamliani, woont met haar man en twee dochters in Doetinchem. Zij werkt bij ICI-Paris in Doetinchem en draagt op zaterdag zorg voor de Feng Shui by Nina winkel in Zutphen.

Wat anderen over Nina Elshof zeggen

Nina Elshof werkte mee aan het TV Gelderland programma Walhalla over spiritualiteit. En wat een zegen; Nina is iemand die een goede brede basiskennes heeft van de filosofie van de Feng Shui. En misschien wel haar beste eigenschap, ze kan dat op een toegankelijke en makkelijke manier uitleggen, zonder enige zweverigheid. Als Nina iets uitlegt kun je eigenlijk alleen maar denken: Zo is het, ik ga hier werk van maken en waarom heb ik dat niet eerder gedaan?
Guido LavalayeIndependent film director
Nina is an energetic and positive woman with an enthusiastic and inspiring passion for her mission with Fengh Shui in creating harmonious and happy homes and work environments, as well as her many different Feng Shui workshops.
Rik CruysInterimmanager hospitality business